settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η θεολογία των οικονομιών και είναι σύμφωνη με την Αγία Γραφή;

Απάντηση


Η θεολογία των οικονομιών είναι ένα σύστημα θεολογίας που έχει δυο κύρια χαρακτηριστικά. (1) Μια συνεπή κυριολεκτική ερμηνεία της Γραφής, ειδικά των προφητειών της Γραφής. (2) Ένα διαχωρισμό ανάμεσα στον Ισραήλ και την Εκκλησία στο πρόγραμμα του Θεού.

(1) Οι οπαδοί των οικονομιών ισχυρίζονται ότι η αρχή τους για την ερμηνευτική είναι αυτή της κυριολεκτικής ερμηνείας. «Κυριολεκτική ερμηνεία» σημαίνει να δίνεις σε κάθε λέξη το νόημα που θα είχε στην καθημερινή χρήση. Τα σύμβολα, τα σχήματα λόγου και οι τύποι όλα ερμηνεύονται απλά με αυτή τη μέθοδο, και με κανένα τρόπο δεν έρχονται σε αντίθεση με την κυριολεκτική ερμηνεία. Ακόμη και τα σύμβολα και τα σχήματα του λόγου έχουν κυριολεκτικό νόημα πίσω τους.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βλέπεις τη Γραφή. Πρώτον, φιλοσοφικά, ο ίδιος ο σκοπός της γλώσσας φαίνεται να απαιτεί να ερμηνεύεται κυριολεκτικά. Η γλώσσα δόθηκε από τον Θεό για να επικοινωνεί με τον άνθρωπο. Ο δεύτερος λόγος είναι Βιβλικός. Κάθε προφητεία για τον Ιησού Χριστό στην Παλαιά Διαθήκη εκπληρώθηκε κυριολεκτικά. Η γέννηση του Ιησού, η διακονία του Ιησού, ο θάνατος του Ιησού, και η ανάσταση του Ιησού όλα συνέβησαν ακριβώς και κυριολεκτικά όπως προφητεύτηκαν στην Παλαιά Διαθήκη. Δεν υπάρχει μη-κυριολεκτική εκπλήρωση αυτών των προφητειών στην Καινή Διαθήκη. Αυτό ενισχύει την μέθοδο της κυριολεκτικής ερμηνείας. Αν δεν χρησιμοποιείται η κυριολεκτική ερμηνεία στη μελέτη της Γραφής, δεν υπάρχει αντικειμενικό μέτρο με το οποίο να κατανοήσουμε την Αγία Γραφή. Κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύει την Αγία Γραφή όπως θεωρεί σωστό. Η Βιβλική ερμηνεία θα ήταν λάθος με το «τι λέει αυτή η περικοπή σ` εμένα…» αντί για «η Αγία Γραφή λέει…» Δυστυχώς, αυτό είναι ήδη το θέμα, είναι το τι ονομάζουμε Βιβλική ερμηνεία σήμερα.

(2) Η θεολογία των οικονομιών πιστεύει ότι υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί του Θεού: ο Ισραήλ και η Εκκλησία. Οι οπαδοί των οικονομιών πιστεύουν ότι η σωτηρία πάντα ήταν δια της πίστεως (στο Θεό στην Παλαιά Διαθήκη, ειδικότερα στον Θεό Υιό στην Καινή Διαθήκη). ΟΙ οικονομιστές πιστεύουν ότι η Εκκλησία δεν έχει αντικαταστήσει τον Ισραήλ στο πρόγραμμα του Θεού και οι υποσχέσεις της Παλαιάς Διαθήκης στον Ισραήλ δεν έχουν μεταφερθεί στην Εκκλησία. Πιστεύουν ότι οι υποσχέσεις του Θεού προς τον Ισραήλ (για τη χώρα, τους πολλούς απογόνους, και την ευλογία) στην Παλαιά Διαθήκη θα εκπληρωθούν τελικά στη 1000ετή περίοδο που αναφέρεται στην Αποκάλυψη 20. Πιστεύουν ότι όπως ο Θεός αυτή την εποχή έχει την προσοχή Του στην εκκλησία, στο μέλλον ξανά θα εστιάσει την προσοχή Του στον Ισραήλ (Ρωμαίους 9:11).

Χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα σαν βάση, οι Οικονομιστές αντιλαμβάνονται ότι η Αγία Γραφή είναι οργανωμένη σε επτά οικονομίες: Της Αθωότητας (Γένεση 1:1 - 3:7), της Συνείδησης (Γένεση 3:8 – 8:22), Ανθρώπινη Διακυβέρνηση (Γένεση 9:1 – 11:32), της Υπόσχεσης (Γένεση 12:1 – Έξοδος 19:25), του Νόμου (Έξοδος 20:1 – Πράξεις 2:4), της Χάρης (Πράξεις 2:4 – Αποκάλυψη 20:3), και της Χιλιετούς Βασιλείας (Αποκάλυψη 20:4 – 20:6). Επαναλαμβάνω, αυτές οι οικονομίες δεν είναι τρόποι σωτηρίας, αλλά τρόποι με τους οποίους ο Θεός συνδέεται με τον άνθρωπο. Η Θεολογία των Οικονομιών, σαν σύστημα, καταλήγει στην ερμηνεία της προ της χιλιετίας Δεύτερης Έλευσης του Χριστού, και συνήθως στην πριν την επταετία ερμηνεία της Αρπαγής.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η θεολογία των οικονομιών και είναι σύμφωνη με την Αγία Γραφή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries