settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про гординю?

Відповідь


Існує різниця між гординею, яку Бог ненавидить (Притчі 8:13), і тим почуттям задоволення, яке ми відчуваємо після успішно виконаної роботи. Вид гордині, який походить від власної «праведності», є гріхом, і Бог ненавидить її, тому що вона перешкоджає людині пізнавати Його. Біблія пояснює, що гордії настільки захоплені собою, що їх думки далекі від Бога. Цей вид зарозумілої гордині протилежний духові смирення, якого Бог очікує від нас: «Блаженні убогі духом, бо їхнє Царство Небесне» (Матвія 5:3, тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). «Убогі духом» – це ті, що визнають свою абсолютну мізерність і неспроможність прийти до Бога, окрім як через Його небесну благодать. Горді люди, з іншого боку, настільки засліплені цим почуттям, що думають, ніби не потребують Бога, чи – що ще гірше – що Бог повинен прийняти їх такими, якими вони є, оскільки вони заслуговують на Його прийняття.

Протягом усього Святого Письма спостерігаються попередження щодо наслідків гордині. Книга Притч 16:18–19 говорить нам, що «гордість передує погибелі, а падінню – безумність. Кращий сумирний, який у приниженні, ніж той, хто ділить здобич із гордими». Сатана був вигнаний з небес через гординю (Ісаї 14:12–15). Він мав відвагу зазіхнути на місце самого Бога, як повноправного правителя всесвіту. Але сатана буде скинутий у пекло після останнього Божого суду. Тих, які повстають у непокорі проти Бога, в майбутньому не очікує нічого, крім катастрофи (Ісаї 14:22).

Гординя утримувала багатьох людей від прийняття Христа як Спасителя. Визнання гріха й прийняття того факту, що власними силами ми нічого не можемо зробити, щоб успадкувати вічне життя, є постійним каменем спотикання для гордих людей. Ми не повинні пишатися собою; якщо ми хочемо пишатися, то лише прославляючи достойність Бога. Те, що ми говоримо про себе, нічого не означає для Господньої роботи. Те, що говорить Бог про нас, – ось, що є дійсно важливим (2 Коринтянам 10:13).

Чому гординя є настільки гріховною? Вона приписує нам заслуги за те, що здійснив Бог. Гординя відбирає славу, що належить лише Богові, та приписує її нам. Врешті-решт, гординя – це поклоніння самому собі. Все, чого би ми не досягли в цьому світі, було б неможливим, якби Бог не надав нам такої можливості й не підтримав нас. «Що ти маєш, чого б ти не отримав? А якщо отримав, то чому хвалишся, неначе той, хто не одержав?» (1 Коринтянам 4:7). Саме тому ми віддаємо славу Богові – лише Він заслуговує на неї.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про гординю?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries