settings icon
share icon
سوال

ما چه درسی می توانیم از زندگی یوشع بگیریم؟

جواب


یوشع به عنوان دستیار موسی شناخته می شود که پس از مرگ موسی رهبری قوم اسرائیل را برای ورود به سرزمین موعود بر عهده گرفت. یوشع یکی از بزرگ ترین رهبران نظامی در کتاب مقدس است که رهبری پیروزی هفت ساله بر سرزمین موعود بر عهده او بود، از یوشع اغلب به عنوان الگوی رهبری و مرجعی برای یک رهبر تاثیرگذار یاد می شود. اجازه دهید نگاهی به زندگی او از دیدگاه کتاب مقدس بیندازیم.

یوشع را به عنوان یک رهبر نظامی می توان یکی از بزرگترین سرداران نظامی تاریخ بشر دانست، اما نمی توان پیروزی اسرائیل را تنها به حساب مهارت نظامی یوشع گذاشت. یوشع را برای اولین در خروج فصل 17 در جنگ با عمالیقی ها می بینیم. خروج فصل 17 آیه 13 به ما می گوید که یوشع عمالیقی ها را بکلی تار و مار می کند و ما را به این تصور می کشاند که مهارت نظامی یوشع باعث این پیروزی شد. اما به یک مطلب غیرعادی در آیه 11 این فصل برمی خوریم که می گوید، «موسی دستهای خود را به طرف آسمان بلند كرد. تا زمانی كه دستهای موسی بالا بود، جنگاوران اسرائيلی پيروز می‌شدند، اما هر وقت دستهای خود را از خستگی پايين می‌آورد، عماليقی‌ها بر آنان چيره می‌گشتند.» در نهایت دست های موسی آنقدر خسته شدند که توان نگه داشتن آنها را نداشت بنابراین هارون و حور او را روی سنگی نشاندند و دستهایش را تا غروب بالا نگه داشتند. این تصویر به ما نشان می دهد دلیل پیروزی یوشع قدرت خداوند بود.

این حقیقت در مورد پیروزی های نظامی در سرزمین موعود نیز صدق می کند. خداوند پیروزی را تضمین کرد و به قول خود نیز وفا کرد. تنها مورد استثنا شهرعای بود (یوشع فصل 7). چندین مورد درباره این رویداد وجود دارد که باید به آنها توجه شود. اسرائیلی ها در مورد اموالی که حرام شده بود از دستور خدا سرپیچی کردند (یوشع فصل 7 آیه 1). خداوند به اسرائیلی ها دستور داده بود تا همه اموال را نابود کنند (یوشع فصل 6 آیه 17)، ولی عخان در جنگ اریحا از غنائم برای خود برداشت. به همین دلیل خداوند پیروزی در شهر عای را نصیب آنها نکرد. نکته دیگر این است که خداوند دستور مشخصی بر ضد عای صادر نکرد. هدف از قرار دادن این دو نبرد در کنار هم نشان دادن این مطلب بود که هر زمان خداوند برنامه و دستور کار را می چیند به پیروزی ختم می شود، اما هر زمانی که انسان برنامه و دستور کار را می چیند به شکست ختم خواهد شد. اریحا نبرد خداوند بود، عای نبرد او نبود. خداوند شرایط را سروسامان داد و درنهایت پیروزی را به آنها اهدا کرد، اما بعد از آنکه به آنها درس مورد نظرش را داد.

یکی دیگر از ویژگی های رهبری یوشع ایمان راسخ او به خداوند بود. وقتی اسرائیلی ها به مرز سرزمین موعود رسیدند (اعداد فصل 13) خداوند به موسی دستور داد دوازده جاسوس، یک مرد از هر قبیله اسرائیل، را برای بررسی به آن سرزمین بفرستد. ده تن از جاسوسان گزارش دادند که شهر همانطوری که خداوند گفته بود پر از نعمت است اما جنگجویان قدرتمند زیادی در شهرهای قدرتمند و بزرگ آنها وجود دارد. علاوه بر آن، نفیلیم ها (غول ها از نظر اسرائیلی ها) نیز در شهر هستند. یوشع و کالیب تنها افرادی بودند که مردم را برای غلبه بر آن سرزمین ترغیب کردند (اعداد فصل 14 آیه های 6-10). در اینجا هم یک چیزی یوشع (و کالیب) را از دیگر اسرائیلی ها متمایز می کند و آن هم ایمان به قول های خداوند است. هیکل جنگجویان یا قدرت شهرها آنها را نترساند. بلکه آنها خدای خود را می شناختند و به یاد آوردند که چگونه با مصر که قدرتمندترین ملت آن زمان بود رفتار کرد. اگر خدا می توانست از پس ارتش نیرومند و بزرگ مصر برآید قطعا از پس چند قبیله ی کنعانی نیز بر می آمد. خداوند به ایمان یوشع و کالیب پاداش داد و آنها را از مردم آن نسل اسرائیل که در بیابان هلاک شدند معاف کرد.

وفاداری و ایمان یوشع را در وقف فرمانبردارانه خود به مردم قبل از یورش به سرزمین موعود و دوباره پس از شکست عای می بینیم. اما اوج وفاداری و ایمان او را در آخر کتاب می بینیم که مردم را برای آخرین بار دور هم جمع می کند و کارهای خداوند برای آنها را برمی شمارد. پس از آن سخنرانی، یوشع از مردم می خواهد تا بت ها خود را رها کنند و به عهدی که خدا با آنها در کوه سینا بست پایبند باشند، «امروز تصميم خود را بگيريد. آيا می‌خواهيد از خداوند پيروی كنيد يا از بتهايی كه اجداد شما در آن سوس رود فرات می‌پرستيدند، و يا از بتهای اموری‌هايی كه در سرزمينشان ساكنيد؟ ولی اين را بدانيد كه من و خانواده‌ام خداوند را عبادت خواهيم نمود» (یوشع فصل 24 آیه 15).

بنابراین چه چیزی از زندگی یوشع یاد می گیریم؟ آیا می توانیم اصول رهبری را از زندگی او یاد بگیریم؟ قطعا. اینکه خداوند او را بر سرزمین موعود پیروز کرد از ارزش رهبری نظامی او چیزی کم نمی کند. علاوه بر این، او برای اسرائیلی ها تواناتر از یک رهبر بود. اما مهارت او در رهبری درس اصلی زندگی او برای ما نیست. درس بهتری که می توانیم از زندگی یوشع بگیریم ایمان اوست، مخالفت او در برابر گزارش تحقیر آمیز ده جاسوس درباره موانع پیروزی بر سرزمین موعود، و اشتیاق او برای تعهد مردم به عهدشان با خدا درسی است که باید از زندگی بیاموزیم. با این وجود حتی ایمان او هم کامل نبود. یوشع جاسوسانی به اریحا فرستاد، در حالی که خدا پیروزی را تضمین کرده بود، و اعتماد به نفس بیش از حد او در نبرد عای نیز نشان دهنده کامل نبودن او می باشند.

درس مهمی که می توانیم از زندگی یوشع یاد بگیریم این است که خداوند به قول های خود وفادار است. خداوند به ابراهیم قول داد که فرزندان او در سرزمین موعود ساکن خواهند شد، و تحت فرماندهی یوشع مردم اسرائیل را به آن سرزمین وارد کرد. با این کار ماموریت نجات بخش موسی برای رهایی قوم اسرائیل از مصر تکمیل شد. این موضوع همچنین به نجات نهایی ایمانداران از راه ایمان به عیسی مسیح اشاره می کند. عیسی مسیح مانند موسی ما را از اسارت و بردگی گناه آزاد کرد و مانند یوشع ما را به سرزمین موعود ابدی و استراحت ابدی سبت خواهد رساند (عبرانیان فصل 4 آیه های 8-10).

English



بازگشت به خانۀ فارسی

ما چه درسی می توانیم از زندگی یوشع بگیریم؟
Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon این صفحه را به اشتراک بگذار:
© Copyright Got Questions Ministries