settings icon
share icon
Запитання

Що таке біблійне відокремлення?

Відповідь


Біблійне відокремлення – це визнання того, що Бог закликав віруючих вийти зі світу та зберігати особисту і загальну непорочність посеред гріховного суспільства. Біблійне відокремлення зазвичай розглядається у двох сферах: особистій та церковній.

Особисте відокремлення включає персональне слідування богобоязливому стандарту поведінки. Даниїл практикував особисте відокремлення, коли «постановив у своєму серці, щоб він не осквернився столом царя та вином його напоїв» (Даниїла 1:8). Це було біблійним відокремленням, тому що його стандарт був заснований на Божественному одкровенні в законі Мойсея.

Сучасним прикладом особистого відокремлення може бути рішення відмовитися від запрошення на вечірку, де буде вживатися алкоголь. Таке рішення може бути прийняте, щоб не піддатися спокусі (Римлянам 13:14), уникнути «усякого роду зла» (1 Солунянам 5:22), або просто слідувати особистим переконанням (Римлянам 14:5).

Біблія навчає, що діти Божі мають бути відділені від світу. «Не впрягайтеся разом з невірними в чуже ярмо. Що може бути спільного в праведності з беззаконням? Що спільного між світлом і темрявою? Яка згода Христа з Веліяром? Яка частка вірного з невірним? Або яка згода між Божим храмом та ідолами? Адже ми – храм Живого Бога, як сказав Бог: Оселюся в них і ходитиму з ними, і буду їхнім Богом, а вони будуть Моїм народом! Тому вийдіть з-поміж них і відділіться, – говорить Господь» (2 Коринтянам 6:14–17; див. також 1 Петра 1:14–16).

Церковне відокремлення стосується зв’язків церкви з іншими організаціями, ґрунтуючись на їхніх цінностях чи діяльності. Відокремлення закладене у самому слові «церква», що походить від грецького слова «екклесіа», яке означає «викликані збори». У листі до пергамської церкви, Ісус застерігає її від прийняття тих, хто навчає хибній доктрині (Об’явлення 2:14–15). Церква мала бути відокремленою від єресі. Сучасним прикладом церковного відокремлення може бути позиція церкви, що відкидає екуменічні союзи, які можуть об’єднати її з відступниками.

Біблійне відокремлення не вимагає від християн припинення всіх контактів з невіруючими. Як Ісус, ми повинні дружити з грішниками без участі в гріху (Луки 7:34). Павло виражає збалансований погляд на відокремлення: «Написав я вам у посланні не спілкуватися з розпусниками; і то не взагалі з розпусниками цього світу – з користолюбцями, грабіжниками чи з ідолопоклонниками, бо інакше ви мали б вийти з цього світу» (1 Коринтянам 5:9–10). Іншими словами, ми перебуваємо в світі, але ми не від нього.

Нам слід бути світлом для світу, не дозволяючи йому загасити нас. «Ви – світло для світу. Не можна сховати міста, що стоїть на горі. І не запалюють світильника, аби поставити його під посудину, але ставлять на свічник, щоби світив усім, хто в домі. Тож нехай сяє ваше світло перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла й прославили Отця вашого, Який на небесах» (Матвія 5:14–16).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке біблійне відокремлення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries