settings icon
share icon
Запитання

Чи існують сьогодні надприродні дари Духа?

Відповідь


Перш за все, нам слід визнати, що питання не полягає в тому, чи робить Бог чуда ще сьогодні. Ствердження, що сьогодні Бог не оздоровлює людей, не говорить із ними і не творить чудес, не відповідає здоровому глузду і Біблії. Питання в тому, чи активні сьогодні у Церкві надприродні духовні дари, описані в основному у 12-14 розділах 1 Послання до Коринтян. Питання також не в тому, чи МОЖЕ Святий Дух дати кому-небудь надприродній дар, а швидше, чи ДАЄ Він сьогодні ці дари. Насамперед, ми повністю визнаємо, що Святий Дух може розповсюджувати дари згідно зі Своєю волею (1 Коринтянам 12:7-11).

У книзі Дії Апостолів і в Посланнях найбільша кількість чудес творилася апостолами та їх близькими соратниками. Текст у 2 Коринтянам 12:12 пояснює, чому: «А ознаки апостола виявилися між вами в усякім терпінні, у знаменах і чудах та в силах». Якби кожен віруючий у Христа був наділений можливостями чинити знамена і чуда, вони би тоді не були ознаками, які вирізняють апостолів серед звичайних людей. У Діях 2:22 говориться, що Ісус був прославлений «силою, і чудами і […] знаменами». Так само апостоли були «виділені» як істинні вісники Божі через чудеса, вчинені ними. Дії 14:3 свідчать, що Євангельська вістка була засвідчена чудесами, створеними Павлом та Варнавою.

12-14 розділи 1 Послання до Коринтян у першу чергу стосуються теми дарів Духа. Із цих текстів стає зрозумілим, що іноді «звичайні» християни наділялися надприродними дарами (12:8-10, 28-30). Нам не повідомляється, наскільки звичним явищем це було. Але з розглянутого нами раніше про те, що апостоли «вирізнялися» знаменами і чудесами, стає очевидним – ці дари у «звичайних» християн були швидше виключенням, аніж правилом. Ніде у Новому Заповіті не згадується, щоб люди володіли надприродними дарами Духа окремо від апостолів чи їх близьких соратників.

Також важливо зрозуміти, що у ранній Церкві не було повної Біблії, яку маємо ми сьогодні (2 Тимофію 3:16-17). Таким чином, дари пророкування, знання, мудрості та інші були необхідні раннім християнам для пізнання Божої волі. Дар пророкування давав віруючим можливість передавати нові істини і Божі об’явлення. Тепер, коли Боже об’явлення повністю знаходиться у Біблії, у цих дарах більше немає необхідності, принаймні, у тому обсязі, в якому вони зустрічаються у Новому Заповіті.

Щоденно Бог чудесним чином оздоровлює людей. Бог усе ще звертається до нас сьогодні, як чутним голосом, так і через наш розум або відчуття. Бог усе ще чинить чудеса та знамена, і іноді Він робить це через окремих християн. Тим не менше, це не означає, що вони володіють надприродними дарами Духа. У першу чергу, метою цих дарів було доведення істинності Євангелія і правдивості апостолів як Божих вісників. У Біблії не стверджується категорично, що чудотворні дари повністю зникли, але в ній дається пояснення того, чому у них більше немає необхідності.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи існують сьогодні надприродні дари Духа?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries