سوال
بعل زبوب چه کسی بود؟
جواب
بعل زبوب شکل یونانی نام بعل زباب یکی از خدایان فلسطینی بود که در شهر عقرون فلسطین باستان در دوران عهد قدیم پرستش می شد. این کلمه به معنی ارباب مگس ها (بالداران) می باشد – بر اساس واژه شناسی دیو شناسی، این نام به موجودی اشاره می کند که توانایی پرواز کردن دارد و ارباب مگس ها است، در همه ترجمه های فارسی کتاب مقدس نام بعل زبوب آورده شده است- (دوم پادشاهان فصل 1 آیه 2).حفاری های باستان شناسی در سایت های باستانی فلسطین تصاویری از مگس های طلایی را نشان می دهند. پس از دوران فلسطینی ها، یهودی ها این نام را به بعل زبوب تغییر دادند، همان شکلی که در عهد جدید یونانی استفاده شده است و به معنای ارباب پِهن حیوان است. این بت به این دلیل به ارباب مگس ها معروف بود چون آنها را از نیش این حشره نجات می داد. برخی از محققان کتاب مقدسی معتقدند که بعل زبوب به عنوان ارباب آلودگی (کثافت و اشغال) نیز شناخته میشد، و بعدها به عنوان یک کلمه تحقیرآمیز توسط فریسیان استفاده می شد. در نتیجه، بعل زبوب یک موجود ماورای طبیعی پست به شما می رفت، یهودیان از نام او به عنوان لقبی برای شیطان استفاده می کردند.
این کلمه دو بخش دارد: بعل، که نام بت های حاصلخیزی کنعانی ها در عهد قدیم بود و زبول به معنای جایگاه برتر است. با کنار هم قرار دادن این دو بخش در کنار یکدیگر، نامی برای شیطان به معنی ارباب شیاطین ابداع کردند. از این اصطلاح برای اولین بار توسط فریسیان در متی فصل 10 آیه های24-25 خطاب به عیسی مسیح استفاده شد، آنها گفتند که عیسی مسیح، «به اين دليل میتواند ارواح ناپاک را از وجود مردم بيرون كند كه رئيس ارواح ناپاک يعنی شيطان (بعل زبوب) در وجود اوست» (متی فصل 9 آیه 34)، در واقع به بعل زبوب اشاره کردند (مرقس فصل 3 آیه 22، متی فصل 12 آیه 24).
عیسی مسیح در متی فصل 12 آیه 22، مرد کور و لالی را شفا داد که ارواح پلید روحش را تسخیر کرده بودند. در نتیجه، «مردم همه تعجب كردند و گفتند: «گويا اين عيسی، همان مسيح موعود است.» ولی هنگامی كه خبر اين معجزه به گوش فريسيان رسيد، گفتند: «عيسی به اين دليل میتواند ارواح ناپاک را از مردم بيرون كند زيرا خودش شيطان و رئيس ديوهاست» (متی فصل 12 آیه های 23-24).
جالب توجه است که واکنش فریسیان به این معجزه خارق العاده عیسی مسیح درست در نقطه مقابل جمعیتی قرار داشت که فهمیده بودند عیسی مسیح از جانب خدا آمده است. در واقع، این واکنش نشان می داد که فریسیان معجزات عیسی مسیح یا انجام هرکاری خارج از توانایی انسان بدون کمک خدا را پذیرفته بودند، اما این قدرت را به جای خداوند به بعل زبوب نسبت دادند. در حقیقت آنها بهتر از هر کسی می دانستند که شیطان نمی تواند کارهایی با ماهیت پاک انجام دهد. فریسیان مغرور و خودبین خود می دانستند که اگر آموزش های عیسی مسیح در میان مردم رواج پیدا کند، تسلط آنها به پایان خواهد رسید. بنابراین، آنها معجزات را انکار نکردند، بلکه آن را به قدرت شیطانی، بعل زبوب ارباب شیاطین، نسبت دادند.
سوال مهمتر این است که این موضوع چه ارتباطی با ما مسیحیان امروزی دارد؟ عیسی مسیح در متی فصل 10 معنای شاگردی مسیح را برای ما روشن می کند. در اینجا می بینیم که او شاگردان خود را آماده می کند تا برای بشارت پیام انجیل به سرتاسر دنیا بروند (متی فصل 10 آیه 7). او باید و نبایدها را به آنها آموزش می دهد. او به آنها هشدار می دهد، «مواظب باشيد، زيرا مردم شما را گرفته، به محاكمه خواهند كشيد و حتی در عبادتگاهها شما را شلاق خواهند زد ... همه به خاطر من از شما متنفر خواهند شد » (متی فصل 10 آیه های 17، 22). او همچنین می گوید، «شاگرد از استاد خود والاتر نيست، و نه نوكر از اربابش. شاگرد در سرنوشت استاد خود شريک است و نوكر نيز در سرنوشت اربابش. اگر مرا كه سرپرست خانه هستم شيطان بگويند، چقدر بيشتر شما را شيطان خطاب خواهند كرد» (متی فصل 10 آیه های 24-25).
عیسی مسیح این نکته را به ما می رساند که اگر مردم آن دوران او را شیطان می خوانند، درست مانند کاری که فریسیان کردند، حتما شاگردان او را نیز به همین نام می خوانند. او در کتاب یوحنا می گوید، «چون مردم دنيا از شما نفرت خواهند داشت. اما بدانيد كه پيش از اينكه از شما نفرت كنند، از من نفرت داشتهاند. اگر به دنيا دل میبستيد، دنيا شما را دوست میداشت. ولی شما به آن دل نبستهايد، چون من شما را از ميان مردم دنيا جدا كردهام. به همين دليل از شما نفرت دارند.آيا به خاطر داريد چه گفتم؟ مقام خدمتكار از اربابش بالاتر نيست. پس اگر مرا اذيت كردند، شما را نيز اذيت خواهند كرد و اگر به سخنان من گوش ندادند، به سخنان شما نيز گوش نخواهند داد.مردم دنيا شما را آزار و اذيت خواهند كرد، از این رو كه شما از آن منيد و همچنين به اين دليل كه خدا را نمیشناسند، خدايی كه مرا فرستاده است» (یوحنا فصل 15 آیه های 18-21).
English
بعل زبوب چه کسی بود؟