settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί είναι σημαντικό να πιστεύουμε ότι η Αγία Γραφή είναι αλάνθαστη;

Απάντηση


Ζούμε σε μια εποχή που τείνουμε να σηκώνουμε τους ώμους όταν αντιμετωπίζουμε ένα σφάλμα. Αντί να ζητάμε, όπως ο Πιλάτος «Τι είναι αλήθεια;» ο μεταμοντέρνος άνθρωπος λέει «Τίποτα δεν είναι αλήθεια» ή ίσως « Υπάρχει η αλήθεια αλλά δεν μπορούμε να τη γνωρίζουμε».Έχουμε συνηθίσει στα ψέματα και πολλοί άνθρωποι φαίνεται να νιώθουν άνετα με τη λανθασμένη αντίληψη ότι η Αγία Γραφή, επίσης, περιέχει σφάλματα.

Το δόγμα του αλάνθαστου της Αγίας Γραφής είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα επειδή η αλήθεια έχει σημασία. Το θέμα αυτό αντανακλά το χαρακτήρα του Θεού και είναι θεμελιώδες για τη κατανόηση μας για ότι διδάσκει η Αγία Γραφή. Παρακάτω είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να πιστεύουμε στο αλάνθαστο της Αγίας Γραφής:

1. Η ίδια η Αγία Γραφή ισχυρίζεται ότι είναι τέλεια. «Τα λόγια τού Κυρίου είναι λόγια καθαρά• ασήμι δοκιμασμένο σε πήλινο χωνευτήρι, καθαρισμένο επτά φορές» (Ψαλμός 12:6). «Ο νόμος τού Κυρίου είναι άμωμος …» (Ψαλμός 19:7) «Κάθε λόγος τού Θεού είναι δοκιμασμένος …» (Παροιμίες 30:5). Αυτοί οι ισχυρισμοί της αγνότητας και της τελειότητας είναι απόλυτες δηλώσεις. Σημειώστε ότι δεν λέει ότι ο Λόγος του Θεού είναι «τις περισσότερες φορές» άμωμος ή η Γραφή είναι «σχεδόν» τέλεια. Η Αγία Γραφή υποστηρίζει τη πλήρη τελειότητα, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για θεωρίες «μερικής τελειότητας».

2. Η Αγία Γραφή στέκεται ή πέφτει στο σύνολό της. Αν σε μια μεγάλη εφημερίδα αποκαλύπτονταν συχνά ότι περιέχει λάθη, γρήγορα θα απαξιώνονταν. Δεν θα είχε καμιά διαφορά αν λέγαμε ότι «Όλα τα λάθη περιορίζονται στη σελίδα τρία.» Για να είναι μια εφημερίδα αξιόπιστη θα πρέπει να είναι πραγματικά σε όλα τα τμήματά της. Με τον ίδιο τρόπο, αν η Αγία Γραφή είναι ανακριβής όταν μιλάει για τη γεωλογία, γιατί θα πρέπει η θεολογία της να είναι άξια εμπιστοσύνης; Είναι ένα αξιόπιστο έγγραφο ή δεν είναι.

3. Η Αγία Γραφή αποτελεί μια αντανάκλαση του συγγραφέα της. Όλα τα βιβλία είναι. Η Αγία Γραφή γράφτηκε από τον ίδιο τον Θεό καθώς εργάστηκε μέσα από ανθρώπους – συγγραφείς σε μια διαδικασία αποκαλούμενη «Θεόπνευστη πηγή έμπνευσης». «Ολόκληρη η γραφή είναι Θεόπνευστη …» (Β΄ Τιμόθεο 3:16). Δείτε επίσης Β’ Πέτρου 1:21 και Ιερεμία 1:2.

Πιστεύουμε ότι ο Θεός που δημιούργησε το σύμπαν είναι σε θέση να γράψει ένα βιβλίο. Και ο Θεός που είναι τέλειος είναι σε θέση να γράψει ένα τέλειο βιβλίο. Το θέμα δεν είναι απλά «Έχει η Αγία Γραφή κάποιο λάθος;» αλλά «Μπορεί ο Θεός να κάνει κάποιο λάθος;» Αν η Αγία Γραφή περιέχει πραγματικά λάθη, τότε ο Θεός δεν είναι παντογνώστης και είναι σε θέση να κάνει λάθη. Αν η Αγία Γραφή περιέχει παραπληροφόρηση, τότε ο Θεός δεν είναι αληθείς αλλά αντ΄ αυτού είναι ψεύτης. Αν η Αγία Γραφή περιέχει αντιφάσεις, τότε ο Θεός είναι ο συντάκτης της σύγχυσης. Με άλλα λόγια, αν το αλάνθαστο της Αγίας Γραφής δεν είναι αλήθεια, τότε ο Θεός δεν είναι Θεός.

4. Η Αγία Γραφή μας κρίνει, όχι το αντίστροφο. «Επειδή, ο λόγος τού Θεού … και διερευνάει τούς συλλογισμούς και τις έννοιες της καρδιάς» (Προς Εβραίους 4:12). Παρατηρήστε τη σχέση μεταξύ της «καρδιάς» και του «Λόγου». Ο Λόγος διερευνάει και η καρδιά εξετάζεται. Απορρίπτοντας μέρη του Λόγου για οποιοδήποτε λόγο, είναι σαν να αντιστρέφεται αυτή η διαδικασία. Γινόμαστε οι κριτές και ο Λόγος πρέπει να υποβληθεί στην «ανώτερη διορατικότητα» μας. Ωστόσο ο Θεός λέει «… εσύ, ω άνθρωπε, ποιος είσαι που αντιμιλάς στον Θεό; …» (Προς Ρωμαίους 9:20).

5. Το μήνυμα της Αγίας Γραφής θα πρέπει να ληφθεί ως ένα σύνολο. Δεν είναι ένα μίγμα δογμάτων από το οποίο είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσουν τα εδάφια που λένε ότι ο Θεός τους αγαπάει αλλά αντιπαθούν τα εδάφια που λένε ότι ο Θεός θα κρίνει τους αμαρτωλούς. Αλλά δε μπορούμε απλά να επιλέγουμε ότι θέλουμε από την Αγία Γραφή και να πετάμε το υπόλοιπο. Αν η Αγία Γραφή είναι λάθος για τη κόλαση, για παράδειγμα, τότε ποιος μπορεί να πει ότι είναι σωστή για τον Παράδεισο ή για οτιδήποτε άλλο; Αν η Αγία Γραφή δεν έχει τα σωστά στοιχεία για τη δημιουργία, τότε ίσως και τα στοιχεία σχετικά με τη σωτηρία να μην είναι άξια εμπιστοσύνης. Εάν η ιστορία του Ιωνά είναι μύθος, τότε ίσως να είναι και η ιστορία του Ιησού. Αντίθετα, ο Θεός έχει πει αυτά που είπε και η Αγία Γραφή μας παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα του ποιος είναι ο Θεός. «Κύριε, ο λόγος σου παραμένει για πάντα στον ουρανό» (Ψαλμός 119:89).

6. Η Αγία Γραφή είναι ο μόνος κανόνας για τη πίστη μας. Αν δεν είναι αξιόπιστη τότε που θα βασιστούμε για τα πιστεύω μας; Ο Ιησούς ζητάει την εμπιστοσύνη μας και αυτό περιλαμβάνει και ότι λέει στο Λόγο Του. Το Κατά Ιωάννη 6:67-69 είναι ένα ωραίο απόσπασμα. Ο Ιησούς μόλις είδε την αποχώρηση πολλών που είχαν ισχυριστεί ότι θα τον ακολουθήσουν Στη συνέχεια, ρωτά τους δώδεκα αποστόλους «Μήπως κι εσείς θέλετε να φύγετε;» Ο Πέτρος μιλώντας και για τους υπόλοιπους λέει «Κύριε, σε ποιον θα πάμε; Εσύ έχεις λόγια αιώνιας ζωής.» Ας έχουμε την ίδια εμπιστοσύνη στον Κύριο και στα λόγια Του.

Τίποτα από ότι έχουμε παρουσιάσει εδώ δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως απόρριψη της αληθινής μαθητείας. Το αλάνθαστο της Αγίας Γραφής δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και να αποδεχθούμε στα τυφλά ότι λέει η Αγία Γραφή. Έχουμε εντολή να μελετάμε τον Λόγο (Β΄ Τιμόθεο 2:15) και εκείνοι που ψάχνουν είναι αξιέπαινοι (Πράξεις 17:11). Επίσης, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύσκολα κείμενα στην Αγία Γραφή, καθώς και ειλικρινείς διαφωνίες ως προς την ερμηνεία. Στόχος μας είναι να προσεγγίζουμε τη Γραφή ευλαβικά και με προσευχή και όταν βρίσκουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε, να προσευχόμαστε εντονότερα, να μελετάμε περισσότερο, και αν η απάντηση εξακολουθεί να μας διαφεύγει, να αναγνωρίζουμε ταπεινά την αδυναμία μας προς τον τέλειο Λόγο του Θεού.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί είναι σημαντικό να πιστεύουμε ότι η Αγία Γραφή είναι αλάνθαστη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries