settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap’ı etüt etmenin doğru biçimi nedir?

Yanıt


Kutsal Kitap ayetlerinin anlamını belirlemek, bir inanlının bu hayattaki en önemli işlerinden biridir. Tanrı bize Kutsal Kitap’ı sadece okumamızı söylemez. Onu etüt etmeli ve doğru bir şekilde ele almalıyız (2 Timoteos 2:15). Kutsal Kitap ayetlerini etüt etmek çok çalışmayı gerektirir. Kutsal Yazılar’ı gelişigüzel okumak ya da onlara kısaca göz gezdirmek bazen çok yanlış sonuçlara varılmasına yol açabilir. Bu yüzden, Kutsal Yazılar’ın doğru anlamını belirlemek için birkaç ilkeyi anlamak çok önemlidir.

Kutsal Kitap öğrencisi ilk olarak dua edip Kutsal Ruh’tan kendisine anlayış vermesini istemelidir. Çünkü bunu yapmak Kutsal Ruh’un işlevlerinden biridir. “Ne var ki O, yani Gerçeğin Ruhu gelince, sizi tüm gerçeğe yöneltecek. Çünkü kendiliğinden konuşmayacak, yalnız duyduklarını söyleyecek ve gelecekte olacakları size bildirecek” (Yuhanna 16:13). Kutsal Ruh, Yeni Antlaşma’nın yazılmasında İsa’nın öğrencilerine yol gösterdiği gibi, bizlere de Kutsal Yazılar’ı anlamakta yol gösterir. Kutsal Kitap’ın Tanrı’nın kitabı olduğunu ve bizim orada yazılanların ne anlama geldiğini Tanrı’dan sormamız gerektiğini unutmayın. Eğer bir Hıristiyan’sanız, Kutsal Kitap’ın yazarı olan Kutsal Ruh içinizde yaşıyor ve yazdıklarını anlamanızı istiyor demektir.

İkinci olarak, herhangi bir ayeti, etrafındaki ayetlerden ayırarak ele alıp ayetin anlamını metin çerçevesi dışında belirlemeye çalışmamamız gerekmektedir. Metin çerçevesinin ne olduğunu anlamak için o ayetti çevreleyen ayet ve bölümleri her zaman okumamız gerekmektedir. Kutsal Yazılar’ın hepsi Tanrı’dan geldiği halde (2 Timoteos 3:16; 2 Petrus 1:21), Tanrı onları yazmak için insanları kullanmıştır. Bu adamların aklında bir tema, yazmak için bir amaçları ve ele aldıkları kesin bir konu vardı. Kutsal Kitap’tan etüt ettiğimiz kitabı kimin yazdığını, onun kime yazdığını, ne zaman yazıldığını ve neden yazıldığını öğrenmek için onunla ilgili bilgileri okumalıyız. Ayrıca, metnin kendi kendisini açıklamasına da izin vermeliyiz. Bazen insanlar kendi arzuladıkları yorumlara varabilmek için Kutsal Kitap’taki sözcüklere kendi istedikleri anlamları katarlar.

Üçüncü olarak, Kutsal Kitap’ı etüt ederken tamamen bağımsız olmaya çalışmamalıyız. Kutsal Yazılar’ı etüt etmek için hayatları boyunca çalışmış olan kişilerin eserlerinden bazı anlayışlar kazanamayacağımızı düşünmek kibirlice bir şeydir. Bazı insanlar hatalı olarak, Kutsal Kitap’a sadece Kutsal Ruh’a bağımlı olarak yaklaşırlarsa, Kutsal Yazılar’ın bütün gizli gerçeklerini keşfedeceklerini düşünürler. Mesih, Kutsal Ruh’u verirken Mesih’in bedenine ruhsal armağanları olan insanlar vermiştir. Bu ruhsal armağanlardan bir tanesi öğretmektir (Efesliler 4:11-12; 1 Korintliler 12:28). Bu öğretmenler, Kutsal Yazılar’ı doğru bir şekilde anlayıp onlara itaat etmemize yardım etmek için Rab tarafından bize verilmişlerdir. Tanrı Sözü’nün gerçeğini anlamak ve onu hayatlarımıza uyarlamakta birbirimize yardım ederek Kutsal Kitap’ı başka inanlılarla birlikte etüt etmek her zaman akıllıca bir iştir.

Böylece özet olarak, Kutsal Kitap’ı etüt etmenin doğru yolu nedir? İlk olarak, dua ve alçakgönüllülük aracılığıyla, Kutsal Ruh’un bize anlayış vermesine güvenmeliyiz. İkinci olarak, Kutsal Kitap’ın kendi kendisini açıkladığını kabul ederek Kutsal Yazılar’ı her zaman metin çerçeveleri içinde etüt etmeliyiz. Üçüncü olarak, Kutsal Kitap’ı doğru bir şekilde etüt etmeye çalışmış olan geçmişte yaşamış ve şimdi yaşayan başka Hıristiyanlar’ın çabalarına da saygı göstermeliyiz. Unutmayın, Kutsal Kitap’ın yazarı Tanrı’dır ve Tanrı bizim onu anlamamızı ister.

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap’ı etüt etmenin doğru biçimi nedir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries