Întrebare
Duhul Sfânt va pleca vreodată de la un credincios?
Răspuns
Simplu spus, nu, Duhul Sfânt nu va părăsi niciodată pe un credincios adevărat. Acest lucru este evidenţiat în diferite pasaje din Noul Testament. De exemplu, Romani 8:9 ne spune: „... dacă cineva nu are Duhul lui Cristos, el nu este al Lui Cristos.” Acest verset spune foarte clar că dacă în cineva nu locuiește Duhul Sfânt, acea persoană nu este mântuită. Prin urmare, în cazul în care Duhul Sfânt a părăsit un credincios, acea persoană ar fi pierdut relaţia mântuitoare cu Cristos. Acest lucru este contrar cu ceea ce spune Biblia despre eterna siguranţă a creştinilor. Un alt verset care vorbește despre prezența permanentă a Duhului Sfânt în viaţa credincioşilor este Ioan 14:16. Aici Domnul Isus a afirmat că Tatăl vă va da un alt Mângâietor „care să rămână cu voi în veac.”
Faptul că Duhul Sfânt nu va părăsi pe un credincios este, de asemenea, arătat în Efeseni 1:13-14 unde credincioșii sunt „pecetluiți” cu Duhul Sfânt, care este o arvună a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câștigați de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui. Sigilarea cu Duhul Sfânt este proprietate şi posesie. Dumnezeu a promis viaţă veşnică tuturor celor care cred în Cristos, şi ca o garanţie că El Își va ţine promisiunea, a trimis Duhul Sfânt pentru a locui în credincios până în ziua răscumpărării. Așa cum se face plată pentru o maşină sau o casă, (se pune o arvună jos), Dumnezeu a oferit tuturor credincioşilor o arvună a relaţiei viitoare cu El, prin trimiterea Duhului Sfânt pentru a locui în ei. Faptul că toţi credincioşii sunt pecetluiți cu Duhul Sfânt este, deasemenea, văzut în 2 Corinteni 1:22 şi Efeseni 4:30.
Înainte de moartea, învierea şi înălţarea la cer a Domnului Isus, Duhul Sfânt a venit si a plecat de la oameni. Duhul Sfânt a fost cu împăratul Saul, dar a plecat de la el (1 Samuel 16:14). În schimb, Duhul a venit peste David (1 Samuel 16:13). După adulterul său cu Batşeba, David se temea că Duhul Sfânt va fi luat de la el (Psalmul 51:11). Duhul Sfânt a umplut pe Bețaleel pentru a-l ajuta să facă toate uneltele necesare pentru cortul întâlnirii (Exod 31:2-5), dar acest lucru nu este descris ca fiind o locuire permanentă. Totul s-a schimbat după înălțarea Domnului Isus la cer. Începând din ziua de Rusalii, Duhul Sfânt a început să fie permanent în cei credincioși (Fapte 2). Locuirea permanentă a Duhului Sfânt este împlinirea promisiunii lui Dumnezeu, pentru a fi mereu cu noi şi să nu ne părăsească niciodată.
Deși, Duhul Sfânt nu va părăsi pe credincios, este posibil ca păcatele noastre să „stingă Duhul Sfânt” (1 Tesaloniceni 5:19) sau să-L „întristeze pe Duhul Sfânt” (Efeseni 4:30). Pacatul a avut întotdeauna consecinţe în relaţia noastră cu Dumnezeu. Deși, relaţia noastră cu Dumnezeu este sigură în Cristos, păcatul nemărturisit din vieţile noastre pot împiedica părtăşia noastră cu Dumnezeu şi stinge efectiv lucrarea Duhului Sfânt în vieţile noastre. De aceea este foarte important să ne mărturisim păcatele, pentru că Dumnezeu este „credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire” (1 Ioan 1:9). Deci, deși Duhul Sfânt nu ne va părăsi, beneficiile şi bucuria prezenţei Lui, se pot depărta de la noi.
English
Duhul Sfânt va pleca vreodată de la un credincios?