Pregled Staroga ZavjetaStari zavjet dijeli se na pet dijelova: Petoknjižje (od Postanka do Ponovljenog zakona), povijesne knjige (od Jošue do Estere), mudrosne knjige (od Joba do Pjesme nad pjesmama), veliki proroci (od Izaije do Daniela), i mali proroci (od Hošee do Malahije). Stari zavjet pisao se od otprilike 1400. do oko 400. godine prije Krista. Stari zavjet je uglavnom pisan hebrejskim jezikom, a neki manji dijelovi pisani su aramejskim jezikom (koji je, u suštini, srodan hebrejskom).

Stari zavjet se uglavnom bavi odnosom između Boga i nacije Izrael. Petoknjižje govori o stvaranju Izraela, kao i o Božjoj uspostavi saveznoga odnosa s Izraelom. Povijesne knjige su zapisi povijesti Izraela, njegovih pobjeda i uspjeha, ali i poraza i neuspjeha. Mudrosne knjige pružaju intiman pogled na Božji odnos s Izraelom i na Njegovu želju da ga Izrael štuje i bude mu poslušan. Proročke knjige su Božji poziv Izraelu da se pokaje od svoga idolopoklonstva i nevjere, i da se vrati u odnos poslušnosti i duhovne vjernosti.

Možda bi bolji naslov bio Prvi zavjet. Riječ „stari“ obično nam daje ideju o nečemu što je „zastarjelo“ ili „nevažno“. Međutim, to ne može biti dalje od istine. Pregled Staroga zavjeta je važan i duhovno obogaćujuće nastojanje. Dolje možete naći poveznice koje će vas odvesti do sažetaka različitih knjiga Staroga zavjeta. Iskreno se nadamo da će vam se naš Pregled Staroga zavjeta pokazati koristan u vašem odnosu s Kristom.

Knjiga Postanka

Knjiga Izlaska

Knjiga Levitski Zakonik

Knjiga Brojeva

Knjiga Ponovljeni Zakon

Knjiga o Jošui

Knjiga o Sucima

Knjiga o Ruti

Prva Knjiga o Samuelu

Druga knjiga o Samuelu

Prva knjiga o Kraljevima

Druga knjiga o Kraljevima

Prva knjiga Ljetopisa

Druga knjiga Ljetopisa

Knjiga o Ezri

Knjiga o Nehemiji

Knjiga o Esteri

Knjiga o Jobu

Knjiga Psalama

Mudre izreke

Knjiga PropovjednikovaVratite se na hrvatsku naslovnu stranicuPregled Staroga Zavjeta