settings icon
share icon
Întrebare

Ce este meditația transcendentală?

Răspuns


Meditația transcendentală (sau MT) este o tehnică de a dobândi pacea interioară și reînnoirea spirituală prin concentrarea la o mantra care să fie repetată în liniște. În timp ce mintea se „așază”, practicantul poate „transcende” și să intre într-o stare de beatitudine și liniște.

Practicarea meditației transcendentale își are rădăcinile în hinduism. A pornit din India, unde a fost prezentată de către un guru (sau maharishi), Mahesh Yogi, pe baza interpretării tradițiilor vedice hinduse. Maharishi a început să-i învețe pe oameni această practică în anii ’50, și de atunci a devenit una dintre tehnicile de meditație cele mai larg căutate și practicate. Studiile științifice, inclusiv cele făcute de American Cancer Society, au ajuns la concluzia că meditația transcendentală nu are niciun efect dovedit asupra bolii. Totuși, mulți oameni care practică meditația transcendentală raportează o relaxare sporită și o mai bună înțelegere de sine.

Deși meditația transcendentală a fost numită și religioasă și nereligioasă, asemănările dintre practicarea meditației transcendentale și practicarea ritualurilor religioase de rugăciune nu pot fi negate. Poziția de bază pentru meditația transcendentală este așezat pentru 15-20 de minute, cu ochii închiși, repetând o mantra sau pur și simplu golindu-ți mintea de gânduri. În comparație cu rugăciunea musulmană, care are o poziție prescrisă și o repetiție verbală, sau cu rugăciunile practicate de unii creștini, care pot include un cuvânt sau o frază repetate și obligația de a îngenunchea sau de a sta într-o anumită poziție, asemănările sunt evidente. Din cauza asemănării cu rugăciunea religioasă și a aparentei apelări la ceva mai presus de sine pentru vindecare, meditația transcendentală a fost numită religioasă. Pe de altă parte, în creștinism sau în islam, rugăciunea e adresată unui Spirit Divin și adesea include cerere, pe când practica meditației transcendentale golește mintea și nu face apel la niciun dumnezeu, și acesta este în parte motivul pentru care practica a fost numită nonreligioasă.

Nu e clar ce se întâmplă cu trupul și cu mintea în timpul meditației transcendentale. Cercetările continuă, dar până acum există numai dovezi experiențiale, mai degrabă decât științifice vizavi de beneficiile meditației transcendentale. Aceasta nu înseamnă că meditația transcendentală nu are niciun efect, ci numai că medicina Vestică nu are o cale prin care să le măsoare. Meditația transcendentală e în mod inerent o practică spirituală și depinde de lumea metafizică. Metodele științifice depind de lumea fizică sau naturală, și nu e surprinzător că sunt ineficiente în studierea lumii metafizice sau supranaturale.

Biblia nu are nimic de spus propriu-zis despre meditația transcendentală, dar are câteva lucruri de spus despre minte care pot fi de folos în a decide dacă să practici sau nu meditația transcendentală. Biblia arată clar la ce să meditezi: nu la un cuvânt sau la o propoziție fără înțeles, ci la Cuvântul lui Dumnezeu. Omul care „cugetă la Legea Lui zi și noapte” e binecuvântat (Psalmul 1.2). Pacea este o roadă a Duhului Sfânt (Galateni 5.22). Pacea nu se găsește în golirea minții cuiva, ci în umplerea minții cu Cuvântul lui Dumnezeu.

De asemenea, fixarea minții la lucrurile carnale e moarte, pe când fixarea ei asupra Duhului Sfânt e viață și pace (Romani 8.5-6). Cei care practică meditația transcendentală își fixează mintea la propriul duh, privind în ei înșiși pentru a trece dincolo de ei, în loc să privească la Duhul Sfânt al lui Dumnezeu. Avertizarea cu privire la fixarea minții asupra cărnii nu înseamnă că trupul e rău sau că a te gândi orice lucruri cu privire la sine e automat ceva rău. Biblia pur și simplu ne avertizează cu privire la goliciunea inerentă cărnii umane – incapacitatea ei de a da viață. Căutarea din mintea cuiva – sau golirea minții de toate gândurile – poate duce la amorțire sau la o evadare temporară din realitate, însă meditația transcendentală nu aduce și nu poate aduce adevărata pace. Ea privește la duhul creaturii umane și la creație, care sunt în mod inerent limitate în putere. Numai Duhul dinamic, dătător de viață al lui Cristos, Creatorul, poate crea în noi adevărata pace, bucurie, sănătate și viață.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este meditația transcendentală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries