settings icon
share icon
Запитання

Чи маємо ми ангелів-охоронців?

Відповідь


Євангеліє від Матвія 18:10 говорить: «Стережіться, щоб ви не погордували жодним із цих малих, бо кажу вам, що їхні ангели на небі повсякчас бачать обличчя Мого Небесного Отця». У контексті словосполучення «ці малі» могло стосуватися до віруючих у Нього (вірш 6), або до малих дітей (в. 3–5). Це – ключовий текст щодо ангелів-охоронців. Немає сумнівів, що добрі ангели захищають (Даниїла 6:20–23; 2 Царів 6:13–17), відкривають інформацію (Дії 7:52–53; Луки 1:11–20), наставляють (Матвія 1:20–21, Дії 8:26), забезпечують (Буття 21:17–20; 1 Самуїла 19:5–7), а також служать усім віруючим (Євреям 1:14).

Питання полягає в тому, чи має кожна людина, або кожен віруючий, ангела, закріпленого за ними. В Старому Завіті ізраїльська нація мала архангела (Михаїла), закріпленого за нею (Даниїла 10:21; 12:1), але Святе Письмо ніде не говорить про те, що ангел був «закріплений» за однією людиною (ангели іноді приходили до окремих людей, але ніде не згадується про постійний супровід). Юдеї розвинули вірування в ангелів-охоронців у період між написанням Старого та Нового Завітів. Деякі отці Ранньої Церкви вважали, що за кожною людиною закріплений не тільки добрий ангел, але й демон також. Вірування в ангелів-охоронців існує вже давно, але воно не має чіткого біблійного підґрунтя.

Повернімося до Євангелія від Матвія 18:10. Слово «їхні» є груповим займенником у грецькій мові та стосується того факту, що ангели загалом служили віруючим. Ці ангели описані як ті, що «повсякчас» бачать обличчя Бога для виконання Його вказівок щодо допомоги віруючим, коли це необхідно. Ангели, відповідно до цього тексту, не стільки охороняють людину, скільки слухають Отця на небесах. Таким чином, спостереження за людьми здійснюється, швидше, Богом, аніж ангелами, що повністю відповідає твердженню, що лише Бог є всезнаючим. Він бачить кожного віруючого щомиті і Він один знає, коли кожен із нас потребує втручання ангелів. Оскільки ангели постійно бачать Боже обличчя, вони знаходяться в Його повному розпорядженні, щоб допомагати Його «малим».

Неможливо чітко сказати, ґрунтуючись на Святому Письмі, чи має кожен віруючий ангела-охоронця, закріпленого за ним, чи ні. Водночас, як згадувалося вище, Бог використовує ангелів для служіння людям. Базуючись на Біблії, можна стверджувати, що Він використовує їх, як і нас, тобто, не маючи потреби ні в нас, ні в них для здійснення Своїх планів, Він, тим не менше, використовує і нас, і їх (Йова 4:18; 15:15). Таким чином, незалежно від того, чи маємо ми ангела, призначеного для нашого особистого захисту, чи ні, у нас є гарантія від Бога – якщо ми є Його дітьми через віру в Христа, то Він робитиме так, щоб усе сприяло для нашого блага (Римлянам 8:28–30), а Ісус Христос ніколи не залишить і не відмовиться від нас (Євреям 13:5–6). Якщо всезнаючий, всесильний, люблячий Бог перебуває з нами, то хіба має якесь значення, чи захищає нас ангел з обмеженими можливостями?

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи маємо ми ангелів-охоронців?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries