settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про церковне зростання?

Відповідь


Хоча в Біблії питання про зростання церкви не розглядається конкретно, принцип росту полягає в розумінні сказаного Ісусом: «Я збудую Свою Церкву, і брами аду не переможуть її» (Матвія 16:18). Павло підтверджує, що основою церкви є Ісус Христос (1 Коринтянам 3:11). Ісус Христос також є і Главою Церкви (Ефесянам 1:18–23) та церковного життя (Івана 10:10). Окрім цього, ми також маємо пам’ятати, що «зростання» може бути поняттям відносним. Існують різні види росту, проте деякі з них не мають жодного відношення до цифр.

Церква може бути живою та зростаючою, навіть якщо кількість її членів / прихожан залишається незмінною. Якщо ті, що перебувають у церкві, зростають у благодаті й пізнанні Господа Ісуса, виконуючи Його волю у своєму житті як особисто, так і всією громадою, – така церква по-справжньому зростає. Водночас, ряди церкви можуть поповнюватися щотижня, обчислюючись величезними цифрами, але вона буде залишатися духовно млявою.

Зростання будь-якого виду має типову послідовність. Місцева церква має тих, хто сіє насіння (євангелістів), поливає його (пасторів / учителів) та інших, хто використовує свої духовні дари для зростання тих, хто перебуває в місцевій церкві. Проте слід пам’ятати, що лише Бог вирощує (1 Коринтянам 3:7). Кожен, хто сіє та поливає, отримає нагороду згідно зі своєю працею (1 Коринтянам 3:8).

Між сіянням і поливанням має існувати баланс, аби місцева церква зростала. Це означає, що в здоровій церкві кожна людина знає, який у неї духовний дар, аби мати можливість функціонувати в Тілі Христовому. Якщо баланс між сіянням і поливанням зміщується – церква не буде розвиватися, як того хоче Бог. Безумовно, також має бути щоденна залежність і послух Святому Духові, щоб Його сила могла працювати через тих, хто сіє та поливає насіння, для збільшення кількості навернених до Бога.

Зрештою, опис живої та зростаючої церкви ми знаходимо в книзі Дії Апостолів 2:42–47, де віруючі «перебували… постійно в навчанні апостолів і в братерській спільності, у ламанні хліба та в молитвах». Вони служили один одному й тим, хто потребував пізнання Господа, щоб Він «додавав до них щодня тих, які спасалися». Коли ці речі мають місце – церква матиме духовне зростання, незалежно від того, чи відбувається чисельне збільшення, чи ні.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про церковне зростання?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries