Pelastummeko uskon perusteella vai uskon ja tekojen perusteella?
Kysymys: Pelastummeko uskon perusteella vai uskon ja tekojen perusteella?

Vastaus:
Tämä on ehkäpä kristillisen teologian tärkein kysymys. Tämä kysymys johti aikanaan uskonpuhdistukseen ja protestanttisen ja katolisen kirkon eroon. Tämä kysymys on keskeinen raamatullisen kristinuskon ja useimpien ”kristillisten” kulttien välinen ero. Pelastuuko ihminen pelkästään uskon perusteella vai uskon ja tekojen perusteella? Pelastunko vain uskomalla Jeesukseen vai pitääkö minun sekä uskoa Jeesukseen että tehdä tiettyjä asioita?

Kysymys pelkästä uskosta tai uskosta ja teoista tuntuu hankalalta, jos tarkastelemme muutamaa ristiriitaiselta vaikuttavaa raamatunkohtaa. Luepa Roomalaiskirjeestä 3:28 ja 5:1 sekä Galatalaiskirjeestä 3:24 ja vertaa niitä Jaakobin kirjeen 2:24:ään. Joidenkin mielestä Paavalin (pelastus tulee yksin uskon perusteella) ja Jaakobin (pelastus tulee uskon ja tekojen perusteella) näkemykset eroavat toisistaan. Paavali sanoo täysin selvästi, että vanhurskaus tulee yksin uskosta (Ef. 2:8-9), kun taas Jaakob näyttää sanovan, että vanhurskaus tulee uskosta ja teoista. Tämä näennäinen ongelma ratkeaa tutkimalla tarkemmin, mistä Jaakob oikeastaan puhuu. Jaakob kumoaa sen käsityksen, että ihmisellä voi olla uskoa ilman mitään hyviä tekoja (Jaak. 2:17-18). Jaakob korostaa sitä, että aito usko Kristukseen saa elämässä aikaan muutoksen ja hyviä tekoja (Jaak. 2:20-26). Jaakob ei väitä, että vanhurskauttaminen tapahtuu uskon ja tekojen perusteella vaan pikemminkin sitä, että aidosti uskon perusteella vanhurskautettu ihminen tekee elämässään hyviä tekoja. Jos ihminen väittää olevansa uskossa, mutta hänen elämässään ei näy lainkaan hyviä tekoja, silloin hänellä ei todennäköisesti ole aitoa uskoa Kristukseen (Jaak. 2:14, 17, 20, 26).

Paavali sanoo saman asian omissa kirjoituksissaan. Uskovien elämässä tulisi näkyä hyvää hedelmää (Gal. 5:22-23). Heti kerrottuaan meille, että pelastumme uskon emmekä tekojen perusteella (Ef. 2:8-9), Paavali sanoo, että meidät luotiin tekemään hyviä tekoja (Ef. 2:10). Paavali odottaa aivan yhtä lailla muuttunutta elämää kuin Jaakobkin: ”Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle” (2 Kor. 5:17)! Jaakob ja Paavali eivät opeta eri tavalla pelastuksesta. He vain lähestyvät samaa asiaa eri näkökulmasta. Paavali yksinkertaisesti korosti sitä, että vanhurskauttaminen tapahtuu yksin uskosta, kun taas Jaakob painotti sitä, että usko Kristukseen tuottaa hyviä tekoja.


Paluu suomenkieliselle etusivulle

Pelastummeko uskon perusteella vai uskon ja tekojen perusteella?