settings icon
share icon
Запитання

Чи може християнин приймати антидепресанти або інші ліки для психічного здоров’я?

Відповідь


Панічні напади, тривога, фобії та депресія турбують мільйони людей. Панічні напади особливо виснажують, оскільки можуть раптово нахлинути на людину. У більшості людей, які страждають від цього, те, що вони відчувають, бере початок від страху: страх бути відкинутими, страх неприйняття, страх відповідальності, невідомості. Щось викличе страх, який доведе людину до відчуття втрати контролю над ситуацією. Панічні напади часто бувають інтенсивними і фізично, і психологічно.

Хоча медики вважають, що причиною вищезгаданих захворювань часто є людська психіка, іноді вони можуть виникнути у результаті хімічного дисбалансу. У цьому випадку часто прописуються медикаменти для відновлення балансу, що, у свою чергу, лікує симптоми психологічного нездоров’я. Чи є це гріхом? Ні. Бог дозволив людині розвивати медичні пізнання, які Бог часто використовує в процесі зцілення. Чи потребує Бог людських ліків, аби зцілювати? Звичайно, ні! Але Бог дозволив нам практикувати медицину, щоб розвиватися, і немає біблійних причин не користуватися цим.

Проте між використанням ліків для медичних цілей і залежністю від них у щоденному житті лежить тонка межа. Нам слід прийняти Бога як Великого Цілителя та визнати, що лише в Нього є влада для істинного зцілення (Івана 4:14). Ми маємо, перш за все, покладати надію на Бога в нашому зціленні. Ліки, які використовуються для лікування панічних нападів, повинні застосовуватися лише до тих пір, поки хворий розбирається із причиною страху. Вони мають використовуватися для повернення контролю. Тим не менше, багато людей приймають ліки, намагаючись уникнути необхідності працювати з істинною причиною їх захворювання; це є запереченням відповідальності, запереченням Божого зцілення та, можливо, запереченням права інших на прощення чи полегшення у зв’язку з певними подіями в минулому, які могли вплинути на захворювання. У такому разі, це стає гріхом, оскільки базується на егоїзмі.

Вживаючи ліки в обмеженій кількості для лікування симптомів і дотримуючись Слова Божого та розумних порад задля змінення свого серця й розуму, ми поступово зможемо скоротити необхідність у ліках. Положення віруючого в Христі затверджене, і Бог приносить зцілення в ті проблемні сфери серця й розуму, які призводять до захворювання. Біблія містить безліч істин щодо страху та його місця в житті віруючого. Читання наступних текстів і роздумування над ними є універсальними ліками – вони дають впевненість і відкривають істину про те, що означає бути дитям Божим: Притчі 29:25; Матвія 6:34; Івана 8:32; Римлянам 8:28–39; 12:1–2; 1 Коринтянам 10:13; 2 Коринтянам 10:5; Филип’янам 4:4–9; Колосянам 3:1–2; 2 Тимофію 1:6–8; Євреям 13:5–6; Якова 1:2–4; 1 Петра 5:7; 2 Петра 1:3–4; 1 Івана 1:9; 4:18–19.

Бог зцілює надприродним і чудесним чином. Ми маємо молитися про це. Бог також зцілює за допомогою ліків і лікарів. Ми маємо молитися і про це. Незалежно від того, в якому напрямку Бог веде нас, нам слід покладати свою надію лише на Нього (Матвія 9:22).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи може християнин приймати антидепресанти або інші ліки для психічного здоров’я?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries