settings icon
share icon

Книга Йоіла

Автор: У даній книзі вказано, що її автором був пророк Йоіл (1:1).

Дата написання: Книга Йоіла найімовірніше була написана між 835 і 800 рр. до н.е.

Мета написання: Юдея, місце де розгортаються події в книзі, спустошена величезними зграями сарани. Це нашестя знищує все – поля, виноградники, сади та дерева. Йоіл символічно описує сарану як людську армію та розглядає все це як Божий суд на народ за його гріхи. У книзі робиться наголос на двох важливих подіях. Однією з них є нашестя сарани, а іншою – злиття Духа. Первісне виконання цієї події в день П’ятидесятниці цитує Петро в Дії 2.

Ключові вірші: Йоіла 1:4: «Те, що залишилося від гусениці, пожерла сарана, те, що залишилося від сарани, пожерла личинка сарани, і те, що залишилося по личинці сарани, пожерла іржа» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Йоіла 2:25: «І віддам вам за роки, в яких пожерла сарана і личинка сарани, іржа та гусениця, – Моя велика сила, яку Я послав проти вас».

Йоіла 2:28: «І буде, що після цього Я виллю Мого Духа на всяке тіло, і ваші сини, і ваші дочки пророкуватимуть, і вашим старцям снитимуться сни, і ваші юнаки бачитимуть видіння».

Коротке резюме: Після страшної навали сарани на всій землі настає голод. Йоіл використовує ці події як каталізатор для донесення попередження Юдеї. Якщо люди швидко й остаточно не покаються, то ворожі війська поглинатимуть землю, як і природні ресурси. Йоіл закликає всіх людей і священиків землі поститись та упокоритися, шукаючи Божого прощення. Якщо вони відреагують, то матеріальні й духовні благословення для народу будуть відновлені. Але День Господній гряде. У цей час страшна сарана здаватиметься комарами, тому що всі нації будуть засуджені Ним.

Головною темою книги Йоіла є День Господній, день Божого гніву та суду. Це – день, в який Бог покаже Свій гнів, силу й святість, і це буде жахливий день для Його ворогів. У першому розділі люди відчули День Господа у вигляді нашестя сарани, що є історичним фактом. Розділ 2:1–17 є перехідним розділом, в якому Йоіл використовує метафору навали сарани і посухи, щоб знову закликати до покаяння. Розділи 2:18–3:21 описують День Господній в есхатологічному розумінні й закликають до покаяння, пророкуючи про фізичне (2:21–27), духовне (2:28–32) та національне відновлення (3:1–21).

Передвістя: Кожного разу, коли Старий Завіт говорить про суд за гріхи – окремих осіб чи цілої нації – пророкується прихід Ісуса Христа. Пророки Старого Завіту постійно закликали Ізраїль до покаяння, але навіть коли люди слухалися, покаяння зводилося до виконання закону і до справ. Їхні жертви в храмі були лише тінню найвищої Жертви, здійсненої раз і назавжди на хресті (Євреям 10:10). Йоіл говорить нам, що врешті-решт настане Божий суд, який припаде на День Господній: «Бо великий Господній день, великий і дуже славний, і хто буде достатнім для Нього?» (2:11). Відповідь у тому, що ми самостійно ніколи не зможемо пережити цей момент. Але якщо ми поклалися у своїй вірі на Христа задля викуплення наших гріхів, то нам нічого боятися!

Практичне застосування: Якщо ми не покаємося, то суд буде суворим, ґрунтовним і точним. Ми маємо покладатися не на свої досягнення, а на Господа Бога. Бог іноді може використовувати природу, горе або інші ситуації, щоб навернути нас до Себе. Але зі Своєї милості й благодаті Він забезпечив остаточний план нашого спасіння через Ісуса Христа, розп’ятого за наші гріхи, та обміняв наші гріхи на Свою досконалу праведність (2 Коринтянам 5:21). Не слід втрачати час. Божий суд прийде несподівано, «як злодій уночі» (1 Солунянам 5:2), і ми повинні бути готовими. «Ось тепер – день спасіння!» (2 Коринтянам 6:2). «Шукайте Бога і, коли Його знайдете, закличте! А при Його наближенні до вас, хай безбожний залишить свої дороги і беззаконна людина свої ради і нехай повернеться до Господа, і буде помилувана, бо Він щедро простить ваші гріхи» (Ісаї 55:6–7). Лише завдяки Божому спасінню ми можемо уникнути гніву в День Господа.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Книга Йоіла
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries