settings icon
share icon
Запитання

Що означає «залишити та пристати»?

Відповідь


«Тому залишить чоловік свого батька й матір і пристане до своєї жінки, – і будуть обоє одним тілом» (Буття 2:24, тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Отже, що саме означає – залишити свого батька й матір та «пристати» до свого чоловіка / дружини?

Як написано в 2-му розділі книги Буття, спочатку Бог створив Адама, а потім – Єву. Бог сам привів Єву до Адама. Бог сам вказав їм поєднатися у священному союзі. Він сказав, що вони обидва стануть одним тілом. Це – картина подружньої близькості, акту кохання, в якому беруть участь лише двоє. «Пристати» означає приліпитися до чогось, триматися когось або з’єднуватися з кимось. Це – унікальне поєднання двох людей в єдине ціле. Даний вираз означає, що ми не розлучаємося, коли справи не йдуть добре. Це включає відкрите обговорення різних питань, молитву про них, терпіння з вірою, що Бог працюватиме в серці кожного з подружжя, бажання визнавати власні помилки та просити вибачення, а також регулярний пошук Божих порад в Його Слові.

Якщо хтось із подружжя не зможе і залишити, і пристати, то в шлюбі виникнуть проблеми. Якщо подружжя відмовляється дійсно відокремитися від своїх батьків, виникнуть конфлікти та напруження. Залишити своїх батьків – не означає ігнорувати їх або не проводити з ними часу. Залишити своїх батьків означає визнавати, що ваш шлюб – це нова родина, і ця родина повинна мати вищий пріоритет, ніж ваша попередня. Якщо подружжя нехтує тим, аби «пристати» одне до одного, результатом буде брак єдності та близькості. Пристати до свого чоловіка / дружини не означає бути з ним / нею постійно чи не підтримувати дружніх стосунків поза шлюбом. Пристати до чоловіка / дружини – означає визнавати, що ви з’єднані, фактично «приклеєні» до нього / неї. «Пристати» є ключем для створення шлюбу, який зможе пережити важкі часи та приведе до прекрасних відносин, якими Бог і бажає їх бачити.

«Залишити та пристати» у шлюбних узах також є подобою союзу, який Бог бажає мати з нами. «Ходіть слідом за Господом, вашим Богом, Його бійтеся, Його заповідей дотримуйтесь, Його голосу слухайтеся і Його тримайтеся» (Второзаконня 13:5). Це означає, що ми залишаємо всіх інших «богів», якої би форми вони не були, та поєднуємося з Ним як з нашим Єдиним Богом. Ми пристаємо до Нього, оскільки читаємо Його Слово та підкоряємось Його владі. Тоді ми, слідуючи за Ним, знаходимо, що Його вказівка залишити батька й матір і пристати до свого чоловіка / дружини полягає в тому, щоб узяти на себе призначені нам зобов’язання та здобути безпеку. Бог серйозно ставиться до Свого задуму щодо шлюбу. Залишити та пристати – план Бога щодо тих, хто вступає у шлюб. Підкоряючись Божественному плану, ми ніколи не розчаруємося. English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає «залишити та пристати»?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries