settings icon
share icon
Запитання

Чи є різниця між талантом і духовним даром?

Відповідь


Між талантами та духовними дарами існують як певні подібності, так і відмінності. Обидва є Божими дарами. Обидва розвиваються при ефективному використанні. Обидва призначені для служіння іншим, а не для егоїстичних цілей. У Першому посланні до Коринтян 12:7 говориться, що духовні дари даються на користь іншим. Дві перші заповіді говорять про любов до Бога і до ближніх, тому нам слід використовувати свої таланти для цих цілей.

Таланти і духовні дари відрізняються в тому, кому вони даються і коли. Людині, незалежно від її віри в Бога, дається природний талант у результаті поєднання генетичних факторів (природних здібностей до музики, мистецтва чи математики тощо), а також під впливом оточення (музична сім’я допоможе дитині розвинути талант до музики), або тому, що Бог бажає наділити когось певними талантами (приклад Бецал’їла у книзі Вихід 31:1–6). Духовні дари віруючі отримують від Святого Духа (Римлянам 12:3, 6) у той момент, коли вірою приймають Христа для прощення гріхів. Тоді Святий Дух дає новому віруючому духовний дар, або дари, на Свій розсуд (1 Коринтянам 12:11).

Послання до Римлян 12:3–8 наводить такі духовні дари: пророцтво, служіння іншим (у широкому сенсі), повчання, переконування, великодушність, лідерство, милосердя. У 1 Коринтянам 12:8–11 описані наступні дари: слово мудрості (здатність ділитися духовною мудрістю), слово знання (здатність ділитися практичною істиною), віра (виняткова впевненість у Богові), чудеса, пророцтво, розрізнення духів, мови (здатність людини говорити мовою, яку вона раніше не вивчала) і тлумачення мов. Третій список, який можна знайти в Ефесянам 4:10–12, повідомляє, що Бог поставив у Своїй Церкві апостолів, пророків, євангелістів та пастирів-учителів. Виникає питання про те, скільки духовних дарів існує, оскільки немає двох однакових списків. Також можливо, що ці списки не є вичерпними – можуть існувати й інші духовні дари, не згадані в Біблії.

Хоча часто можна розвинути свій талант, а потім направити його в професію або хобі, духовні дари даються Святим Духом для збудування Христової Церкви. У зв’язку з цим, усі християни мають брати активну участь у сприянні поширенню Благої Вістки Христа. Всі покликані до участі в роботі Божій (Ефесянам 4:12). Усі достатньо обдаровані, аби внести свій вклад у справу Христа із вдячності за все, що Він зробив для них. При цьому вони також можуть знайти сенс життя через свою працю в ім’я Христа. Завдання церковних керівників полягає в тому, щоб допомагати віруючим розвиватися в служінні, до якого їх закликав Бог. Церква в цілому може зростати і зміцнюватися в результаті духовних дарів.

Підводячи підсумок відмінностей між духовними дарами й талантами, ми можемо сказати наступне: 1) талант є результатом генетики та/або професійної підготовки, водночас, духовний дар є результатом дії Святого Духа; 2) талант може бути як у християн, так і в не християн, а духовними дарами володіють лише щирі християни; 3) як таланти, так і духовні дари мають використовуватися для Божої слави і для служіння іншим – духовні дари зосереджені на цьому завданні, а таланти можуть бути повністю використані на недуховні цілі.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є різниця між талантом і духовним даром?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries