سوال
اگر خداوند حاضر مطلق (در همه جا حضور دارد) است، یعنی در جهنم نیز هست؟
جواب
حضور مطلق خداوند یکی از ویژگی های اساسی اوست. ویژگی عدالت او هم آن چنان ضروری و واجب است که جز مجازات کسانی که به عیسی مسیح ایمان نمی آورند راه دیگری ندارد. بنابراین، ما خدایی داریم که در همه جا حضور دارد. ولی جایی هم به نام جهنم وجود دارد که از آن نگهداری می کند، جهنم جایی توصیف شده است که مردم آنجا از حضور خدا جدا می شوند (نگاه کنید به متی فصل 25 آیه 41).
سه متن در کتاب مقدس وجود دارد که به طور خاصی برای این بحث مهم هستند. داوود در مزامیر فصل 139 آیه های 7 تا 12 می گوید، «از حضور تو کجا میتوانم بروم؟ اگر به آسمان صعود کنم، تو در آنجا هستی؛ اگر به شئول (اعماق زمین) فرو روم، تو در آنجا هستی.» شئول، نویسه گردانی یک اسم عبری به معنی «قبر» یا «جایی برای مردگان» است. شئول یک اصطلاح کلی است و مترادف جهنم نیست، این کلمه به شکل رایج برای اشاره به یک مکان برای مجازات ابدی استفاده می شود.
دوم تسالونیکیان فصل 1 آیه های 7 تا 9 می گوید، کسانی که خدا را نمی شناسند «به مجازات جاودانی خواهند رسید، و تا ابد از حضور خداوند دور خواهند ماند.» در عین حال، مکاشفه فصل 14 آیه 10 می گوید هرکسی که ضدمسیح را پرستش می کند «در حضور فرشتگان مقدّس و ”برّه“، در شعلههای آتش عذاب خواهند کشید.» این دو آیه را می توان گیج کننده ترین مطالب مربوط به این بحث دانست، برای اینکه متناقض به نظر می رسند. با وجود این، در متن اصلی یونانی توضیح نسبتا ساده تری وجود دارد.
در مکاشفه فصل 14 آیه 10، «حضور» ترجمه کلمه به کلمه ی واژه ی یونانی «انوپیون» است که به معنی «در حضور» می باشد. این یک کلمه ی فاصله ای می باشد و بیان کننده ی فاصله ی واقعی قابل اندازه گیری است. اما کلمه ای که در دوم تسالونیکیان به «حضور» ترجمه شده است از کلمه یونانی «پروسپون» برگردان شده و برای اشاره به صورت یک شخص و ظاهر او استفاده می شود. به نظر می رسد که پولس این کلمه را مستقیما از اشعیا فصل 2 آیه 10 در هفتادگانی(ترجمه یونانی تورات) گرفته است. اشاره های دیگری نیز به خدا شده که از مردم خود حتی روی زمین «جدا» شده است. فریاد عیسی مسیح بر روی صلیب یکی از این نمونه هاست (متی فصل 27 آیه 46؛ مرقس فصل 15 آیه 34). دکتر لوئیس برخوف متخصص الهیات می گوید پولس به «غیبت کامل لطف خدا» اشاره می کند. این توصیف از جهنم به جایی اشاره می کند که تضاد بیشتری با بهشت دارد. بهشت، برکات و کمال را از طریق نزدیک بودن فاصله ما به خدا مهیا نمی کند، بلکه از طریق معاشرت کامل با خداوند به چنین موقعیتی دست پیدا می کنیم. جهنم به فقدان کامل برکات به دلیل محروم شدن از هر نوع معاشرتی با خداوند گفته می شود.
در آخر، به نظر می رسد، با توجه به زاویه ی دیده ما به این مسئله، خدا در واقع در «جهنم» وجود دارد یا جهنم در حضور اوست. خدا حاضر مطلق است و همیشه هم خواهد بود. او برای همیشه از همه اتفاقات جهنم اطلاع خواهد داشت. با این وجود، به این معنی نیست که ارواح زندانی در جهنم با خدا در ارتباط هستند یا با او به نوعی معاشرت می کنند.
English
اگر خداوند حاضر مطلق (در همه جا حضور دارد) است، یعنی در جهنم نیز هست؟