settings icon
share icon
Запитання

Що таке християнська етика?

Відповідь


Вдале визначення християнської етики міститься в Посланні Колосянам 3:1–6: «Отже, коли ви з Христом воскресли, то шукайте горішнього – того, де Христос сидить праворуч Бога. Думайте про горішнє,- не про земне. Адже ви померли, і ваше життя поховане з Христом у Бозі. Коли з’явиться Христос – ваше життя, тоді й ви з’явитеся з Ним у славі. Тому умертвіть [ваші] земні члени: розпусту, нечистоту, пристрасть, потяг до зла і жадобу до наживи, що є ідолослужінням. Через це приходить гнів Божий на неслухняних синів».

Біблія дає нам детальні інструкції щодо того, як нам слід жити, а не лише перелік того, що можна, а що – ні. Біблія містить у собі все, що нам потрібно, щоб знати, як вести християнське життя. Тим не менше, Біблія не охоплює кожну окрему ситуацію, з якою ми можемо зустрітися в нашому житті. Як у такому випадку її може бути достатньо для вирішення всіх етичних дилем, з якими ми маємо справу? В цьому й полягає сутність християнської етики.

Наука визначає етику, як «набір моральних принципів; вивчення моралі». Таким чином, християнська етика – це принципи з християнської віри, згідно з якими ми діємо. Справді, Боже Слово може не висвітлювати всі ситуації, з якими ми зустрічаємося в житті, однак воно пропонує нам стандарти, за якими ми повинні чинити в тих ситуаціях, щодо яких немає конкретних вказівок.

Наприклад, Біблія не говорить нічого конкретного про вживання наркотиків, хоча на підставі принципів, які містяться в Святому Письмі, ми можемо бути впевнені, що це – неправильно. З одного боку, Біблія говорить нам, що тіло є храмом Святого Духа, і ми маємо ним прославляти Бога (1 Коринтянам 6:19–20). Знаючи, якої шкоди наркотики завдають різним органам, нам слід усвідомлювати, що, вживаючи їх, ми знищуємо храм Святого Духа. Це, безумовно, не прославляє Бога. Біблія також говорить, що ми повинні підкорятися владі, заснованій самим Богом (Римлянам 13:1). Враховуючи незаконну природу наркотиків, вживаючи їх, ми не підкоряємося владі, а повстаємо проти неї. Чи означає це, що, якщо наркотики стануть легальними, все буде в порядку? Ні, перший пункт буде порушено.

Застосовуючи принципи, які ми знаходимо в Біблії, християни можуть визначати етичний курс у будь-якій ситуації. В деяких випадках це буде нескладно, як, наприклад, правила християнського життя, що ми знаходимо в Посланні Колосянам, розділ 3. В інших випадках, тим не менше, нам доведеться трохи попрацювати. Найкращим способом вирішення є молитва над Словом Божим. Святий Дух живе у кожному віруючому, і Його місія, зокрема, полягає в тому, щоб навчати нас у житті: «А Утішитель – Дух Святий, Якого Отець пошле в Моє Ім’я, Той вас навчить усього і пригадає вам усе, що Я вам говорив» (Івана 14:26). «А помазання, яке ви прийняли від Нього, воно у вас перебуває, і ви не потребуєте, щоб вас хтось навчав. Але як те помазання навчає вас у всьому, – і є істинне й необманне, – так, як воно вас навчило, у тому й перебувайте» (1 Івана 2:27). Таким чином, коли ми будемо молитися над Писанням, Дух буде провадити та навчати нас. Він укаже нам принципи, на яких слід ґрунтуватися в будь-якій ситуації.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке християнська етика?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries