settings icon
share icon
Запитання

Що таке серце?

Відповідь


По-перше, слід зазначити очевидне: ця стаття – не про серце як важливий орган, м’яз, що перекачує кров у тілі. Вона також не стосується романтичних, філософських чи літературних понять.

Ми зосередимося на тому, що говориться про серце в Біблії. У Святому Письмі людське серце згадується майже 300 разів. Насправді, в ньому говориться, що серце – це наша духовна складова, де мешкають наші емоції та бажання.

Перш ніж приступити до розгляду питання про людське серце, слід згадати, що, оскільки Бог має емоції та бажання, можна сказати, що в Нього також є «серце». У нас є серце, тому що воно є і в Бога. Давид був людиною, що була «за серцем» Господу (Дії 13:22). Бог благословляє Свій народ лідерами, які знають і виконують волю Його серця (1 Самуїла 2:35; Єремії 3:15).

Серце людини за своєю природою є злим, підступним і брехливим. Як сказано в Єремії 17:9: «Людське серце найлукавіше над все та невигойне, – хто пізнає його?». Іншими словами, падіння глибоко проникло всередину нашого єства – наш розум, емоції та бажання заплямовані гріхом, і ми не помічаємо того, наскільки великою є ця проблема.

Ми можемо не розуміти свого власного серця, але Бог розуміє. «Він знає таємності серця» (Псалом 44:22, див. також 1 Коринтянам 14:25). Ісус «потреби не мав, щоб хто свідчив Йому про людину, – бо знав Сам, що в людині було» (Івана 2:24-25). Ґрунтуючись на знанні людських сердець, Бог може судити справедливо: «Я Господь, що досліджує серце, що випробовує нирки, щоб кожному дати згідно з путтю його, за плодом учинків його» (Єремії 17:10).

Ісус указав на гріховність наших сердець в Євангелії від Марка 7:21-23: «Бо зсередини, із людського серця виходять лихі думки, розпуста, крадіж, душогубства, перелюби, здирства, лукавства, підступ, безстидства, завидющеє око, богозневага, гордощі, безум. Усе зле це виходить зсередини, – і людину опоганює!». Наша найбільша проблема – не зовнішня, а внутрішня; усі ми маємо проблеми із серцем.

Для того, щоб людина була спасенна, її серце має змінитися. Це може зробити лише Господь у відповідь на віру. «Будеш вірувати у своїм серці … то спасешся» (Римлянам 10:9). Зі Своєї благодаті Бог може дати нам нове серце (Псалом 51:12; Єзекіїля 36:26). Він пообіцяв, що оживить «духа скромних» і «серця згноблених» (Ісаї 57:15).

Бог, даючи нам нові серця, випробовує їх (Псалом 17:3; Повторення Закону 8:2) та сповнює новими ідеями, новою мудрістю й новими бажаннями (Неемії 7:5; 1 Царів 10:24; 2 Коринтянам 8:16).

Серце є основою нашого буття, і Біблія надає велике значення збереженню наших сердець чистими: «Над усе, що лише стережеться, серце своє стережи, бо з нього походить життя» (Приповісті 4:23).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке серце?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries