Întrebare
Ce spune Biblia cu privire la serviciul militar în cazul creştinilor?
Răspuns
Biblia conţine cantitate mare de informaţii privind slujirea în armată sau serviciul militar. Deşi o mare parte din informaţiile referitoare la armată conţinute în Biblie sunt doar analogii, totuşi câteva versete se referă în mod direct la această întrebare. Biblia nu spune în mod specific “Să slujeşti în armată” şi nici nu spune “Nu servi în armată”. În acelaşi timp, creştinii care servesc în armată pot sta liniştiţi ştiind că a fi soldat este respectat în Biblie, şi ştiind că un astfel de serviciu este în concordanţă cu ceea ce spune Biblia.
Primul exemplu de serviciu militar se găseşte în Vechiul Testament (Geneza 14), când nepotul lui Avraam a fost răpit de Chedorlaomer, împăratul Elamului şi aliaţii săi. Avraam a strâns 318 oameni, antrenaţi, din casa lui şi astfel a venit în ajutorul lui Lot învingând forţele străine.
Mai târziu, poporul Israel a dezvoltat o armată de neclintit. Poate că motivul pentru care Israel a fost aşa de lent în formarea unei armate a fost că Dumnezeu era Războinicul Divin care şi-ar fi protejat oamenii Săi în ciuda puterii lor militare. Dezvoltarea unei armate în Israel s-a făcut numai după dezvoltarea unui sistem politic centralizat de către Saul, David şi Solomon. Saul a fost primul care a format o armată permanentă (1 Samuel 13:2; 24:2; 26:2). Cu toate acestea, armata a trebuit să fie aprovizionată cu alimente şi alte lucruri necesare de către fiecare din soldaţi (1 Samuel 17:17-19).
Ceea ce a început Saul, David a continuat. El a mărit armata, a adus trupe angajate din alte regiuni care îi erau loiale numai lui (2 Samuel 15:19-22), şi a desemnat un comandant şef în locul lui (Ioab). Sub conducerea lui David, Israel a devenit mai agresiv în politica militară privind atacurile, câstigând statele vecine ca ţara lui Amon (2 Samuel 11:1; 1 Cronici 20:1-3). David a stabilit un sistem prin care trupele, formate din 12 grupe a câte 24000 de oameni, se roteau servind doar câte o lună pe an (1 Cronici 27). Deşi în timpul domniei lui Solomon a fost pace, el a dezvoltat armata mai departe suplimentând carele de luptă şi călăreţii (1 Împăraţi 10:26). Armata permanentă a continuat să existe (deşi s-a divizat o dată cu împărăţia, după moartea lui Solomon) până în anul 586 d.H., când Israel a încetat să existe ca entitate politică.
Domnul Iisus a făcut o minune când un centurion roman (căpitan peste 100 de soldaţi) l-a abordat. Răspunsul pe care l-a dat acest centurion lui Iisus arată atât înţelegerea foarte clară pe care o avea despre autoritate cât şi credinţa lui în Iisus (Matei 8:5-13). Iisus nu a acuzat cariera pe care romanul o avea. Mulţi centurioni menţionaţi în Noul Testament sunt lăudaţi ca şi creştini, temători de Dumnezeu şi oameni de un bun caracter (Matei 8:5,8,13; 27:54; Marcu 15:39,44-45; Luca 7:2,6; 23:47; Fapte Apostolilor 10:1,22; 21:32; 22:25-26; 23:17,23; 24:23; 27:1,6,11,31,43; 28:16).
De-a lungul istoriei, locurile şi titlurile poate că s-au mai schimbat, dar forţele noastre armate ar trebui să fie la fel de apreciate ca şi cele ale centurionilor din Biblie. Să fii soldat era ceva foarte respectat. De exemplu, apostolul Pavel îl descrie pe Epafrodit, un frate creştin ca un “frate de luptă” (Filipeni 2:25). De asemenea, în Biblie sunt folosiţi termeni militari pentru a ilustra ce înseamnă să fii puternic în Domnul, înnarmându-te cu toată armura lui Dumnezeu (Efeseni 6:10-20).
Da, Biblia cheamă oameni în serviciul militar, direct şi fără rezerve. Bărbaţii şi femeile creştine care îşi servesc ţara prin a fi oameni de caracter, de onoare, pot sta liniştiţi că datoria civică pe care o fac deşi este trecută cu vederea de oameni, este respectată de către Dumnezeul nostru suveran. Cei care servesc în armată merită respectul şi mulţumirile noastre.
English
Ce spune Biblia cu privire la serviciul militar în cazul creştinilor?