settings icon
share icon
Запитання

Що означає бути духовно мертвими?

Відповідь


Бути духовно мертвими означає бути відокремленими від Бога. Згрішивши, Адам наразив на смерть усе людство (Буття 3:6). Бог наказав Адамові та Єві не їсти плодів із дерева пізнання добра і зла. Він попереджав, що непослух призведе до смерті: «Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти. Але з дерева знання добра й зла – не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!» (Буття 2:16-17). Давньоєврейське слово, перекладене як «помреш», дослівно означає «вмирати, пізнавати смерть» у тривалій формі. Це означає тривалий стан смерті, який почався зі смерті духовної, продовжується протягом усього життя у вигляді поступової деградації тіла і сягає кульмінації у смерті фізичній. Миттєва духовна смерть призвела до відлучення Адама від Бога. Той факт, що він ховався від Нього (Буття 3:8), як і спроба перекласти провину за гріх на жінку (Буття 3:12), демонструє це відокремлення.

На жаль, ця духовна смерть, а згодом і фізична, не обмежилася Адамом і Євою. Гріх Адама поширився на всіх представників людської раси. Павло це пояснює в посланні Римлянам 5:12: «Тому-то, як через одного чоловіка ввійшов до світу гріх, а гріхом смерть, так прийшла й смерть у всіх людей через те, що всі згрішили». Крім того, в Римлянам 6:23 говориться, що заплата за гріх – смерть; грішники повинні померти, бо гріх відлучає нас від Бога. Будь-яке відокремлення від Джерела життя, безумовно, для нас є смертю.

Але до духовної смерті призводить не лише успадкований гріх – їй сприяє також наша власна гріховність. Послання Ефесянам 2:1 навчає, що до спасіння ми мертві через наші «провини й гріхи». Тут мова може йти лише про духовну смерть, бо люди були фізично «живими» до спасіння. Коли ми були в тому духовно «мертвому» стані, Бог спас нас (в. 5; див. також Римлянам 5:8). Ця істина повторюється в посланні Колосянам 2:13: «І вас, що мертві були в гріхах ... Він (Бог) оживив разом із Ним, простивши усі гріхи».

Будучи мертвими у гріху, ми абсолютно не в змозі вірити Богові або Його Слову. Ісус неодноразово стверджує, що ми безсилі без Нього (Івана 15:5) і не зможемо прийти до Нього без Божої допомоги (Івана 6:44). Павло навчає у Посланні Римлянам 8:7-8, що наші природні прагнення не можуть бути угодні Богові. Людина, будучи грішною, не здатна навіть зрозуміти божественних речей (1 Коринтянам 2:14).

Процес, за допомогою якого Господь оживляє нас із духовної смерті, називається відродженням. Відродження здійснюється лише Святим Духом через смерть і воскресіння Ісуса Христа. Відроджуючись, ми оживаємо разом із Христом (Ефесянам 2:5) і обновлюємося Духом Святим (Титу 3:5). Це схоже на повторне народження, про яке Ісус навчав Никодима в Євангелії від Івана 3:3, 7. Оживлені Богом, ми ніколи більше по-справжньому не помремо. Ісус часто говорив, що вірити в Нього – означає мати життя вічне (Івана 3:16, 36; 17:3).

Гріх призводить до смерті. Єдиний спосіб уникнути її – прийти до Ісуса з вірою, слідуючи за керівництвом Святого Духа. Віра у Христа веде до духовного життя і, врешті-решт, до життя ВІЧНОГО.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає бути духовно мертвими?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries