settings icon
share icon
Ερώτηση

Με ποιό τρόπο η προσευχή είναι επικοινωνία με το Θεό;

Απάντηση


Για να καταλάβουμε την ουσία της επικοινωνίας του Θεού μαζί μας και της δικής μας με Εκείνον πρέπει να αρχίσουμε με κάποιους βασικούς κανόνες. Ο πρώτος είναι πως ο Θεός λέει μόνο την αλήθεια. Ποτέ δεν λέει ψέματα και δεν εξαπατά. Ο Ιωβ στο κεφάλαιο 34, στο στοίχο 12 μας δηλώνει: «Ναι, ο Θεός, σίγουρα, δεν θα πράξει με ασεβή τρόπο, ούτε θα διαστρέψει την κρίση ο Παντοδύναμος». Ο δεύτερος κανόνας είναι πως η Βίβλος είναι τα αληθινά λόγια του Θεού. Η ελληνική λέξη «γραφές» χρησιμοποιείται 51 φορές στην Καινή Διαθήκη για να περιγραφούν οι γραφές της Παλαιάς Διαθήκης. Στη δεύτερη επιστολή του Τιμόθεου (3:16) ο Παύλος επιβεβαιώνει πως αυτά τα λόγια είναι κατά γράμμα «Θεόπνευστα». Η λέξη γραφές αναφέρεται και για την Καινή Διαθήκη – συγκεκριμένα όταν ο Πέτρος στην δεύτερη επιστολή του (3:16) ονομάζει τα μηνύματα του Παύλου «γραφές» αλλά και όταν ο Παύλος στην πρώτη επιστολή του Τιμόθεου (5:18) παραθέτει τα λόγια του Ιησού από το ευαγγέλιο του Λουκά (10:7) και τα ονομάζει «γραφές». Έτσι αφού μια φορά αποδείξουμε πως η Καινή Διαθήκη ανήκει στην ειδική κατηγορία «γραφές» είναι σωστό να βάλουμε και και την δεύτερη επιστολή του Τιμόθεου σ’ αυτήν την κατηγορία και να πούμε πως ο στοίχος 16 του κεφαλαίου 3 φέρει τα χαρακτηριστικά που ο Παύλος αποδίδει σε «ολόκληρες τις γραφές» που είναι Θεόπνευστες και όλες του οι λέξεις είναι αληθινά λόγια του Θεού.

Γιατί αυτές οι πληροφορίες αναφέρονται στο θέμα για την προσευχή; Τώρα όταν αποδείξαμε πως ο Θεός λέει μόνο την αλήθεια και πως η Βίβλος είναι τα αληθινά λόγια του Θεού μπορούμε να φτάσουμε στα εξής δύο συμπεράσματα όσον αφορά την επικοινωνία με το Θεό. Πρώτον, επειδή η Βίβλος λέει πως ο Θεός ακούει τους ανθρώπους (Ψαλμός 17:6, 77:1; Ησαΐας 38:5), ένας άνθρωπος μπορεί να βασίζεται πως αν έχει σωστή σχέση με το Θεό και ακούει το Θεό, ο Θεός θα τον ακούσει. Δεύτερον επειδή η Βίβλος είναι τα ίδια τα λόγια του Θεού ο άνθρωπος μπορεί να βασίζεται πως όταν έχει σωστή σχέση με το Θεό και διαβάζει τη Βίβλο, ακούει κατά γράμα το λόγο που έχει ειπωθεί από το Θεό. Η σωστή σχέση με το Θεό που είναι απαραίτητη για την καλή επικοινωνία μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου μαρτυρείται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι η αποστροφή από την αμαρτία ή αλλιώς μετάνοια. Π.χ. στον Ψαλμό 27:9 ο Δαβίδ παρακαλεί το Θεό να τον ακούσει και να μην τον απορρίψει σε ώρα οργής. Από αυτό καταλαβαίνουμε πως ο Θεός στρέφει το πρόσωπό του από την αμαρτία του ανθρώπου και ότι η αμαρτία εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου. Άλλο παράδειγμα για αυτό βρίσκεται εκεί όπου ο Ησαΐας λέει στους ανθρώπους (59:2): «αλλά, οι ανομίες σας έβαλαν χωρίσματα ανάμεσα σε σας και στον Θεό σας, και οι αμαρτίες σας έκρυψαν το πρόσωπό του από σας, για να μη ακούει». Γι’ αυτό όταν υπάρχει ανοξομολόγητη αμαρτία στη ζωή μας αυτή εμποδίζει την επικοινωνία μας με το Θεό. Εκτός αυτού για να επικοινωνούμε με το Θεό είναι απαραίτητη ταπεινή καρδιά. Στον Ησαΐα (66:2) ο Θεός λέει τα εξής λόγια: «λέει ο Κύριος• σε ποιον, λοιπόν, θα επιβλέψω; Στον φτωχό και συντριμμένον στο πνεύμα, κι εκείνον που τρέμει στον λόγο μου». Το τρίτο είναι η δίκαιη ζωή. Αυτή είναι η θετική πλευρά από την αποστροφή από την αμαρτία και σημειώνεται συγκεκριμένα μέσω της αποτελεσματικότητας της προσευχής. Ο Ιάκωβος (5:16) λέει: «Πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα».

Μπορούμε να μιλάμε στο Θεό φωναχτά, στη σκέψη μας η γραπτώς. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως Εκείνος θα μας ακούσει και πως το Άγιο Πνεύμα θα μας βοηθήσει να προσευχόμαστε έτσι όπως πρέπει. Στην επιστολή προς Ρωμαίους (8:26) ο Παύλος λέει: «Παρόμοια, όμως, και το Πνεύμα συμβοηθάει στις ασθένειές μας• επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους».

Όσο για την Θεία μέθοδο να απαντάει πρέπει να προσδοκούμε ο Θεός να μας μιλάει κατά βάση μέσα από τις Γραφές και όχι να βασιζόμαστε πως Εκείνος πάντα θα βάζει σκέψεις απευθείας μέσα στο μυαλό μας για να μας κατευθύνει προς συγκεκριμένες πράξεις και αποφάσεις. Εξαιτίας της ικανότητάς μας να αυταπατόμαστε δεν είναι σοφό να δεχτούμε την ιδέα πως απόλυτα κάθε ιδέα που μπαίνει στο μυαλό μας έρχεται από το Θεό. Μερικές φορές ο Θεός δεν μας μιλάει απευθείας μέσω των Γραφών όσον αφορά κάποιο συγκεκριμένο θέμα και είναι κατανοητό πως μπορούμε να μπούμε σε πειρασμό να αναζητήσουμε έξω από την Βίβλο κάποια αποκάλυψη. Αλλά η πιο σοφή απόφαση σ’ αυτές τις περιπτώσεις – για να αποφύγουμε να βάλουμε λόγια στο στόμα του Θεού και/ή να υποπέσουμε σε απάτη – είναι να βρούμε απαντήσεις μελετώντας το θέμα βάση των βιβλικών αρχών που εκείνος ήδη μας έχει δώσει.

Επίσης συστείνεται να προσευχόμαστε θερμά για την σοφία να φτάσουμε στα σωστά συμπεράσματα γιατί Εκείνος έχει υποσχεθεί να δώσει σοφία σε όσους την επιζητούν. «Αν, όμως, κάποιος από σας είναι ελλειπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει• και θα του δοθεί» (Ιάκωβος 1:5). Με ποιό τρόπο η προσευχή είναι επικοινωνία με το Θεό; Προσευχή είναι όταν ανοίγουμε την καρδιά μας μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μας και εις απάντηση ο Θεός μας απαντά μέσω του Λόγου Του και μας καθοδηγεί μέσω της καθοδήγησης του Αγίου Του Πνεύματος.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Με ποιό τρόπο η προσευχή είναι επικοινωνία με το Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries