settings icon
share icon
Запитання

Що таке відкрити теїзм?

Відповідь


Відкритий теїзм, також відомий як «теологія відкритості», – це спроба пояснити Божественне передбачення майбутнього у відношенні до людської свободи волі. Основні моменти відкритого теїзму полягають у наступному:

1. Люди насправді є вільними істотами.
2. Якщо Богу абсолютно відоме майбутнє, то люди не є абсолютно вільними істотами.
3. Таким чином, Богу невідомо абсолютно все про майбутнє.

Відкритий теїзм вважає, що майбутнє невідоме. Тому Богу відомо все, що тільки може бути відоме, але Він не знає майбутнього.

Відкритий теїзм спирається на слова Біблії, де змальовано, як Бог змінює Свої плани, дивується чи здобуває нові знання (Буття 6:6; Вихід 32:14; Йони 3:10). У світлі багатьох інших біблійних текстів, де говориться про Боже знання майбутнього, ці вірші слід розцінювати як описання Ним Самого Себе у більш доступному для нашого розуміння вигляді. Богу відомо, що ми зробимо, і які будуть прийняті нами рішення, але, іноді, Він змінює Свої плани у відповідь на наші дії. Те, що Бога дивує і розчаровує розбещеність людства, зовсім не значить, що Він цього від нас не очікував.

Спростуванням відкритого теїзму є текст у Псалмі 138, вірші 4 і 16, який говорить: «Бо ще слова нема на моїм язиці, а вже, Господи, знаєш те все!.. Мого зародка бачили очі Твої, і до книги Твоєї записані всі мої члени та дні, що в них були вчинені, коли жодного з них не було». Як міг Господь передбачити такі складні деталі про життя Ісуса Христа у Старому Завіті, якби Він не знав майбутнього? Яким чином Він може гарантувати спасіння і вічне життя, якщо Йому невідоме те, що настане в майбутньому?

Підсумувавши вищесказане, можна зробити висновок, що відкритий теїзм зазнає невдачі через свої спроби пояснити непоясниме: співвідношення Божественного передбачення і людської свободи діяти на власний розсуд. Так само, як і крайні форми кальвінізму, що стверджують, що людина – не більше, ніж запрограмований робот, не відповідає дійсності і відкритий теїзм зі своїм відкиненням Божого всезнання. Господа можливо зрозуміти, але лише через віру, адже «Догодити ж без віри не можна. І той, хто до Бога приходить, мусить вірувати, що Він є» (Євреям 11:6). Таким чином, теорія відкритого теїзму є небіблійною. Це, простіше кажучи, ще одна спроба смертної людини зрозуміти вічного Бога, щось на кшталт спробам випити океан. Християнам слід уникати цього вчення, адже до тих пір, поки воно намагається пояснити співвідношення Божественного передбачення і свободи людини чинити виключно на власний розсуд, – воно цілковито не відповідає Біблії.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке відкрити теїзм?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries