Întrebare
De ce trebuie să citim/studiem Biblia?
Răspuns
Spus mai simplu, noi trebuie să citim şi să studiem Biblia pentru că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu adresat nouă. 2 Timotei 3:16 spune că Biblia este “inspirată” de Dumnezeu. Cu alte cuvinte, este Cuvântul lui Dumnezeu pentru noi. Există atât de multe întrebări pe care filozofii şi oamenii în general şi le pun şi la care Dumnezeu ne răspunde în Sfintele Scripturi: Care este scopul vieţii? De unde vin eu? Există viaţă după moarte? Ce se întâmplă după moarte? Cum aş putea ajunge în rai? De ce este lumea plină de păcate şi rău? De ce mă lupt să fac binele? Dincolo de răspunsurile la întrebări “vitale”, Biblia ne oferă sfaturi şi îndrumări valoroase referitoare la lucruri foarte practice din viaţa noastră de zi cu zi, precum: Cum trebuie să mă port cu partenerul de viaţă? Cum pot avea o căsătorie reuşită şi fericită? Cum pot fi un prieten bun? Cum pot fi un bun părinte? Ce este succesul şi cum se poate obţine? Cum se poate să mă schimb în caracterul meu? Ce contează cu adevărat în viaţa mea? Cum aş putea să trăiesc astfel încât să nu privesc cu regret către trecutul meu? Cum aş putea să-I fiu plăcut lui Dumnezeu? Cum pot găsi iertarea? Cum este posibil să fac faţă biruitor momentelor grele şi circumstanţelor nefericite din viaţă?
Noi trebuie să citim şi să studiem Biblia pentru că ea este fără erori şi oferă încredere totală. Biblia este unică faţă de toate cărţile aşa-zis sfinte, pentru simplul motiv că ea nu oferă învăţături morale şi spune “aşa să faci”. Dimpotrivă, Biblia ne oferă posibilitatea de a testa veridicitatea ei prin verificarea sutelor de profeţii descrise în detaliu care s-au împlinit întocmai, prin verificarea informaţiilor istorice la care ea face apel, şi prin verificarea lucrurilor care ţin de ştiinţă pe care ea le relatează. Aceia care spun că Biblia conţine erori au urechile închise pentru adevăr. Odată Iisus a fost întrebat ce este mai uşor să spui: "Păcatele îţi sunt iertate," sau "Ridică-te, ia-ţi patul şi umblă". La aceasta, El a dovedit ca are puterea să ierte păcatele (ceva ce nu putem vedea cu ochii) prin vindecarea unui paralizat (ceva ce a putut fi văzut cu ochii de către cei din jurul Lui). În mod similar, noi avem siguranţă asupra veridicităţii Cuvântului lui Dumnezeu când prezintă subiecte spirituale pe care de regulă nu le putem testa folosind simţurile obişnuite, însă putem testa veridicitatea prin testarea acelor subiecte care ne sunt la îndemână (acurateţea istorică, ştiinţifică şi profetică).
Trebuie să citim şi să studiem Biblia pentru că Dumnezeu nu este schimbător şi pentru că natura umanităţii nu se schimbă – Biblia este la fel de relevantă pentru noi astăzi pe cât era şi la momentul când a fost scrisă. În timp ce tehnologia schimbă lucrurile din jurul nostru, dorinţele şi natura omului nu se schimbă. Poţi afla, pe măsură ce vei citi istoria biblică, faptul că indiferent dacă vorbim despre relaţii individuale sau la nivel de societate, "nu este nimic nou sub soare". Şi că în timp ce omenirea ca întreg este în căutarea dragostei şi fericirii însă în tot felul de locuri greşite, Dumnezeu, Creatorul nostru bun şi plin de îndurare, ne spune că El este sursa fericirii DESĂVÂRŞITE. Sfintele Scripturi, Cuvântul Său revelat, sunt atât de importante încât Iisus a spus despre ele: "Omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu" (Luca 4:4). Cu alte cuvinte, dacă vrei să îţi trăieşti viaţa din plin aşa cum intenţionează Dumnezeu, ascultă şi ţine seama de Cuvântul lui Dumnezeu...este mai important decât chiar a mânca!
