settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre procese şi darea în judecată?

Răspuns


1 Corinteni 6:1-8 în mod cert îi învaţă pe creştini să nu meargă la judecată unii împotriva altora. A arăta faptul că cei creştini nu sunt capabili să se ierte unul pe celălalt şi să-şi rezolve divergenţele înseamnă a arăta înfrângerea spirituală. De ce ar dori cineva să devină creştin dacă creştinii au la fel de multe probleme ca şi cei necredincioşi şi sunt la fel de incapabili în a le rezolva? Totuşi, este posibil ca în unele cazuri procesul să fie cea mai potrivită acţiune. Dacă a fost urmat modelul biblic privind reconcilierea (Matei 18:15-17) şi partea ofensatoare are încă o atitudine greşită, în unele cazuri, procesul poate fi cel mai bun lucru de făcut. Acest lucru ar trebui făcut numai după multă rugăciune pentru înţelepciune (Iacov 1:5) şi după sfătuirea cu liderii spirituali.

1 Corinteni 6:4 declară "Deci, când aveţi neînţelegeri pentru lucrurile vieţii acesteia, voi puneţi judecători pe aceia pe care Biserica nu-i bagă în seamă? " Întregul context din 1 Corinteni 6:1-6 se referă la disputele din Biserică, dar Pavel se referă la sistemul judecătoresc atunci când spune “neînţelegeri pentru lucrurile vieţii acesteia”. Apostolul Pavel vrea să spună că în ceea ce priveşte aspectele vieţii din afara bisericii, există un sistem judiciar civil care este făcut pentru a rezolva situaţiile conflictuale. Astfel, Pavel spune că problemele bisericii nu trebuie să ajungă în sistemul judiciar civil, ci ele trebuie judecate în interiorul bisericii.

Faptele Apostolilor, capitolul 21, începând cu versetul 26, îl prezintă pe apostolul Pavel fiind arestat şi acuzat pe nedrept de ceva ce nu făcuse. Apoi romanii l-au luat iar în capitolul 22, începând cu versetul 24, citim: "Căpitanul a poruncit să ducă pe Pavel în cetăţuie şi să-l cerceteze, bătându-l cu biciul, ca să afle din ce pricină strigau aşa împotriva lui. Pe când îl legau cu curele, Pavel a zis sutaşului, care era de faţă, "Vă este îngăduit să bateţi pe un Roman, care nu este osândit (cercetat în prealabil – n.n)?" Apostolul Pavel a folosit astfel legea romană şi cetăţenia sa pentru a se proteja. Nu este nimic greşit în a folosi sistemul judiciar atâta timp cât acest lucru este făcut cu un motiv cinstit şi având o inimă curată.

1 Corinteni 6:7 declară: "Chiar faptul că aveţi judecăţi între voi este un cusur pe care-l aveţi. Pentru ce nu suferiţi mai bine să fiţi nedreptăţiţi? De ce nu răbdaţi mai bine paguba?" Lucrul de care apostolul Pavel este îngrijorat aici este mărturia credinciosului. Ar fi de departe mult mai bine pentru noi să ni se ia privilegiile şi avantajele sau chiar să suferim abuzul, decât să împingem o persoană departe de Hristos prin a o da în judecată pentru neînţelegeri lumeşti. Ce este mai important: o luptă în argumente legale, sau o luptă pentru sufletul etern al acelei persoane?

În concluzie, ar trebui creştinii să meargă la judecată pentru lucruri care ţin de biserică? Cu siguranţă că nu! Ar trebui creştinii să se ducă reciproc la tribunal pentru neînţelegeri civile? Dacă acest lucru poate fi evitat cu toate eforturile, nu. Ar trebui creştinii să dea în judecată pe necreştini pentru neînţelegeri civile? Din nou, dacă se poate evita, nu. Cu toate acestea, în anumite situaţii, cum ar fi protejarea propriilor noastre drepturi (precum în exemplul cu Apostolul Pavel), poate fi justificat să ne apărăm în instanţă.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre procese şi darea în judecată?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries