settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με γονείς που αφήνουν κληρονομιά στα παιδιά τους;

Απάντηση



Η κληρονομιά ήταν το δωρεά τιμής και υποστήριξης που ένας πατριάρχης έδινε στους γιους του (και μερικές φορές στις κόρες του). Είχε το νόημα τής παροχής κι έδειχνε την κατάσταση τής οικογένειας. Τα περισσότερα περιστατικά κληρονομιάς στο πρώτο ήμισυ τής Παλαιάς Διαθήκης αναφέρονται στον Θεό που απονέμει την Υπεσχημένη Γη στους Ισραηλίτες — ο Ουράνιος Πατέρας προμηθεύει στους γιους και τις κόρες Του. Καθώς ο Θεός έδωσε την χώρα σε ξεχωριστές οικογένειες, δεν επέτρεψε στον λαό να χαρίσει την γη του μονίμως. Αν χρειαζόταν να την πουλήσουν, θα επιστρεφόταν κατά το Ιωβηλαίο έτος στον αρχικό ιδιοκτήτη (Λευιτικό 25:23-38). Η Γραφή έδινε συγκεκριμένες οδηγίες αναφορικά με την κληρονομιά τής οικογενειακής περιουσίας: ο μεγαλύτερος γιος θα κληρονομούσε διπλό μερίδιο (Δευτερονόμιο 21:15-17)· αν δεν υπήρχαν γιοι, επιτρεπόταν στις κόρες να κληρονομήσουν την γη του πατέρα τους (Αριθμοί 27:8)· στην απουσία άμεσων κληρονόμων, μπορούσε να κληρονομήσει την γη ένας ευνοούμενος δούλος ή μακρινός συγγενής (Γένεση 15:2, Αριθμοί 27:9-11). Η γη δεν μπορούσε να κληροδοτηθεί σε άλλη φυλή. Το ζήτημα τής κληροδότησης αφορούσε την διαβεβαίωση ότι η εκτενής οικογένεια είχε τα μέσα υποστήριξης και επιβίωσης της. Η κληρονομιά θεωρείτο, και μόνον το Παροιμίες 13:22 κάνει λόγο γι’ αυτό, ως μια ιδιαίτερη καλοσύνη.

Η Καινή Διαθήκη δεν αναφέρεται στην φυσική κληρονομιά αλλά στην πνευματική. Στον Λουκά 12:13-21, ο Ιησούς υποβαθμίζει την σπουδαιότητα τής γήινης κληρονομιάς, εξηγώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε απληστία και εμμονή με τον πλούτο. Είναι πολύ καλύτερο να θησαυρίζουμε θησαυρούς στον Ουρανό. Η κληρονομιά μας προέρχεται από τον Θεό, όπως συνέβαινε και με τους Ισραηλίτες (Πράξεις 20:32, Εφεσίους 1:11, 14, 18). Και όπως ο Αβραάμ (Εβραίους 11:8, 13), δεν θα λάβουμε την κληρονομιά μας στην διάρκεια τής επίγειας ζωής μας (Α΄ Πέτρου 1:4). Ποια είναι αυτή η κληρονομιά; Στον Ψαλμό 37:11 και στον Ματθαίο 5:5 διαβάζουμε πως είναι όλη η γη. Στο Ιακώβου 2:5 λέει πως είναι η Βασιλεία τού Θεού, και το Εβραίους 11:16 την αποκαλεί Ουράνια πατρίδα. Το Α΄ Κορινθίους 2:9 λέει πως είναι τόσο υπέροχη, που «εκείνα που μάτι δεν είδε, και αυτί δεν άκουσε, και σε καρδιά ανθρώπου δεν ανέβηκαν, τα οποία ο Θεός ετοίμασε γι’ αυτούς που τον αγαπούν». Και το 21ο κεφάλαιο τής Αποκάλυψης περιγράφει έναν νέο Ουρανό και μια νέα Γη, όπου ο Θεός θα κατοικεί ανάμεσα στον λαό Του και θα εξαλείψει τα δάκρυα, το πένθος, τον πόνο και τον θάνατο.

Ως πιστοί, δεν είμαστε δεσμευμένοι από τον Νόμο τής Παλαιάς Διαθήκης. Καλούμαστε, αντιθέτως, ν’ ακολουθούμε τις δύο μεγαλύτερες εντολές — την αγάπη προς τον Θεό και προς τον πλησίον (Ματθαίος 22:34-40). Η Παλαιά Διαθήκη προσφέρει πρακτικά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις μεγάλες εντολές. Αναφορικά με την κληρονομιά, υπάρχει το παράδειγμα τών γονιών που διασφαλίζουν ότι έχουν φροντίσει για την οικογένειά τους μετά τον θάνατό τους. Στους σύγχρονους καιρούς, αυτό δεν αφορά οπωσδήποτε γη, ή ακόμη και υλικά αποκτήματα. Μπορεί να περιλαμβάνει τον καλό χαρακτήρα, την εξασφάλιση μόρφωσης τών παιδιών ή την εκπαίδευσή τους σε κάποιο επάγγελμα. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, σκέπτονται πως οι γονείς αφήνουν μια κληρονομιά στα παιδιά τους, εννοούν πως πρόκειται για υλικά αποκτήματα. Η Αγία Γραφή υποστηρίζει αναμφίβολα την ιδέα τής υλικής περιουσίας/πλούτου/αποκτημάτων που αφήνουν οι γονείς στα παιδιά τους ως κληρονομιά. Την ίδια ώρα, οι γονείς δεν πρέπει να αισθάνονται υποχρεωμένοι ν’ αποταμιεύουν τα πάντα για την κληρονομιά που θα λάβουν τα παιδιά τους, παραμελώντας τους εαυτούς τους. Δεν θα πρέπει ν’ αποτελεί ζήτημα που προκαλεί ενοχή ή υποχρέωση. Θα πρέπει, αντιθέτως, ν’ αποτελεί πράξη αγάπης, ο τελικός τρόπος έκφρασης τής αγάπης και εκτίμησής σου προς τα παιδιά. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι η ευθύνη τών γονιών να καταστήσουν βέβαιο πως τα παιδιά τους γνωρίζουν πως θα λάβουν κληρονομιά αν ακολουθήσουν τον Χριστό. Οι γονείς καλούνται να διδάξουν στα παιδιά τους τις προσδοκίες τού Θεού (Δευτερονόμιο 6:6-7, Εφεσίους 6:4) και να τα φέρουν στον Χριστό (Μάρκος 10:14). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι γονείς μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με γονείς που αφήνουν κληρονομιά στα παιδιά τους;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries