Ερώτηση
Πως μπορώ να ξέρω αν κάτι είναι αμαρτία;
Απάντηση
Υπάρχουν δυο θέματα που περιλαμβάνονται σ αυτή την ερώτηση. (1) Υπάρχουν πράγματα που η Αγία Γραφή αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι αμαρτία. Παραδείγματα από τέτοια λίστα περιλαμβάνονται: Παροιμίες 6:16-19, Γαλάτας 5:19-21, Α` Κορινθίους 6:9-10. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι περικοπές παρουσιάζουν αμαρτωλές πράξεις, που ο Θεός δεν εγκρίνει. Φόνος, μοιχεία, ψέμα, κλοπή, κλπ. – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αγία Γραφή παρουσιάζει αυτά τα πράγματα σαν αμαρτία.
(2) Το πιο δύσκολο είναι να καθορίσεις τι είναι αμαρτία σε περιοχές που η Αγία Γραφή δεν δίνει κατευθύνσεις. Όταν η Αγία Γραφή δεν καλύπτει ένα θέμα, έχουμε κάποιες γενικές αρχές στο Λόγο Του για να μας οδηγήσουν. (α) Όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στη Γραφή, είναι καλό να ρωτάμε, όχι αν κάτι είναι λάθος, αλλά μάλλον αν είναι σαφώς καλό. Η Αγία Γραφή λέει, για παράδειγμα, να «κάνουμε καλή χρήση του χρόνου μας» (Κολοσσαείς 4:5). Ο καιρός μας εδώ στη γη είναι τόσο σύντομος και πολύτιμος, σε σχέση με την αιωνιότητα, ώστε ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε το χρόνο μας σε εγωιστικά πράγματα, αλλά να τον χρησιμοποιούμε μόνο σε ότι είναι « καλό, και μπορεί να οικοδομήσει» (Εφεσίους 4:29).
(β) Ένα καλό τέστ είναι να προσδιορίσουμε αν μπορούμε ειλικρινά, με καλή συνείδηση, να ζητήσουμε από τον Θεό να ευλογήσει και να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για τους καλούς Του σκοπούς. «Βέβαια, είτε τρώτε είτε πίνετε είτε ο,τιδήποτε άλλο πράττετε, πρέπει όλα να τα κάνετε για τη δόξα του Θεού» (Α` Κορινθίους 10:31). Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το αν ευχαριστεί το Θεό, τότε καλύτερα να το εγκαταλείψουμε. «Κι ό,τι δεν προέρχεται από την πίστη είναι αμαρτία» (Ρωμαίους 14:23). (γ) Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα σώματά μας, όπως και οι ψυχές μας, έχουν λυτρωθεί και ανήκουν στο Θεό. «Ή μήπως δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος που σας το χάρισε ο Θεός και βρίσκεται μέσα σας; Δεν ανήκετε στον εαυτό σας, σας αγόρασε ο Θεός πληρώνοντας το τίμημα. Το Θεό λοιπόν να δοξάζετε με το σώμα σας και με το πνεύμα σας, που ανήκουν σ` εκείνον» (Α` Κορινθίους 6:19-20). Αυτή η μεγάλη αλήθεια θα πρέπει να έχει πραγματική σχέση με ό,τι κάνουμε και όπου πηγαίνουμε με το σώμα μας.
(δ) Πρέπει να υπολογίζουμε τις πράξεις μας όχι μόνο σε σχέση με το Θεό αλλά επίσης σε σχέση με την επίδρασή τους στην οικογένειά μας, στους φίλους μας, και στους άλλους ανθρώπους γενικά. Ακόμα κι αν ένα συγκεκριμένο πράγμα δεν μας στοιχίζει εμάς προσωπικά, αν έχει επιζήμια επιρροή σε κάποιον άλλο, είναι λάθος. «Το σωστό είναι να μη φας κρέας ούτε να πιεις κρασί ούτε ο,τιδήποτε άλλο γίνεται αιτία να σκοντάφτει ή να σκανδαλίζεται ή ν` αδυνατίζει η πίστη του αδελφού σου… Όσοι έχουμε δυνατή πίστη οφείλουμε να ανεχόμαστε τις αδυναμίες αυτών που έχουν αδύνατη πίστη, και να μην κάνουμε ό,τι αρέσει σ` εμάς» (Ρωμαίους 14:21, 15:1). (ε) Να θυμάστε τελικά, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος και Σωτήρας μας, και τίποτα άλλο δεν μπορεί να επιτρέψουμε να πάρει την προτεραιότητα από τη συμμόρφωσή μας στο θέλημά Του. Καμιά συνήθεια ή ψυχαγωγία, ή φιλοδοξία δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχει υπερβολικό έλεγχο στη ζωή μας – μόνο ο Χριστός έχει αυτή την εξουσία. «Όλα μου επιτρέπονται, εγώ όμως δε θα αφήσω τίποτε να με κυριέψει» (Α` Κορινθίους 6:12). «Καθετί που λέτε ή κάνετε ας γίνεται στο όνομα του Κυρίου Ιησού» (Κολοσσαείς 3:17).
English
Πως μπορώ να ξέρω αν κάτι είναι αμαρτία;