settings icon
share icon
Запитання

Що таке систематична теологія?

Відповідь


Слово «теологія» походить від двох грецьких слів, що означають «Бог» і «слово». Таким чином, слово «теологія» означає «вивчення Бога». Слово «систематична» стосується чогось, організованого у систему. Систематична теологія, відповідно, є розділенням теології на системи, які пояснюють її різноманітні сфери. Наприклад, у багатьох книгах Біблії часто згадується про ангелів, проте жодна книга не дає вичерпної інформації про них. Систематична теологія збирає всю інформацію про ангелів зі всіх книг Біблії й організовує це в систему – ангелологію. Саме в цьому полягає систематична теологія – в організації біблійного вчення за системами категорій.

Патерологія – це вивчення інформації про Бога Отця. Христологія – вивчає Бога Сина, Господа Ісуса Христа. Пневматологія – досліджує Бога Святого Духа. Бібліологія – наука про Біблію. Сотериологія – дослідження спасіння; еклесіологія – церкви; есхатологія – останніх часів; ангелологія – ангелів. Християнська демонологія досліджує демонів з християнської точки зору. Християнська антропологія – вивчає людство; гамартиологія – гріх.

Біблійна теологія – це вивчення окремої книги (чи книг) Біблії і виділення різноманітних аспектів теології, на яких вона сфокусована. Наприклад, Євангеліє від Івана є особливою мірою христологічним, оскільки фокусується на божественності Христа (Івана 1:1, 14; 8:58; 10:30; 20:28). Історична теологія вивчає доктрини і їх розвиток на протязі століть історії християнської церкви. Догматична теологія – це дослідження доктрин певних християнських груп, які мають систематизоване вірування, наприклад, теологія кальвінізму. Сучасна теологія вивчає доктрини, які розвилися чи виникли в останній час. Систематична теологія є важливим інструментом у нашому розумінні і тлумаченні Біблії організованим чином.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке систематична теологія?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries