Ερώτηση
Μπορεί ο χριστιανός να κάνει διακοπές;
Απάντηση
Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με το ζήτημα τών διακοπών. Οι Γραφές, όμως, ασχολούνται με τις ιδέες τής ανάπαυσης και της διαχείρισης, όπου και οι δύο αυτές βρίσκουν εφαρμογή στον προβληματισμό κατά πόσον οι χριστιανοί μπορούν να κάνουν διακοπές.
Οι διακοπές είναι κάποιος χρόνος ανάπαυσης, και ο Θεός έθεσε το παράδειγμα στην Γένεση 2:2-3 όταν τελείωσε την Δημιουργία. Στην Έξοδο 20:8-11 ο Θεός λέει στον λαό Του ότι πρέπει ν’ αναπαύονται από την εργασία τους την έβδομη ημέρα — να κάνουν, δηλαδή, ένα εβδομαδιαίο διάλειμμα. Η εντολή περί του Σαββάτου επαναλαμβάνεται σε όλη την Παλαιά Διαθήκη. Στην Καινή Διαθήκη βλέπουμε τον Ιησού να εκπληρώνει την σημασία τού Σαββάτου. