Întrebare
Permite Biblia sclavia?
Răspuns
Există tendinţa de a privi sclavia ca pe ceva aparţinând trecutului. Se estimează totuşi că astăzi, în lume, sunt 12,3 milioane de oameni care sunt supuşi sclaviei: muncă forţată, prostituţie, sclavi moşteniţi etc. Astăzi, urmaşii Domnului Iisus Hristos, care au fost eliberaţi din sclavia păcatului, ar trebui să fie luptătorii de frunte pentru încetarea sclaviei în lume. Întrebarea care se ridică, totuşi, este de ce Biblia nu vorbeşte cu tărie împotriva sclaviei? De ce se pare că Biblia îngăduie practicarea sclaviei?
Biblia nu condamnă în mod specific practicarea sclaviei. Ea dă instrucţiuni cu privire la cum ar trebui să fie trataţi sclavii (Deuteronom 15:12-15; Efeseni 6:9; Coloseni 4:1), dar nu interzice în totalitate această practică. Mulţi văd asta ca şi cum Biblia îngăduie toate formele de sclavie. Ceea ce nu reuşesc mulţi oameni să înţeleagă este că sclavia în timpurile biblice era foarte diferită de sclavia care s-a practicat acum câteva secole în multe părţi ale lumii. Sclavia în timpurile biblice nu era bazată exclusiv pe rasă. Oamenii nu erau luaţi ca sclavi din cauza naţionalităţii lor sau din cauza culorii pielii. În timpurile biblice, sclavia se baza mai mult pe statutul social. Oamenii se vindeau pe ei înşişi ca sclavi când nu puteau plăti datoriile pe care le aveau sau nu puteau acoperi nevoile familiilor lor. În timpul nou-testamental, uneori doctori, avocaţi şi chiar politicieni erau sclavii altor persoane. De fapt, unii oameni alegeau să fie sclavi pentru ca nevoile lor de bază să fie asigurate de către stăpânii lor.
Acum câteva secole sclavia era adeseori bazată exclusiv pe culoarea pielii. Oamenii negri erau consideraţi sclavi din cauza rasei lor – mulţi proprietari de sclavi credeau într-adevăr că negrii, faţă de albi, erau “fiinţe umane inferioare”. Biblia condamnă în mod clar această formă de sclavie, bazată pe rasă. Să ne gândim la sclavia pe care au îndurat-o evreii pe vremea când erau în Egipt. Evreii erau sclavi, nu prin alegere, ci pentru că erau evrei (Exod 13:14). Urgiile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra Egiptului demonstrează modul în care vede Dumnezeu sclavia rasială (Exod 7-11). Aşadar, cu siguranţă că Biblia comdamnă unele forme de sclavie. În acelaşi timp, Biblia se pare că îngăduie alte forme de sclavie. Aspectul cheie este că forma de sclavie pe care Biblia o îngăduie, în nici un caz nu atrage după sine sclavia rasială care a nenorocit lumea noastră acum câteva secole.
Un alt aspect important este că scopul Bibliei este de a arăta calea spre mântuire şi nu de a restructura societatea. Adeseori modul de abordare al Bibliei este din interior către exterior. Dacă o persoană experimentează iubirea, mila şi harul lui Dumnezeu, primind mântuirea dată în dar – Dumnezeu îi va schimba sufletul, modalitatea de a gândi şi de a acţiona. O persoană care a experimentat darul lui Dumnezeu al mântuirii şi eliberarea de sub sclavia păcatului, pe măsură ce Dumnezeu îi schimbă sufletul, ea va realiza că ţinerea în sclavie a unei alte persoane este greşită. O persoană care a experimentat într-adevăr harul lui Dumnezeu va fi la rândul ei miloasă faţă de alte persoane. Aceasta ar fi formula biblică de încetare a sclaviei.
English
Permite Biblia sclavia?