Întrebare
Care este punctul de vedere preterist cu privire la sfârşitul lumii?
Răspuns
Preterismul consideră că Apocalipsa este o imagine simbolică a conflictelor din sânul Bisericii primare, evenimente care ar fi deja împlinite. Acest punct de vedere neagă caracterul predictiv al cărţii Apocalipsa. Mai mult sau mai puţin, acest punct de vedere combină interpretarea alegorică şi simbolică cu conceptul că Apocalipsa nu s-ar referi în mod particular la evenimente viitoare. Mişcarea preteristă învaţă în esenţă că toate profeţiile cu privire la sfârşitul lumii din Noul Testament s-au împlinit în anul 70 d.Hr., când Romanii au atacat şi au distrus Ierusalimul şi Israelul.
Deşi scrisorile către bisericile din capitolele 2 şi 3 din Apocalipsa au fost destinate unor biserici existente în primul secol, şi ele au aplicaţii practice pentru bisericile de astăzi, capitolele 6-22 sunt scrise cu referire la evenimente care ţin totuşi de vremuri viitoare. Nu există nici un motiv care să ne conducă la interpretarea alegorică a profeţiilor. Profeţiile împlinite au fost împlinite în mod literal. Ia de exemplu toate versetele Vechiului Testament care prezic prima venire a lui Hristos. El a venit la momentul prezis (Daniel 9:25-26). Hristos S-a născut dintr-o fecioară (Isaia 7:14). Hristos a suferit şi a murit pentru păcatele noastre (Isaia 53:5-9). Există exemple de sute de profeţii ale Vechiului Testament pe care Domnul le-a dat profeţilor să le scrie în Scripturi şi care s-au implinit toate literal. Pur şi simplu nu are sens să încercăm să alegorizăm profeţii neîmplinite, sau să întelegem profeţiile neîmplinite într-o altă modalitate decât citindu-le aşa cum sunt scrise.
Când citeşti Apocalipsa capitolele 6-18, citeşte de fapt despre cele mai teribile vremuri din istoria pământului - vremuri când fiara (antihrist) va domni pe pământ pentru 7 ani (Necazul cel Mare), şi când falsul profet va promova fiara pe întreg pământul astfel încât lumea întreagă să i se închine ca unui dumnezeu. Apoi în capitolul 19, totul ajunge la apogeu cu revenirea reală, literală, a lui Hristos. Domnul Hristos va învinge fiara şi falsul profet în lupta de la Armaghedon, şi apoi îl aruncă in iazul de foc. În capitolul 20, Hristos îl leagă pe satan în abis, apoi Hristos Îşi va instaura împărăţia Sa pe pământ pentru 1000 de ani. La finele celor 1000 de ani, satan va fi eliberat şi îi va fi permis să pună la cale o mică rebeliune, însă apoi Hristos va înfrânge aceast ultim act de răzvrătire şi îl va arunca definitiv pe satan în iazul de foc. Apoi va urma judecata finală, respectiv învierea şi judecata tuturor necredincioşilor. Capitolele 21 şi 22 descriu starea eternă - modul în care toţi credincioşii se vor bucura de prezenţa şi părtăşia cu Dumnezeu pentru toată eternitatea.
Preterismul este în întregime în dezacord cu interpretarea corectă a cărţii Apocalipsa. Conform cu punctul de vedere preterist cu privire la sfârşitul lumii, capitolele 6-18 din Apocalipsa sunt simbolice şi alegorice, nedescriind evenimente literale. Cu toate acestea, capitolul 19, conform preterismului, este înţeles în sens literal. Iisus Hristos se va întoarce cu siguranţă şi în mod fizic, literal. Apoi, capitolul 20 este din nou interpretat alegoric de către preterişti. După care, capitolele 21-22 sunt din nou cel puţin parţial înţelese literal, prin aceea că vor exista cu adevărat un Cer Nou şi un Pământ Nou. Nimeni nu neagă că Apocalipsa conţine uneori viziuni uimitoare şi confuze. Nimeni nu neagă că Apocalipsa descrie uneori în mod aparent figurativ unele lucruri. Cu toate acestea, pentru a nega în mod selectiv natura literală a unor părţi atent selectate din Apocalipsa conduce la a nu avea nici o bază pentru interpretarea literală a Apocalipsei. Dacă sigiliile, trâmbiţele, vasele, martorii, 144000, fiara, falsul profet, Împărăţia de 1000 de Ani etc. toate ar fi alegorice sau simbolice, atunci pe ce bază am mai putea pretinde că venirea a doua a lui Iisus Hristos pe pământ ar mai fi literală, reală? Acesta este testul pe care nu îl poate trece preterismul – că el pune interpretarea Apocalipsei la îndemâna opiniei libere a celui care o interpretează. Dimpotrivă, noi trebuie să citim, să credem şi să ne supunem Scripturii în mod literal şi exact.
English
Care este punctul de vedere preterist cu privire la sfârşitul lumii?