settings icon
share icon
Запитання

Які основні аспекти Євангельської звістки?

Відповідь


Слово «Євангеліє» означає «Добра звістка», і воно найкраще визначається як повідомлення про прощення гріхів через викуплення Ісуса Христа. Насправді, це Божий план спасіння тих, хто повірить в Його Божественного Сина, аби примиритися з праведним і святим Богом. Головний зміст цієї звістки спасіння чітко викладено для нас у Біблії.

У Першому посланні апостола Павла до Коринтян, він підсумовує Євангельську звістку: «Звіщаю вам, брати, Євангеліє, яке я вам сповістив, яке ви прийняли, в якому стоїте і яким спасаєтеся, коли дотримуєте слово таким, яким я вам його сповістив; якщо ж ні, – ви повірили надаремно. Найперше я вам передав те, що й прийняв, що Христос, згідно з Писанням, помер за наші гріхи, і Він був похований, і третього дня воскрес, згідно з Писанням » (1 Коринтянам 15:1-4; тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

У цьому уривку ми знаходимо три найважливіші елементи Євангельської звістки. По-перше, фраза «помер за наші гріхи» є надзвичайно важливою. Послання Римлянам 3:23 говорить нам: «Всі згрішили й позбавлені Божої слави». Реальність існування гріха мають визнати всі, хто звертається до Божого престолу за спасінням. Грішник повинен визнати безнадійність своєї провини перед Богом, щоб спасіння відбулося, і він має розуміти, що «заплата за гріх – смерть» (Римлянам 6:23). Без цієї фундаментальної істини Євангельська звістка не може бути повною.

По-друге, особистість і робота Христа є невід’ємними частинами Євангелія. Ісус є і Богом (Колосянам 2:9), і людиною (Івана 1:14). Ісус вів безгрішне життя, яким ми ніколи не змогли би жити (1 Петра 2:22), і Він – єдиний, Хто зміг померти заступницькою смертю за грішників. Гріх проти нескінченного Бога вимагає нескінченної жертви. Отже, людина, яка є істотою, що має свій кінець, мала би відбути покарання протягом нескінченної кількості часу в пеклі, або ж нескінченний Христос мав заплатити за це один раз. Ісус пішов на хрест, щоб сплатити наш борг перед Богом за наші гріхи, і ті, на яких поширюється Його жертва, успадкують Боже Царство як Його діти (Івана 1:12).

По-третє, воскресіння Христа є важливим аспектом Євангелія. Воскресіння – це доказ Божої сили. Тільки Той, Хто створив життя, може повернути його після смерті, лише Він може знищити жах, яким є смерть, і тільки Він може вирвати жало в смерті та перемогти її (1 Коринтянам 15:54-55). Крім цього, на відміну від усіх інших релігій, християнство має Засновника, Який є сильнішим за смерть та обіцяє, що Його послідовники зможуть стати такими же. Всі інші релігії були засновані людьми та пророками, життя яких закінчилося могилою.

Зрештою, Христос пропонує спасіння як дар (Римлянам 5:15; 6:23), що можна отримати лише через віру, а не за будь-які наші вчинки або заслуги (Ефесянам 2:8-9). Апостол Павло говорить нам, що Євангеліє (Радісна звістка) – це «Божа сила на спасіння кожному, хто вірить: перше – юдеєві, а тоді – грекові (язичнику)» (Римлянам 1:16). Той же натхненний автор каже: «Якщо визнаєш своїми вустами Господа Ісуса й повіриш у своєму серці, що Бог підняв Його з мертвих, то спасешся» (Римлянам 10:9).

Отже, ключові аспекти Євангелія наступні: усі люди – грішні; смерть Христа на хресті – це плата за ці гріхи; воскресіння Христа забезпечує вічне життя Його послідовникам і пропозиція дару спасіння для всіх.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Які основні аспекти Євангельської звістки?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries