settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що Бог нескінченний?

Відповідь


Нескінченна природа Бога означає, що Він існує поза часом та простором і не обмежений ними. «Нескінченність» просто означає «без обмежень». Коли ми називаємо Бога «нескінченним», то в цьому ж контексті звучать і такі епітети, як всезнаючий, всемогутній, всюдисущий.

Усезнаючим Бог є тому, що Він знає все або має необмежені знання. Його нескінченне знання характеризує Його як суверенного правителя та суддю над усім. Бог не тільки знає все, що станеться, але й усе, що могло статися. Ніщо не може застати Бога зненацька, і ніхто не може приховати від Нього свій гріх. У багатьох місцях Біблії Бог відкриває цю рису Свого характеру. Одним із таких місць є 1 Івана 3:20: «...Бог більший від нашого серця і знає все» (тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Всемогутність означає, що Бог може все та має необмежену владу. Володіти всією владою важливо, тому що вона підтримує здатність Бога здійснювати Свою суверенну волю. Оскільки Бог є всемогутнім і має нескінченну владу, то ніщо не може перешкодити здійснення Його волі, і ніщо не може зупинити втілення Його божественних цілей. Багато віршів з Біблії висвітлюють цю сторону Його характеру. Наприклад, відповідаючи Своїм учням на питання «То хто ж тоді може спастися?» (Матвія 19:25), Ісус говорить: «Для людей це неможливо, а для Бога все можливе» (19:26).

Всюдисущим Бог є тому, що Він присутній усюди та завжди. Немає місця, де б можна було уникнути присутності Бога. Бог не обмежений ані часом, ані простором. Він присутній у кожній частці простору та часу. Нескінченна Божа присутність також важлива, тому що вона підтверджує Його вічність. Бог завжди існував і завжди існуватиме. Бог був до початку відліку часу. Перш ніж був створений світ або навіть сама матерія, був Бог. Він не має ні початку, ні кінця, і ніколи не було часу, коли би Він не існував, як і не прийде той час, коли Він перестане існувати. Знову ж багато віршів у Біблії розкривають цей аспект природи Бога, і одним із них є Псалом 138:7-10: «Куди піду від Твого Духа і куди втечу від Твого обличчя? Якщо піду на небо, – Ти там. Якщо зійду в ад – і там Ти. Коли б я вдосвіта розправив свої крила й поселився на краю землі, – то й там Твоя рука попровадить мене, Твоя правиця втримає мене».

Оскільки Бог є нескінченний, Він також перевершує все, а це означає, що Бог є значно вищим за творіння – Він не залежить від нього. Це також означає, що через це ми не можемо повною мірою зрозуміти Його, і якби Він не явив Себе, то ми б ніколи не знали і не розуміли, ким Він є. Але, на щастя, Бог не залишив нас у невіданні про Себе. Замість цього, Він явив нам Себе через загальне одкровення (творіння та нашу совість) та особливе одкровення (письмове Слово Боже – Біблію, і живе Слово – Ісуса Христа). Отже, ми можемо пізнати Бога та можемо дізнатися, як примиритися з Ним і як жити згідно з Його волею. Незважаючи на те, що ми є обмеженими, а Бог нескінченний, ми можемо зрозуміти Його, бо Він відкрився нам.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що Бог нескінченний?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries