سوال
تورات چیست؟
جواب
تورات یک کلمه عبری به معنای «قانون، شریعت، هدایت و تعالیم» می باشد. تورات به کتاب های پنجگانه موسی در عهد قدیم گفته می شود (پیدایش، خروج، لاویان، اعداد، تثنیه) و حدود 1400 سال قبل از میلاد مسیح نوشته شد. طبق سنت، تورات روی طومار توسط یک سوفر یا کاتب متون دینی نوشته شده است. این سند «سِفِر تورات» نامیده می شود. نسخه های چاپی تورات به شکل کتاب را چوماش (برگرفته از کلمه عبری به معنای پنج) می نامند.
خلاصه ای از پنج کتاب تورات:
پیدایش: اولین کتاب تورات شامل 50 فصل است و از آغاز خلقت تا مرگ یوسف را روایت می کند. این کتاب گزارش خلقت (فصل های 1 تا 2)، شروع گناه انسان (فصل 3)، نوح و کشتی او (فصل های 6 تا 9)، برج بابل (فصل های 10 تا 11)، زندگی ابراهیم، اسحاق، یعقوب و روایت گسترده ای از زندگی یوسف را شامل می شود.
خروج: کتاب دوم تورات شامل 40 فصل است و دوران بردگی یهودیان تا حضور پرجلال خداوند در خیمه عبادت در بیابان را ثبت می کند. این کتاب مواردی مانند تولد موسی، بلاهای مصر، خروج یهودیان از مصر، عبور از دریای سرخ و اعطای قوانین شریع به موسی در کوه سینا را شامل می شود.
لاویان: سومین کتاب تورات شامل 27 فصل می شود و عمدتا قوانین مربوط به قربانی ها، هدایا و جشن های قوم اسرائیل در آن توضیح داده شده است.
اعداد: چهارمین کتاب تورات شامل 36 فصل می شود و دوره زمانی چهل سال سرگردانی قوم اسرائیل در بیابان را روایت می کند. این کتاب مواردی مانند سرشماری مردم اسرائیل و جزئیاتی درباره سفرشان به سمت سرزمین موعود را گزارش می کند.
تثنیه: پنجمین کتاب تورات شامل 34 فصل است و نام آن از یک کلمه یونانی به معنای «قانون دوم یا تکرار قانون» گرفته شده است. موسی در این کتاب قانون شریعت را برای نسل جدیدی که وارد سرزمین موعود می شدند دوباره بازگو می کند. کتاب تثنیه انتقال مقام کاهنی (از هارون به پسرانش) و در سطح ملی (از موسی به یوشع) را توضیح می دهد.
کتاب های پنجگانه تورات تعالیم یهودی از زمان موسی را شامل می شود. بعدها، نویسندگان کتاب مقدسی مانند سموئیل، داوود، اشعیا و دانیال، مکررا به قوانین شریعت و تعالیم آن ارجا می دهند. تعالیم تورات با خواندن تثنیه فصل 6 آیه های 4 تا 5 به شکل دعا خلاصه می شود که به آن شماع (یا بشنو) گفته می شود: «بشنو، ای اسرائیل، یهوه خدای ما، خداوندِ یکتاست. یهوه خدای خود را با تمامی دل و با تمامی جان و با تمامی قوّت خود دوست بدار.» عیسی مسیح آن را به عنوان «اولین و بزرگترین دستور خدا» یاد می کند (متی فصل 22 آیه های 36 تا 38).
یهودیان و مسیحیان، تورات را کلام الهام شده ی خداوند می دانند. مسیحیان، عیسی مسیح را تحقق پیشگویی های مسیحایی عهد قدیم می دانند و معتقدند که قوانین شریعت با عیسی مسیح به طور کامل اجرا شد. عیسی مسیح می گوید، «گمان مبرید که آمدهام تا تورات موسی و نوشتههای انبیای گذشته را منسوخ و باطل سازم، بلکه آمدهام تا آنها را به انجام رسانم» (متی فصل 5 آیه 17).
English
تورات چیست؟