Ερώτηση
Σε τι είδος σταδιοδρομίας μπορεί ο χριστιανός να υπολογίζει;
Απάντηση
Νομίζουμε κάποιες φορές ότι οι χριστιανοί πρέπει να επιδιώκουν μια «χριστιανική σταδιοδρομία», όπως είναι να εργάζεσαι σε μια εκκλησία ή μια παραεκκλησιαστική διακονία. Κατανοούμε, ίσως, ότι οι χριστιανοί μπορούν, ακόμη, να εργαστούν έξω από τους τοίχους τής εκκλησίας ή του χριστιανικού ονόματος, αλλά τείνουμε τότε να περιοριζόμαστε στα επαγγέλματα που παρέχουν «βοήθεια» στους ανθρώπους. Οι χριστιανοί μπορούν να γίνουν γιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, φροντιστές παιδιών, κοινωνικοί λειτουργοί, υπάλληλοι υπηρεσιών που επιβάλλουν τους νόμους ή σύμβουλοι. Να γίνουν όμως επιχειρηματίες; Δικηγόροι; Τεχνικοί; Εφευρέτες; Οικοδόμοι; Σχεδιαστές μόδας; Κεντρικοί παρουσιαστές ειδήσεων; Παραγωγοί τηλεοπτικών προγραμμάτων; Μουσικοί; Καλλιτέχνες; Τείνουμε να μην περιλαμβάνουμε τέτοια επαγγέλματα μεταξύ τών πλέον επιθυμητών εργασιών για χριστιανούς. Δεν υπάρχει όμως κάποια βιβλική υποστήριξη σ’ αυτήν την περιοριστική στάση.
Οι χριστιανοί μπορούν να υπολογίζουν σχεδόν κάθε επάγγελμα. Ο Παύλος έγραψε στους Κορινθίους, «Αλλά, καθώς ο Θεός μοίρασε σε κάθε έναν, και καθώς ο Κύριος προσκάλεσε κάθε έναν, έτσι ας περπατάει· και έτσι διατάζω σε όλες τις εκκλησίες. … Κάθε ένας, στην κλήση στην οποία κλήθηκε, ας μένει σ’ αυτήν. 21 Κλήθηκες δούλος; Μη σε μέλει· αλλά αν μπορείς να γίνεις ελεύθερος, μεταχειρίσου το καλύτερα. … Κάθε ένας, αδελφοί, σε ό,τι κλήθηκε, ας μένει σ’ αυτό μπροστά στον Θεό.» (Α΄ Κορινθίους 7:17, 20-21, 24). Ο Παύλος δεν καλεί τους πιστούς ν’ αφήσουν την εργασία που κάνουν και να γίνουν ιεραπόστολοι ή ποιμένες. Τους λέει να παραμείνουν στην κατάσταση που βρίσκονται και να υπηρετήσουν από εκεί τον Θεό. Κάτι παρόμοιο έγραψε και τους Κολοσσαείς, «Και κάθε τι, ό,τι αν κάνετε, με λόγο ή με έργο, όλα να τα κάνετε στο όνομα τού Κυρίου Ιησού, ευχαριστώντας διαμέσου αυτού τον Θεό και Πατέρα» (Κολοσσαείς 3:17). Αυτό που μετράει δεν είναι τόσο πολύ το τι κάνουμε, όσο το για ποιον το κάνουμε. Δοξάζουμε τον Θεό όταν εργαζόμαστε σκληρά και πρόσχαρα, είτε είμαστε ποιμένες, είτε επενδυτές, είτε ηθοποιοί, είτε νοικοκυρές-μητέρες, είτε υπάλληλοι πωλητές είτε κάνουμε μια άλλη εργασία.
Η επιλογή τής σταδιοδρομίας μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Προφανώς, είναι θέμα προσευχής. Πρέπει να εκζητείς την οδηγία τού Θεού για το θέλημά Του στη ζωή σου. Μπορεί ακόμη να σε βοηθήσει μια εξέταση τών συγκεκριμένων χαρισμάτων που σου έχει δώσει ο Θεός. Μας έχει κάνει να διαφέρουμε ο ένας από τον άλλον (Α΄ Κορινθίους 12, Ρωμαίους 12:4-8) με ξεχωριστές επιθυμίες, ταλέντα και μοναδικούς σκοπούς. Βοηθάει επίσης να συζητάς με εκείνους που σε γνωρίζουν καλώς. Τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν ως σοφοί σύμβουλοι (Παροιμίες 15:22), παρέχοντας συχνά βοηθητικές επισημάνσεις. Μπορεί ακόμη να είναι ωφέλιμο να πάρεις συνέντευξη από κάποιον που εργάζεται στο εν δυνάμει επαγγελματικό σου πεδίο ή να διαθέσεις μια μέρα μαζί τους στον χώρο εργασίας τους ή να εργαστείς εθελοντικά στο πεδίο που σε ελκύει.
Είναι φυσιολογικό οι χριστιανοί να σκέπτονται κάθε σταδιοδρομία στην οποία μπορούν να τιμούν τον Θεό και να χρησιμοποιούν την μοναδικότητα με την οποία ο Θεός τούς έχει δημιουργήσει. Υπάρχουν, φυσικά, επαγγέλματα που από την φύση τους δυσφημούν τον Θεό — τα περισσότερα από αυτά όχι υπό την αυστηρώς νομική πλευρά, όπως η πορνεία και η πορνογραφία. Αλλά κάθε σταδιοδρομία που δεν απαιτεί την διάπραξη αμαρτίας στην πραγματοποίησή της συνιστά αξιέπαινο χριστιανικό έργο και μπορεί να λειτουργεί για την δόξα τού Θεού (Κολοσσαείς 3:23).
English
Σε τι είδος σταδιοδρομίας μπορεί ο χριστιανός να υπολογίζει;