settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про християнську конфірмацію?

Відповідь


Конфірмація (від лат. confirmatio – утвердження) – це таїнство чи обряд, що практикується в деяких релігійних громадах як засіб підтвердження духовної зрілості. За традицією, в основному католицькою та англіканською, таїнство конфірмації є ритуалом, за допомогою якого молоді люди стають офіційними членами церкви. Іноді цей обряд включає надання «конфірмаційного імені», переважно імені святого. Ті, хто практикує конфірмацію, вірять, що вона означає вступ хрещених до лав повноправних членів церкви, а також особисте, зріле прийняття віри. Католики й англіканці визнають конфірмацію одним із семи таїнств.

Однак у Біблії нічого не говориться про цей ритуал. Насправді, ідея, що людина може «підтвердити» іншим людям свою причетність до віри, відкидається Святим Письмом. Кожна людина повинна визначити стан своєї власної душі за кількома критеріями. По-перше, наше спасіння підтверджується Святим Духом, Який перебуває в наших серцях. «Сам Дух свідчить нашому духові, що ми – діти Божі» (Римлянам 8:16; тут і далі – Четвертий переклад Українського Біблійного Товариства). Коли ми приймаємо Христа як Господа та Спасителя, Святий Дух оселяється в нас. Він надає нам впевненість у Своїй присутності та в тому, що ми належимо Йому, а також пояснює й навчає духовному (1 Коринтянам 2:13-14), цим самим підтверджуючи, що ми є новими творіннями у Христі (2 Коринтянам 5:17).

Наша віра також є підтвердженням нашого спасіння. У 1 Івана 1:5-10 говориться, що ознаки нашого спасіння виявляються в нашому житті: ми живемо у світлі, не обманюємо, сповідуємо свої гріхи. З послання Якова, розділ 2, стає зрозумілим, що доказом віри є наші діла. Ми не спасаємося через них, але вони є свідченням нашої віри. Ісус сказав: «Тож за їхніми плодами пізнаєте їх» (Матвія 7:20). Плоди Духа виробляє в нас Святий Дух (Галатам 5:22), і це є підтвердженням того, що Він перебуває в нас.

Нам сказано: «Випробовуйте себе самих, чи перебуваєте ви у вірі, пізнавайте себе. Хіба ви не знаєте себе, що Ісус Христос у вас? Чи, може, ви недосвідчені?» (2 Коринтянам 13:5). Крім того, Петро закликає нас: «Тому, брати, усе більше намагайтеся утвердити ваше покликання та обрання, тому що роблячи так, ніколи не спіткнетеся. Адже таким чином щедро забезпечиться вам вхід до вічного Царства нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа» (2 Петра 1:10-11).

Звичайно, наше спасіння остаточно «підтвердиться» в майбутньому. Справжні християни вистоять, з нетерпінням очікуючи «з’явлення нашого Господа Ісуса Христа. Він і зміцнить вас до кінця» (1 Коринтянам 1:7-8). Нас позначено печаттю Святого Духа обітниці: «У Ньому (у Христі) й ви, почувши слово правди, Радісну Звістку нашого спасіння, та повіривши в Нього, були відзначені печаттю, Святим Духом обітниці, Який є завдатком нашої спадщини для викуплення придбаного, для прославлення Його величі!» (Ефесянам 1:13-14). Отже, у цьому й полягає істинний зміст конфірмації – спасіння було куплене кров’ю Христа, в Якого ми віримо; про це свідчить наше життя в Ньому, і це підтверджує Святий Дух, що є всередині нас.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про християнську конфірмацію?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries