settings icon
share icon
Ερώτηση

Πρέπει να ερμηνεύσουμε κυριολεκτικά την ιστορία περί Αδάμ και Εύας;

Απάντηση


Ας υποθέσουμε προς στιγμή πως δεν πρέπει να ερμηνεύσουμε κυριολεκτικά την ιστορία περί Αδάμ και Εύας. Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Θα παρέμενε ο χριστιανισμός ουσιωδώς ο ίδιος με μια μη κυριολεκτική κατανόηση τής ιστορίας τού Αδάμ και της Εύας; Όχι. Στην πραγματικότητα θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για κάθε σχεδόν αρχή και δόγμα τής χριστιανικής πίστης. Αν ο Αδάμ δεν ήταν πραγματικός άνθρωπος, τότε η αμαρτία δεν εισήλθε στον κόσμο μέσω ενός ανθρώπου, όπως δηλώνει το Ρωμαίους 5:12. Τότε, πώς εισήλθε η αμαρτία στον κόσμο; Αν, περαιτέρω, η Καινή Διαθήκη σφάλλει στο πώς η αμαρτία εισήλθε στον κόσμο, σε τι άλλο σφάλλει σχετικά με αυτό; Αν το Ρωμαίους 5:12 είναι λάθος, πώς γνωρίζουμε πως ολόκληρη η περικοπή Ρωμαίους 5:8-15 δεν σφάλλει; Αν δεν πρέπει να θεωρήσουμε κυριολεκτικά την ιστορία τού Αδάμ και της Εύας —αν πραγματικά δεν υπήρξαν— τότε δεν υπήρχε κάποιος να επαναστατήσει, δεν υπήρχε πτώση στην αμαρτία. Ο Σατανάς, ο μεγάλος απατεώνας, δεν ήθελε κάτι καλύτερο από του να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι η Αγία Γραφή δεν πρέπει να ερμηνεύεται κυριολεκτικά και ότι η ιστορία τής Πτώσης τού ανθρώπου αποτελεί μύθο. Γιατί; Διότι από την στιγμή που αρχίσουμε ν’ αρνούμαστε τμήματα τής Γραφής, χάνουμε την εμπιστοσύνη μας σ’ αυτήν. Γιατί θα πρέπει να πιστεύουμε σε κάθε τι που ο λόγος του Θεού περιέχει αν δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε κάθε τι που λέει;

Ο Ιησούς αναφέρθηκε στην αφήγηση τής Γένεσης θεωρώντας την κυριολεκτική, ως θεμελιώδη για τον θεσμό τού γάμου. Ανέφερε ακόμη τον Άβελ, τον γιο τού Αδάμ και της Εύας στον Λουκά 11:51. Έσφαλε ο Ιησούς στις πεποιθήσεις του; Ή, γνώριζε ο Ιησούς ότι δεν υπήρξε κυριολεκτικά Αδάμ και Εύα και προσάρμοζε απλώς την διδασκαλία Του στις πεποιθήσεις τών ανθρώπων (τουτέστιν, ψευδόταν); Αν ο Ιησούς έσφαλε στις πεποιθήσεις του, δεν ήταν Θεός. Αν ο Ιησούς σκοπίμως εξαπατούσε τους ανθρώπους, αμάρτανε και δεν μπορεί να είναι ο Σωτήρας (Α΄ Πέτρου 1:19).

Αυτός είναι ο λόγος που το θέμα αυτό είναι τόσο σοβαρό. Η άρνηση ενός αληθινού Αδάμ και μιας αληθινής Εύας σημαίνει πως κάποιος αντιτίθεται στον Ιησού και τον λόγο τού Θεού. Αν ο Αδάμ και η Εύα δεν είναι πραγματικοί άνθρωποι, τότε η Αγία Γραφή σφάλλει, δεν είναι θεόπνευστη, αλάνθαστη ή αξιόπιστη.

Η Αγία Γραφή παρουσιάζει τον Αδάμ και την Εύα ως πραγματικούς ανθρώπους που έζησαν στον πραγματικό Κήπο τής Εδέμ. Επαναστάτησαν κυριολεκτικά ενάντια στον Θεό, πίστεψαν πραγματικά στο ψέμα τού Σατανά, και οδηγήθηκαν πραγματικά έξω από τον Κήπο (Γένεση 3:24). Έκαναν πραγματικά παιδιά, που όλα τους κληρονόμησαν την αμαρτωλή φύση, και η φύση αυτή πέρασε σε όλες τις γενιές που ακολούθησαν έως σήμερα. Ευτυχώς, ο Θεός υποσχέθηκε έναν πραγματικό Σωτήρα να μας λυτρώσει απ’ αυτήν την αμαρτωλή φύση (Γένεση 3:15). Ο Σωτήρας αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός, που αποκαλείται «έσχατος Αδάμ» (Α΄ Κορινθίους 15:45), που πέθανε σ’ έναν πραγματικό σταυρό και πραγματικά αναστήθηκε από τους νεκρούς. Αυτοί που πιστεύουν στον Χριστό έχουν πραγματική σωτηρία και θα περάσουν την αιωνιότητα στον πραγματικό Ουρανό.

Οι χριστιανοί που αρνούνται την ιστορία τού Αδάμ και της Εύας στην πραγματικότητα αρνούνται αυτήν την πίστη τους. Η άρνηση τής κυριολεκτικής ερμηνείας τών ιστορικών αφηγήσεων τής Γραφής αποτελεί ολισθηρή κατηφόρα. Αν ο Αδάμ και η Εύα δεν υπήρξαν, τότε ο Κάιν και ο Άβελ δεν ήταν πραγματικοί άνθρωποι. Υπήρξε, τότε, ο Σηθ, και έγινε ο πατέρας ενός ευσεβούς γενεαλογικού δέντρου που οδήγησε στον Αβραάμ και τελικώς σ’ Αυτόν τον Ιησού; Στην γενεαλογία που καταγράφει ο Λουκάς (3:23-38) ποια ονόματα αφορούν πραγματικούς ανθρώπους και ποια μυθικούς χαρακτήρες; Η απόρριψη τού Αδάμ και της Εύας ως μη πραγματικά πρόσωπα ισοδυναμεί με άρνηση τής ακρίβειας τού ευαγγελίου του Λουκά, δυσφημεί την καταγραφή τού Μωυσή και μετακινεί το θεμέλιο τής υπόλοιπης Γραφής.

Ο λόγος τού Θεού υποστηρίζει πως είναι αληθής (Ψαλμός 119:160). Ο Ιησούς Χριστός διακήρυξε πως ο λόγος τού Θεού είναι αλήθεια (Ιωάννης 17:17). Όλος ο λόγος τού Θεού είναι θεόπνευστος (Β΄ Τιμόθεον 3:16-17). Οι διακηρύξεις συμπεριλαμβάνουν την βιβλική αφήγηση τού Αδάμ και της Εύας.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πρέπει να ερμηνεύσουμε κυριολεκτικά την ιστορία περί Αδάμ και Εύας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries