settings icon
share icon
Запитання

Я розлучений/розлучена. Чи дозволяє мені Біблія повторно одружитися/вийти заміж?

Відповідь


Ми часто отримуємо запитання такого типу: «Я розлучений з такої-то причини. Чи можу я одружитися ще раз?», або ж: «Я була двічі розлучена – перший раз із-за невірності мого чоловіка, а другий – із-за невідповідності. Зараз зустрічаюся з чоловіком, який був розлучений тричі: перший раз через невідповідність, другий – із-за його зради, а третій – із-за зради його дружини. Чи можемо ми одружитися?» На такі запитання досить складно відповідати, оскільки Біблія не заглиблюється у деталі того, з яких причин людина може чи не може повторно одружитися.

Що ми знаємо напевне, це те, що Бог ненавидить розлучення (Малахії 2:16). Божий план для одруженої пари полягає в тому, щоб вони залишалися у шлюбі до кінця свого життя (Буття 2:24; Матфія 19:6). Єдиним конкретним моментом, який дозволяє повторний шлюб після розлучення, є зрада одного з подружжя (Матвія 19:9), і навіть це викликає суперечки у християнському світі. Інший момент – коли невіруючий чоловік/дружина залишає віруючого (1 Коринтянам 7:12-15). Тим не менше, цей текст не стосується безпосередньо повторного шлюбу, а, швидше, самого розлучення. Ми також вважаємо, що фізичної, сексуальної чи жорстокої емоційної наруги достатньо для розлучення і, можливо, – для повторного шлюбу. Тим не менше, Біблія конкретно не говорить про це.

Стосовно цього питання ми точно знаємо дві речі: 1) ще раз – Бог ненавидить розлучення; 2) Бог милосердний і люблячий. Кожне розлучення є наслідком гріха, як з одного, так і з двох боків. Чи пробачає Бог розлучення? Звісно! Розлучення прощається, як і будь-який інший гріх. Прощення усіх гріхів доступне через віру в Ісуса Христа (Матвія 26:28; Ефесянам 1:7). Чи означає прощення Богом гріху розлучення, що ми можемо вільно вступати у повторний шлюб? Не обов’язково. Бог інколи закликає людей залишатися самотніми (1 Коринтянам 7:7-8). Самотність не має розглядатись як покарання, а, швидше, як можливість служити Богові більш самовіддано (1 Коринтянам 7:32-36). Слово Боже говорить нам, що «краще женитися, ніж розпалятися» (1 Коринтянам 7:9). Можливо, це інколи стосується і повторного шлюбу після розлучення.

Отже, можете або ж чи повинні ви повторно одружуватися? Ми не можемо відповісти на це запитання. Перш за все, це має вирішуватися між вами, вашим потенційним чоловіком/дружиною і, що найбільш важливо, – Богом. Єдина порада, яку ми можемо вам дати, це просити Бога відкрити вам те, що Він хоче, аби ви робили (Якова 1:5). Моліться з відкритим розумом, і від усієї душі просіть Господа помістити Його бажання у ваше серце (Псалом 36:4). Шукайте Божу волю (Приповісті 3:5-6) і слідуйте Його настановам. Це – найкраща порада, яку ми можемо вам дати.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Я розлучений/розлучена. Чи дозволяє мені Біблія повторно одружитися/вийти заміж?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries