Pitääkö kristittyjen noudattaa Vanhan testamentin lakia?



Kysymys: Pitääkö kristittyjen noudattaa Vanhan testamentin lakia?

Vastaus:
Avain tämän asian ymmärtämiseen on, että Vanhan testamentin laki annettiin Israelin kansalle, ei kristityille. Jotkut lait annettiin, jotta israelilaiset tietäisivät, miten totella ja miellyttää Jumalaa (esim. kymmenen käskyä). Joidenkin lakien tarkoitus taas oli kertoa heille, miten Jumalaa tuli palvoa ja kuinka synnit sovitetaan (uhrijärjestelmä). Toisten lakien oli yksinkertaisesti määrä erottaa israelilaiset muista kansoista (ruoka- ja pukeutumissäännöt). Mikään Vanhan testamentin laki ei enää päde meihin tänään. Kun Jeesus kuoli ristillä, Hän kumosi Vanhan testamentin lain (Room. 10:4; Gal. 3:23-25; Ef. 2:15).

Vanhan testamentin lain sijasta olemme Kristuksen lain alaisia (Gal. 6:2), mikä tarkoittaa seuraavaa: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat” (Matt. 22:37-40). Näitä kahta käskyä noudattamalla toteutamme kaiken sen, mitä Jeesus haluaa meidän tekevän: ”Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa” (1 Joh. 5:3). Kuitenkaan tämä ei tarkoita sitä, että Vanhan testamentin laki on merkityksetön nykyaikana. Monet Vanhan testamentin käskyistä koskettavat Jumalan ja lähimmäisen rakastamista. Voimme käyttää niitä ohjenuorana näillä alueilla. On kuitenkin väärin sanoa, että Vanhan testamentin laki pakottaa kristityn valtaansa. Vanhan testamentin laki on kokonaisuus (Jaak. 2:10). Joko sitä on noudatettava kokonaisuudessaan, tai ei lainkaan. Jos Jeesus täytti osan siitä, silloin Hän täytti sen kokonaan.

”Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa” (1 Joh. 5:3). Kymmenen käskyä olivat itse asiassa koko Vanhan testamentin lain yhteenveto. Nämä käskyt on toistettu Uudessa testamentissa, paitsi käsky sapatin noudattamisesta. Jos rakastamme Jumalaa, emme tietenkään palvo muita jumalia tai epäjumalia. Jos rakastamme lähimmäisiämme, emme murhaa heitä, valehtele heille, tee aviorikosta heitä vastaan emmekä himoitse sellaista, mikä kuuluu heille. Vanhan testamentin lain tarkoitus on osoittaa meidän kykenemättömyytemme täyttää laki ja osoittaa meille, että tarvitsemme Jeesusta Kristusta Pelastajaksemme (Room. 7:7-9; Gal. 3:24). Meidän tulee rakastaa Jumalaa ja rakastaa lähimmäisiämme. Jos teemme nämä kaksi asiaa uskollisesti, noudatamme kaikkia Jumalan odotuksia.


Paluu suomenkieliselle etusivulle

Pitääkö kristittyjen noudattaa Vanhan testamentin lakia?