Trebuie să citim şi să studiem Biblia pentru că trăim într-o lume care abundă în învăţături false. Biblia ne oferă abilităţile de a separa eficient adevărul de minciună. Ea ne spune cum este Dumnezeu, pentru că altfel dacă avem o impresie eronată despre Dumnezeu, înseamnă că ne închinăm la un idol sau la un dumnezeu fals. Ne-am închina la ceva care nu este dumnezeu! Biblia ne spune modul cum oamenii chiar pot ajunge în rai...şi că aceasta nu se obţine nici prin a fi o persoană bună, nici prin a fi botezat, şi nici prin vreun al lucru pe care l-am putea face noi (Ioan 14:6; Efeseni 2:1-10; Isaia 53:6; Romani 3:10f., 5:8; 6:23; 10:9-13). În acest sens, Cuvântul lui Dumnezeu ne arată cât de mult ne iubeşte Dumnezeu pe fiecare dintre noi (Romani 5:6-8; Isaia 53:1f.). Şi numai prin a înţelege aceasta putem să Îi arătăm dragostea noastră ca răspuns la dragostea Lui (1 Ioan 4:19).
Biblia te va ajuta în a fi pregătit să Îl slujeşti pe Dumnezeu (2 Timotei 3:17; Efeseni 6:17; Evrei 4:12). Te va ajuta să ştii cum poţi fi mântuit de păcate şi care este consecinţa acestei cunoaşteri (2 Timotei 3:15). Vei experimenta succesul în viaţă dacă vei medita la ceea ce îţi spune Biblia şi dacă vei urma îndrumările pe care le conţine (Iosua 1:8; Iacov 1:25). Cuvântul lui Dumnezeu te va ajuta să descoperi păcatele din viaţa ta şi te va susţine în lupta pentru a renunţa la ele (Psalmul 119:9,11). Îţi va oferi sfaturi înţelepte care să te ghideze în viaţă, făcându-te mai înţelept decât învăţătorii tăi (Psalmul 32:8; 119:99; Proverbe 1:6). Biblia te ajuta să eviţi să îţi iroseşti ani întregi din viaţa ta pe lucruri care nu contează sau care conduc la rezultate nefolositoare (Matei 7:24-27).
Citirea şi studierea Bibliei te va ajuta să vezi dincolo de tentaţia aparent atrăgătoare a păcatelor atunci când eşti ispitit, aşa încât poţi învăţa din greşelile pe care le-au făcut alţii în loc să experimentezi tu însuţi. Experienţa este un învăţător excepţional, însă atunci când ajungi să înveţi păcătuind, acest proces de învăţare este întotdeauna dureros. Ar fi, deci, mult mai bine să înveţi din greşelile altora. Există atât de multe persoane menţionate în Biblie de la care putem învăţa atât experienţe pozitive cât şi negative, uneori chiar din viaţa aceleiaşi persoane în ipostaze diferite. David este un astfel de exemplu, care, atunci când l-a învins pe uriaşul Goliat, ne învaţă că Dumnezeu este mai mare decât oricine atunci când ne cere să înfruntăm pe cineva sau ceva (1 Samuel 17). Acelaşi David, comiţând adulter cu Bat-Şeba, ne arată cât de grave şi îndelungi pot fi consecinţele unui singur moment de aşa-zisa “plăcere” (2 Samuel 11f.). Cunoscând Biblia, putem avea speranţă şi pace atunci când totul pare să se prăbuşească în jurul nostru (Romani 15:4; Psalmul 112:7; Habacuc 3:17-19).
Biblia este o carte nu numai pentru citit. Este o carte care trebuie studiată aşa încât să poată fi aplicată în vieţile noastre. Altfel, este ca şi cum ai înghiţi mâncarea fără a o mesteca, apoi ai arunca-o înapoi şi tot aşa... astfel încât nu obţii nici un beneficiu nutritiv din ea. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu. Este asemenea legilor naturii, chiar mai mult decât atât. Poţi să o ignori, însă o vei face cauzându-ţi durere şi suferinţă, la fel cum ar fi de pildă dacă ai putea ignora legea gravitaţiei. Nu se poate exprima în suficiente cuvinte cât de importantă este Biblia pentru vieţile noastre. Studierea Bibliei poate fi comparată cu săparea după aur. Dacă faci un efort mic şi strecori numai pietrişul dintr-un pârâu, probabil că te vei alege doar cu câteva particule de aur. Însă pe măsură ce efortul tău de a studia Biblia în tot mai multe detalii şi cu tot mai multă dedicare, răsplata ta va fi pe măsură.
English
De ce trebuie să citim/studiem Biblia?