سوال
برخی از اشکال بت پرستی امروزی چه هستند؟
جواب
هسته مرکزی همه اشکال مختلف بت پرستی یک چیز است: خویشتن خود. اکثر مردم، دیگر در برابر بت ها و تصاویر تعظیم نمی کنند، در عوض، در محراب «خویشتن خود» عبادت می کنند. این نوع امروزی بت پرستی چندین شکل دارد:
شکل اول، ما در محراب مادی گرایی پرستش می کنیم، که با تغذیه «من های» درون خود از طریق کسب چیزهای مادی صورت می گیرد. خانه های ما از انواع دکور، تزئینات و وسایل پر هستند. خانه های بزرگ تر می خریم، کمدهای بیشتری درست می کنیم و آنها را پر از وسایل می کنیم، وسایلی که هنوز پول همه آنها را پرداخت نکرده ایم. اکثر وسایلی که می خریم دارای خاصیت «کهنگی عمدی» هستند تا در زمان مشخصی کهنه و غیر قابل استفاده شوند، سپس آنها را گوشه انباری می اندازیم. سپس بدون اتلاف وقت دوباره وسایل و لباس های جدید می خریم و دوباره همان مراحل تکرار می شوند. این تمایل سیری ناپذیر برای وسایل بهتر و جدیدتر چیزی جز طمع نیست. فرمان دهم موسی به ما می گوید که در دام طمع نیفتیم، «چشم طمع به مال و ناموس ديگران نداشته باش. به فكر تصاحب غلام و كنيز، گاو و الاغ، و اموال همسايهات نباش» (خروج فصل 20 آیه 17). خداوند می داند که چیزهای مادی بیشتر نیز ما را خوشحال نخواهند کرد. مادی گرایی دام شیطان است تا تمرکز ما را از روی خدا منحرف کند و بر روی خودمان قرار دهد.
شکل دوم بت پرستی این است که ما در محراب غرور و منیت خودمان عبادت می کنیم. این نوع بت پرستی را مشغله های کاری ما تشکیل می دهند. میلیون ها مرد و زن بین 60 تا 80 ساعت در هفته کار می کنند. حتی در آخر هفته ها و تعطیلات هم لپ تاپ ما باز است و ذهن ما کاملا درگیر این موضوع است که چگونه کسب و کار خود را بهتر کنیم، چگونه از آن تخفیف ویژه استفاده کنیم، چگونه به افزایش حقوق دست پیدا کنیم و چگونه معامله بعدی را انجام دهیم. در این میان، کودکان ما تشنه عشق و توجه ما هستند. اگر فکر می کنیم همه این کارها را برای آنها انجام می دهیم تا زندگی بهتری داشته باشند، فقط خودمان را مسخره کرده ایم. در حقیقت همه این کارها را فقط برای خودمان انجام می دهیم تا با موفق نشان دادن خودمان به دنیا، اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم. بسیار احمقانه است، برای اینکه هیچ کدام از این زحمت ها و موفقیت ها و حتی تحسین های دنیا پس از مرگ فایده ای برای ما نخواهند داشت، برای اینکه ارزش ابدی ندارند. سلیمان می گوید، «انسان با حكمت و دانش و مهارت خود كار میكند، سپس تمام حاصل زحماتش را برای كسی میگذارد كه زحمتی برای آن نكشيده است. اين نيز مصيبتی بزرگ و بيهودگی است. انسان از اين همه رنج و مشقتی كه زير آسمان میكشد چه چيزی عايدش میشود؟ روزهايش با درد و رنج سپری میشود و حتی در شب، فكر او آرامش نمیيابد. اين نيز بيهودگی است» (جامعه فصل 2 آیه های 21 تا 23).
شکل سوم این است که ما به واسطه طبیعت گرایی و قدرت علم، از بشر بت ساخته ایم. این باعث می شود تا توهم خدایی بر این دنیا داشته باشیم و تا جایی اعتماد به نفس پیدا کنیم که سهم خدایی برای خود قائل می شویم. ما کلام خدا را مبنی بر اینکه چگونه آسمان ها و زمین را خلق کرده رد می کنیم، و نظریه بی معنی تکامل و طبیعت گرایی را می پذیریم. ما الهه محیط زیست گرایی را در آغوش می گیریم و فکر می کنیم که می توانیم از زمین برای همیشه نگهداری کنیم، در حالی که خدا گفته عمر زمین محدود است و فقط تا آخر زمان باقی خواهد ماند. در آن زمان او همه چیز را نابود می کند و زمین و آسمان جدید خلق می کند. « به هر حال بدانيد كه روز خداوند حتماً خواهد آمد، آن هم مثل دزدی كه همه را غافلگير میكند. در آن روز، آسمانها با صدايی هولناک از بين خواهند رفت، و اجرام آسمانی در آتش نابود شده، زمين و هر چه در آن است، خواهد سوخت. پس حال كه میدانيد هر چه در اطرافمان هست نابود خواهد شد، چقدر بايد زندگیتان پاک و خداپسندانه باشد. بايد چشم به راه آن روز باشيد و تلاش كنيد تا آن روز زودتر فرا رسد، روزی كه آسمانها خواهد سوخت و اجرام آسمانی در شعلههای آتش ذوب شده، نابود خواهند گشت. ولی ما با اميد و اشتياق، در انتظار آسمانها و زمين جديد میباشيم كه در آنها فقط عدالت و راستی حكمفرما خواهد بود، زيرا اين وعدهٔ خداست» (دوم پطرس فصل 3 آیه های 10 تا 13). همان طور که می بینیم این متن به وضوح می گوید تمرکز ما نباید بر روی پرستش محیط باشد بلکه باید بر روی زندگی پاک (تا زمانی که منتظر بازگشت نجات دهنده خود هستیم) باشد. فقط او شایسته پرستش است.
آخرین ولی شاید مخرب ترین شکل بت پرستی، خودپرستی است که در آن همه انسان ها و خواسته ها و نیازهای آنها را نادیده می گیریم و فقط به خویشتن فکر می کنیم. این حالت، خود را به شکل زیاده روی در مصرف الکل، مصرف مواد مخدر (مصرف بیش از اندازه تا جایی که حتی جلوی فرزندان انجامش دهیم) و زیاد روی در مصرف غذا نشان می دهد، که در نهایت برای شما چاقی مفرط و دیابت و مشکلات دیگر به بار خواهد آورد. ما باید خودمان را در مصرف دارو، خوردن و آشامیدن بسیار زیاد کنترل کنیم. ما نمی توانیم جلوی اشتهای خود را بگیریم و بسیار مصمم هستیم که خود را خدای زندگی خویش قرار دهیم. این ذهنیت از باغ عدن سرچشمه می گیرد که شیطان حوا را با این عبارت که «شبیه خدا خواهی شد» به خوردن میوه آن درخت وسوسه کرد(پیدایش فصل 3 آیه 5). خدا بودن، همیشه خواسته بشر بوده است. این خودپرستی ها پایه و ریشه همه بت پرستی های امروزی هستند.
همه این خود پرستی ها از سه میل و گرایش عنوان شده انسان در اول یوحنا فصل 2 آیه 16 می آید: « وابستگیهای اين دنيا و خواستههای ناپاک، ميل به داشتن و تصاحب هر آنچه كه به نظر جالب میآيد، و غرور ناشی از ثروت و مقام، هيچيک از خدا نيست؛ بلكه از اين دنيای گناهآلود میباشد». اگر می خواهیم از بت پرستی امروزی فرار کنیم، باید اول قبول کنیم که اینها بت پرستی هستند و وجود دارند و سپس همه اشکال آن را رد کنیم، آنها از طرف شیطان هستند نه خدا. این دروغ که «دوست داشتن خودمان» باعث موفقیت می شود همان دروغی است شیطان از زمان آدم و حوا تا به امروز می گوید. متاسفانه ما هنوز هم در معرض خطر این دروغ قرار داریم. شوربختانه بسیاری از کلیساها این دروغ را به این روش ترویج می دهند که اعتماد به نفس پایه و اساس سلامتی، ثروت و موفقیت است. اما ما هرگز با تمرکز بر روی خود به خوشبختی دست نخواهیم یافت. قلب و ذهن ما باید بر روی خدا و دیگران تمرکز داشته باشد. به همین دلیل است که عیسی مسیح در رابطه با مهمترین دستور گفت «خداوند را كه خدای توست، با تمام قلب و جان و عقل خود دوست داشته باش» (متی فصل 22 آیه 37). زمانی که خداوند و دیگران را با تمام وجود دوست داشته باشیم، دیگر جایی در درون ما برای بت پرستی باقی نخواهد ماند.
English
برخی از اشکال بت پرستی امروزی چه هستند؟