settings icon
share icon
Запитання

У чому полягає зміст життя?

Відповідь


У чому зміст життя? Як я можу знайти ціль, досягнути її й отримати задоволення в житті? Чи маю я потенціал до здійснення чогось вагомого в житті? Люди ніколи не перестають роздумувати над тим, у чому ж полягає зміст життя. Через роки вони оглядаються назад і дивуються, чому їхні стосунки з іншими зруйнувалися і чому вони почувають себе такими спустошеними, навіть якщо й досягли всього того, що бажали. Одного баскетболіста, чиє ім’я викарбуване в баскетбольному Залі слави, запитали, яку пораду він би хотів почути, коли тільки починав грати. Він відповів: «Я би хотів, щоби хтось сказав мені – коли ти досягнеш вершини, то нічого там не знайдеш». На жаль, порожнеча багатьох життєвих цілей розкривається лише через багато років, які були потрачені на досягнення цих цілей.

У нашому суспільстві люди ставлять перед собою багато цілей, вважаючи, що в них вони знайдуть зміст свого життя. Деякі з них цілей включають діловий успіх, багатство, добрі стосунки, секс, розваги, благодійність і т.д. Проте більшість людей визнає, що навіть досягнувши своїх цілей у багатстві, стосунках та задоволеннях, глибоко всередині їхньої душі залишається вакуум – відчуття порожнечі, яку ніщо не може заповнити.

Автор біблійної книги Еклезіаста згадує це відчуття, коли каже: «Наймарніша марнота… наймарніша марнота, – марнота усе!» Ця людина мала незліченні багатства, велику мудрість, сотні жінок, палаци та сади, які були предметом заздрості оточуючих царств, найкращу їжу і вино, а також будь-які розваги. Вона досягала всього, що бажало її серце. А тепер з гіркотою вона підсумовує, що «життя під сонцем» безцільне! Чому ж існує така порожнеча? Тому що Бог створив нас для того, що виходить за межі «тут і зараз». Соломон сказав про Бога: «Він заклав вічність у людські серця…» Отже, у наших серцях ми відчуваємо, що це «тут і зараз» – ще не все.

У першій книзі Біблії – Буття – ми дізнаємося, що Бог створив людину за Своїм образом (Буття 1:26). Це означає, що ми більше схожі на Бога, ніж на будь-яку іншу форму життя. Ми також виясняємо, що:

а) Бог створив людину соціальною істотою (Буття 2:18-25);
б) Бог дав людині працю (Буття 2:15);
в) Бог спілкувався з людиною (Буття 3:8);
г) Він дав людині владу над землею (Буття 1:26).

Чим так важливі ці моменти? Бог створив нас таким чином, щоб ми самі могли отримувати задоволення від життя, проте всі ці аспекти людського життя (а особливо, стосунки з Богом) були пошкоджені гріхопадінням, і прокляттям землі в результаті (Буття 3).

В Об’явленні – останній книзі Біблії – Бог відкриває, що після багатьох подій кінця світу Він знищить теперішню землю та небо і створить нову бездоганну землю та нове небо. Водночас, Він відновить утрачені стосунки з викупленим людством. Деяких людей буде визнано недостойними цього і вони будуть вкинуті у вогняне озеро (Об’явлення 20:11-15). З прокляттям гріха буде покінчено: більше не буде ні гріха, ні суму, ні болю, ні хвороб, ні смерті (Об’явлення 21:4). А віруючі успадкують усе; Бог буде перебувати з ними, а вони будуть Його дітьми (Об’явлення 21:7). Таким чином, ми повернемося до вихідної точки: Бог створив нас для стосунків із Ним; людина згрішила, розірвавши цей зв’язок, але Бог відновлює стосунки з тими, кого визнав гідними. Безглуздо прожити життя, досягаючи «все і вся», щоб лише померти у вічному відокремленні від Бога! Більше того, Бог зробив можливим для нас не лише блаженство у вічності (Луки 23:43), але й це життя задовольняючим і змістовним. То як отримати це вічне блаженство і «рай на землі»?

ЗМІСТ ЖИТТЯ ВІДНОВЛЕНО ЧЕРЕЗ ІСУСА ХРИСТА

Як згадувалося вище, справжній зміст життя, як тепер, так і у вічності, досягається відновленням стосунків з Богом, що були втрачені під час гріхопадіння Адама та Єви. Сьогодні ці стосунки з Богом можливі лише через Його Сина, Ісуса Христа (Дії 4:12; Івана 14:6; 1:12). Вічне життя дається людині, коли вона кається у своїх гріхах (тобто, не хоче продовжувати грішити, а бажає, щоб Христос змінив її та відродив) і починає покладатися на Ісуса Христа як Спасителя (див. статтю «Що таке План Спасіння?» для подальшої інформації з цього надзвичайно важливого питання).

Слід зазначити, що справжній зміст життя полягає не тільки в прийнятті Ісуса як Спасителя, але й у слідуванні за Христом, пізнаючи Його, проводячи час із Ним у Його Слові – Біблії, спілкуючись із Ним у молитві і дотримуючись Його заповідей.

Можливо, ви кажете собі: «Це не здається мені дуже вражаючим і задовольняючим!», але будь-ласка, прочитайте трохи далі. Ісус говорив так: «Прийдіть до Мене всі втомлені та обтяжені, – і Я заспокою вас! Візьміть Моє ярмо на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і покірний серцем, – і знайдете спокій своїм душам. Бо Моє ярмо любе і Мій тягар легкий» (Матвія 11:28-30). «…Я ж прийшов, щоб ви мали життя і щоб над міру мали» (Івана 10:10). «Коли хто хоче йти за Мною, хай зречеться самого себе, візьме свій хрест і йде за Мною. Бо коли хто хоче спасти свою душу, той погубить її, а хто погубить свою душу заради Мене, той знайде її» (Матвія 16:24-25). «Хай Господь буде розкіш твоя, – і Він здійснить тобі твого серця бажання!» (Псалом 37:4).

Усі ці тексти говорять про те, що ми маємо вибір. Ми можемо продовжувати спроби самостійно керувати своїм життям (із результатом у порожньому житті), або ж ми можемо вибрати щире слідування за Богом і Його волею щодо нашого життя (що приведе до повноцінного життя, виконання бажань вашого серця й отримання задоволення). Це можливо тому, що наш Творець любить нас і бажає нам найкращого життя (не обов’язково – найлегшого, але такого, що принесе найбільше задоволення).

На завершення дозвольте поділитися аналогією, запозиченою в одного знайомого пастора. Якщо ви – спортивний уболівальник і хочете потрапити на професійну гру, то завжди зможете за кілька доларів дістати віддалене місце на верхніх рядах стадіону. Але якщо ви пожертвуєте на своє захоплення кілька сотень доларів, то отримаєте місце, де зможете близько й безпосередньо спостерігати за розвитком подій. Щось подібне і в християнському житті. «Недільні християни» заплатили небагато. А безпосередньо спостерігати за Божою роботою можуть лише щирі послідовники Христа, які дійсно припинили погоню за власними бажаннями, щоб слідувати Божим намірам у своєму житті. Вони заплатили набагато більше – повністю віддалися Христу і Його волі; вони і мають повноцінне життя!

Чи заплатили ви належну ціну? А чи бажаєте це зробити? Якщо так, тоді вам більше не доведеться знову шукати зміст чи ціль у своєму житті.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

У чому полягає зміст життя?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries