سوال
کتاب مقدس درباره تجاوز چه می گوید؟
جواب
کتاب مقدس به مسئله تجاوز مستقیما اشاره کرده است. همانطوری که انتظار می رود، هر جایی که کتاب مقدس جرم تجاوز را ذکر می کند، آن را به شکل نقض فاحش طراحی خداوند در برخورد با بدن انسان به تصویر می کشد (پیدایش فصل 34). کتاب مقدس در هر یک از مواردی که از تجاوز نام می برد آن را محکوم می کند. به عنوان مثال، در قانون موسی دستور خاصی وجود دارد که به قوم اسرائیل قبل از ورود به کنعان با رهبری یوشع داده شده است. این متن (تثنیه فصل 22 آیه های 13-29) مستقیما بر ضد رابطه جنسی اجباری با زنان صحبت می کند، چیزی که ما امروز به آن تجاوز می گوییم. این دستور برای حفاظت از زنان و حفاظت از قوم اسرائیل از ارتکاب گناه صادر شده است.
تثنیه فصل 22 آیه های 25-27 مجازات قانون موسی برای مردی که به زن نامزد شده تجاوز می کند را تعیین کرده است. مرد باید سنگسار شده و زن بی گناه اعلام میشد. گرچه قانون موسی برای قوم اسرائیل در آن زمان بود، اما این اصل به وضوح گناه بودن تجاوز از نظر خدا را مشخص می کند و شدیدترین مجازات ممکن یعنی مرگ را برای شخص متجاوز در نظر می گیرد.
متونی دیگری هم در کتاب در مورد تجاوز وجود دارند. یکی از آنها تثنیه فصل 22 آیه های 28-29 است، « اگر مردی به دختری كه نامزد نشده است تجاوز كند و در حين عمل غافلگير شود، بايد به پدر دختر پنجاه مثقال نقره بپردازد و با آن دختر ازدواج كند و هرگز نمیتواند او را طلاق بدهد.» اگر دختر تجاوز شده نامزد نداشته باشد، فرد متجاوز با عواقب دیگری روبرو میشد.
ما باید تثنیه فصل 22 آیه های 28-29 را از دید فرهنگ باستانی نگاه کنیم. در آن روزها، قوانین اجتماعی رفتار بدی با زنان داشت. آنها حق مالکیت نداشتند. حق کار و حمایت مالی از خود نداشتند. اگر زنی پدر، همسر یا پسر نداشت، حمایت قانونی نیز نداشت. گزینه های پیش روی او بردگی یا فاحشگی بودند. اگر زن مجرد باکره نبود ازدواج کردن برای او بسیار مشکل میشد. اگر شرایط ازدواج نداشت، پدرش فایده زیادی برای او نداشت.
مجازات الهی برای متجاوز به باکره – جریمه نقدی و تعهد اجباری همیشگی نسبت به زن – برای ترساندن مردان از عمل تجاوز بود. او زندگی آن دختر را نابود کرد؛ بنابراین وظیفه داشت تا آخر عمر از آن دختر حمایت کند. این قانون برای دنیای مدرن خیلی عادلانه به نظر نمی رسد، اما ما در فرهنگی مانند جامعه آن روز آنها زندگی نمی کنیم. در دوم سموئیل فصل 13، امنون به خواهر ناتنی خود، تامار، تجاوز می کند. ترس و شرم تامار باکره باعث شد به امنون التماس کند تا با او ازدواج کند، حتی پس از اینکه او را رد کرد. و برادر تنی او، ابشالوم، چنان از این اتفاق بیزار شده بود که امنون را قتل رساند. باکرگی زن در آن زمان به این اندازه اهمیت داشته است.
منتقدان کتاب مقدس همچنین به اعداد فصل 31 (و متون مشابه) اشاره می کنند که در آن به اسرائیلی ها اجازه داده شده بود تا زنان ملت های مغلوب را به اسارت بگیرند. آنها می گویند این متون در کتاب مقدس از تجاوز نه تنها چشم پوشی نمی کند بلکه آن را ترویج هم می دهد. به سربازان دستور داده شده بود تاخودشان و اسیرانشان را تمییز کنند (آیه 19). تجاوز این دستور را نقض می کند (نگاه کنید به لاویان فصل 15 آیه های 16-18). به زنانی که اسیر می شدند هرگز به عنوان ابزار جنسی نگاه نمی شد. آیا زنان اسیر در نهایت با اسرائیلی ها ازدواج کردند؟ بله. آیا دلیل و نشانه ای مبنی بر تجاوز یا بردگی جنسی اجباری علیه زنان وجود دارد؟ قطعا خیر.
در عهد جدید، به تجاوز اشاره مستقیم نشده است، اما در جامعه یهودی آن زمان، تجاوز انحراف جنسی بود. عیسی مسیح و شاگردان بر ضد انحراف جنسی صحبت کردند و حتی آن را دلیل قابل قبولی برای طلاق می دانند (متی فصل 5 آیه 32).
علاوه بر این، عهد جدید به روشنی می گوید که مسیحیان باید از قوانین حکومت تبعیت کنند (رومیان فصل 13). تجاوز نه تنها از نظر اخلاقی کار بدی است بلکه از نظر قانون اکثر کشورها نیز عمل شنیع و غیرقابل قبولی است. به همین دلیل متجاوزان باید انتظار عواقب آن– دستگیری و زندان – را داشته باشند.
ما باید نهایت توجه و دلسوزی خود را به قربانیان تجاوز نشان دهیم. کتاب مقدس در موارد بسیار زیادی درباره کمک به کسانی صحبت می کند که نیازمند هستند و در موقعیت های آسیب پذیری قرار دارند. مسیحیان باید با الگو برداری از عشق و دلسوزی مسیح به قربانیان تجاوز در حد امکان کمک کنند.
مردم در قبال گناهان خود – مانند گناه تجاوز - مسئول هستند. با این وجود، هیچ کسی خارج از دایره بخشش خداوند قرار ندارد. حتی کسانی که بدترین گناهان را مرتکب می شوند فرصت توبه و بازگشت از گناه را دارند (اول یوحنا فصل 1 آیه 9). این مسئله مجازات قانونی را نقض نمی کند اما می تواند امید یک زندگی جدید را به فرد گناهکار بدهد.
English
کتاب مقدس درباره تجاوز چه می گوید؟