settings icon
share icon
Запитання

Що означає Божа всемогутність?

Відповідь


Слово «всемогутній» буквально означає, що хтось «може все». Якщо Бог всезнаючий, всюдисущий, нескінченний та володіє суверенною владою (а ми знаємо, що це так), то Він також має бути всемогутнім. Він має цілковиту владу над усім у всі часи і в усіх відношеннях.

Йов говорив про Божу силу в своїй книзі: «Я знаю, що Ти все можеш, і в Тебе нічого неможливого немає» (Йова 42:2; тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Він визнавав всемогутність Бога щодо здійснення Його планів. Мойсеєві Бог нагадав, що Він має повну владу для виконання Своїх цілей щодо ізраїльтян: «Та Господь сказав Мойсеєві: “Хіба Господня рука не спроможна на це? Зараз же побачиш, чи захопить зненацька тебе Моє слово, чи ні!”» (Числа 11:23).

Творіння – це найпереконливіший вияв всемогутності Бога. Бог сказав: «Нехай буде ...» і так сталося (Буття 1:3, 6, 9 і т.д.). Людина має потребу в інструментах та матеріалах, щоб створити щось, а Бог просто говорив, і силою Його слова все було створене з нічого. «Господнім словом непорушно встановлені небеса і подихом Його вуст – уся їхня сила» (Псалмів 32:6).

Божа сила також виявляється і в збереженні Його творіння. Усе живе на Землі загинуло б, якби не постійне Боже забезпечення усім, що потрібно для їжі, одягу та житла, все з поновлюваних ресурсів, які Він утримує Своєю силою хранителя людей і тварин (Псалом 35:7). Моря, що займають більшу частину землі і проти яких ми безсилі, потопили би нас, якби Бог не встановив їм границі (Йова 38:8-11).

Всемогутність Бога поширюється на уряди і лідерів націй (Даниїла 2:21), тому що Він стримує їх або дозволяє їм іти своїм шляхом згідно з Його планами та цілями. Його влада є необмеженою щодо сатани та його демонів. Напади сатани на Йова обмежувалися лише певними діями. Він був обмежений необмеженою владою Бога (Йова 1:12; 2:6). Ісус нагадав Пілату, що той не мав би влади над Ним, якби вона не була дана йому Богом (Івана 19:11).

Будучи всемогутнім, Бог може зробити все. Проте це не означає, що Бог втрачає Свою всемогутність, коли Біблія говорить, що Він не може зробити певні речі. Наприклад, у посланні Євреям 6:18 сказано, що Він не може обманювати. Це означає не те, що Йому не вистачає сили, щоб обману, а те, що Він обирає не обманювати завдяки Своїй власній моральній досконалості. Так само, незважаючи на Його всесильність і ненависть до зла, Він дозволяє відбуватися злу згідно зі Своєю благою волею. Він використовує певні злі вчинки, щоб розкрити Свої цілі, як наприклад, найбільше зло, що коли-небудь мало місце – вбивство досконалого, святого, невинного Божого Агнця заради викуплення людства.

Як втілений Бог Ісус Христос також є всемогутнім. Його сила виявлялася в Його чудесах – численних зціленнях, нагодуванні п’яти тисяч людей (Марка 6:34-44), під час підкорення бурі (Марка 4:37-41), але найбільшим проявом сили було воскресіння Лазаря та дочки Яіра (Івана 11:38-44; Марка 5:35-43) – це було прикладом того, що Він контролює життя і смерть. Смерть є кінцевою причиною, з якої Ісус прийшов – щоб знищити її (1 Коринтянам 15:22; Євреям 2:14) та привести грішників до праведних стосунків з Богом. Господь Ісус чітко проголосив, що мав владу віддати Своє життя та прийняти його знову – факт, який Він алегорично висловив, говорячи про храм (Івана 2:19). Він міг закликати дванадцять легіонів ангелів для порятунку під час суду, якби це було необхідно (Матвія 26:53), але Він зі смиренням приніс Себе в жертву за інших людей (Филип’янам 2:1-11).

Велика таємниця полягає в тому, що ця сила може використовуватися віруючими, які об’єднані з Богом через Ісуса Христа. Павло говорить: «Тому краще радо буду хвалитися своїми немочами, щоб оселилася в мені сила Христа» (2 Коринтянам 12:9). Божа сила виявляється в нас найчастіше тоді, коли наші слабкості є сильнішими ніж зазвичай, тому що Він може «зробити значно більше всього, що ми просимо або думаємо» (Ефесянам 3:20). Саме Божа сила продовжує утримувати нас у благодаті, незважаючи на наші гріхи (2 Тимофію 1:12), і Його сила оберігає нас від падіння (Юди 1:24). Його сила буде проголошуватися всім небесним військом навічно (Об’явлення 19:1). Нехай це буде нашою постійною молитвою!

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає Божа всемогутність?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries