Onko ihmisessä kaksi vai kolme osaa? Koostummeko me ruumiista, sielusta ja hengestä vai ruumiista ja sielu-hengestä?Kysymys: Onko ihmisessä kaksi vai kolme osaa? Koostummeko me ruumiista, sielusta ja hengestä vai ruumiista ja sielu-hengestä?

Vastaus:
1. Moos. 1:26-27 mukaan ihmisessä on jotakin, joka erottaa meidät muista luontokappaleista. Ihmisen määränpäänä oli yhteys Jumalan kanssa ja siksi Jumala loi meihin aineellisen ja aineettoman osan. Aineellista osaa pystymme käsin koskettelemaan: siihen kuuluvat ruumis, luut, elimet, jne. ja se elää niin kauan kuin henkilö on elossa. Aineettomat osat koostuvat käsin kosketeltamattomista osista: sielu, henki, äly, tahto, omatunto, jne. Nämä osat elävät henkilön kuolemankin jälkeen.

Kaikilla ihmisillä on sekä aineelliset, että aineettomat ominaisuudet. On selvää, että kaikilla ihmisillä on ruumis, joka koostuu lihaksista, verestä, luista, elimistä ja soluista. Aineettomista osista puhuminen aiheuttaa usein väittelyitä. Mitä Raamattu sanoo näistä asioista? 1. Moos. 2:7 kertoo, että ihminen luotiin eläväksi sieluksi. 4. Moos. 16:22 sanoo, että Jumalan vallassa on kaiken lihan henki. Sananl. 4:23 sanotaan, "Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee." Tämän mukaan sydän on ihmisen tahdon ja tunteiden keskus. Ap. t. 23:1 kertoo, "Niin Paavali loi katseensa neuvostoon ja sanoi: "Miehet, veljet, minä olen kaikessa hyvällä omallatunnolla vaeltanut Jumalan edessä tähän päivään asti." Tässä Paavali viittaa omaantuntoon, siihen mielen osaan, joka tuomitsee meidät oikeasta ja pahasta. Room. 12:2 julistaa, "Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta." Nämä jakeet, kuten monet muutkin, viittaavat ihmisen aineettoman kokonaisuuden eri kohtiin. Meillä kaikilla on aineellisia ja aineettomia ominaisuuksia.

Siispä, Raamatun mukaan on olemassa paljon muuta kuin sielu ja henki. Jollakin tavoin sielu, henki, sydän, omatunto ja mieli ovat yhteydessä keskenään ja suhteessa toisiinsa. Sielu ja henki, kuitenkin, ovat ehdottomasti ihmisen aineettoman kokonaisuuden pääosat. Niihin ilmeisimmin sisältyvät muut mainitut osat. Tästä syystä ihminen on dikotominen (kahteen osaan jaettu, ruumis/sielu-henki) tai trikotominen (kolmeen osaan jaettu, ruumis/henki/sielu). On mahdotonta on ehdoton tämän asian suhteen. Molemmille näkökannoille löytyy hyviä todisteita. Avainjae on Hepr. 4:12: " Sillä Jumalan sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka ja tunkee lävitse, kunnes se erottaa sielun ja hengen, nivelet sekä ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aivoitusten tuomitsija." Tämä jae kertoo meille ainakin kaksi asiaa puheenaiheestamme. Sielu ja henki voidaan jakaa, ja sielun ja hengen jakamisen voi tehdä ainoastaan Jumala. Sen sijaan, että keskittäisimme voimavaramme johonkin, mihin me emme pysty, meidän on parempi keskittyä Luojaan, joka on tehnyt meidät "ylen ihmeellisesti" (Ps. 139:14).


Paluu suomenkieliselle etusivulle

Onko ihmisessä kaksi vai kolme osaa? Koostummeko me ruumiista, sielusta ja hengestä vai ruumiista ja sielu-hengestä?