Ερώτηση
Μπορούν οι χριστιανοί να πηγαίνουν σε πάρτι; Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την ομαδική διασκέδαση;
Απάντηση
Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση αυτήν είναι «εξαρτάται από το πάρτι». Τα πάρτι είναι δημοφιλή διότι αποτελούν ευχάριστες ευκαιρίες για παρέα με φίλους, συναντήσεις με νέους ανθρώπους, χαλάρωση και ευχαρίστηση στην συντροφιά τού ενός με τον άλλον. Ως άνθρωποι είμαστε προορισμένοι να συνάπτουμε κοινωνικές σχέσεις. Ζούμε σε ομάδες, εργαζόμαστε σε ομάδες και κοινωνικοποιούμαστε σε ομάδες. Έτσι, όταν επιθυμούμε μια ομαδική διασκέδαση ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη για ανθρώπινη αλληλεπίδραση, κέφι και χαλάρωση. Αυτό είναι φυσιολογικό.
Για τους χριστιανούς η επιθυμία για ανθρώπινη αλληλεπίδραση έχει την πρόσθετη διάσταση τής επιθυμίας και ανάγκης τής κοινωνίας. Η λέξη κοινωνία στην Καινή Διαθήκη σημαίνει «συνεργασία, συμμετοχή, κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία». Η σημαντική ιδέα τής χριστιανικής κοινωνίας είναι η συμμετοχή. Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι ο Θεός μάς κάλεσε σε κοινωνία (μετοχή) με τον Χριστό (Α΄ Κορινθίους 1:9), με τον Πατέρα (Α΄ Ιωάννου 1:3), και με το Άγιο Πνεύμα (Φιλιππησίους 2:1). Ο Ιωάννης μάς λέει ότι ως πιστοί έχουμε κοινωνία ο ένας με τον άλλον μέσω του αίματος τού Ιησού που χύθηκε στον σταυρό για μας (Α΄ Ιωάννου 1:7). Ο Παύλος προσθέτει την ιδέα ότι η κοινωνία με τον Χριστό περιλαμβάνει την συμμετοχή στα παθήματά Του (Φιλιππησίους 3:10). Η Γραφή μάς προειδοποιεί να μην έχουμε κοινωνία με το κακό (Α΄ Κορινθίους 10:20). Όπως είναι ασύμβατα το φως με το σκοτάδι, έτσι δεν πρέπει να υπάρχει κοινωνία μεταξύ τών χριστιανών και της αμαρτίας.
Το πρόβλημα με το ερώτημα «μπορούν οι χριστιανοί να πηγαίνουν σε πάρτι;» είναι ότι τα πάρτι για τα οποία γίνεται λόγος στην ερώτηση δεν είναι «πάρτι κοινωνίας». Δεν υπάρχει καν λόγος να θέσουμε το ερώτημα για πάρτι που έχουν σκοπό τους την χριστιανική κοινωνία. Όχι, το ερώτημα τίθεται, σχεδόν πάντοτε, σε σχέση με πάρτι στα οποία γίνεται υπερβολική χρήση αλκοόλ από ανηλίκους, χρήση ναρκωτικών ή/και σεξ. Υπάρχουν βεβαίως μη-χριστιανοί που μπορεί να συμμετέχουν αθώα, αλλά πρέπει ν’ αποφεύγει κάποιος ένα πάρτι στο οποίο συμβαίνουν ανήθικα ή/και παράνομα πράγματα. Ως χριστιανοί, οφείλουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τον πειρασμό, ενθυμούμενοι ότι «φθείρουν τα καλά ήθη οι κακές συναναστροφές» (Α΄ Κορινθίους 15:33). Πέραν αυτού, η παρουσία μας σε πάρτι που συμβαίνουν αμαρτωλά πράγματα —έστω κι αν εμείς δεν συμμετέχουμε σ’ αυτά— εξασθενεί την μαρτυρία μας και δυσφημεί το όνομα τού Χριστού (Ρωμαίους 2:24). «Ας απομακρυνθεί από την αδικία καθένας που ονομάζει το όνομα τού Χριστού» (Β΄ Τιμόθεον 2:19).
Υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν την συμμετοχή τους σ’ ένα πάρτι ως ευκαιρία να μιλήσουν για τον Χριστό στους απίστους. Ενώ πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι ν’ απολογηθούμε υπέρ της ελπίδας που έχουμε μέσα μας (Α΄ Πέτρου 3:15), η συμμετοχή μας αυτή προϋποθέτει ότι οι άπιστοι σ’ ένα πάρτι δείχνουν ενδιαφέρον για το ευαγγέλιο. Σπανίως προκύπτει μια τέτοια ευκαιρία σ’ ένα πάρτι που πίνουν αλκοόλ, κάνουν χρήση ναρκωτικών κι εμπλέκονται στο σεξ. Συνεπώς, ενώ οι χριστιανοί πρέπει ν’ αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για κοινωνία με άλλους πιστούς, πρέπει να διακρίνουμε πότε ανοίγουμε την πόρτα στον πειρασμό ή σε οτιδήποτε θα μας έκανε να συμβιβάσουμε την ζωή μας εν τω Χριστώ και την μαρτυρία μας με τον κόσμο που μας παρατηρεί.
English
Μπορούν οι χριστιανοί να πηγαίνουν σε πάρτι; Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με την ομαδική διασκέδαση;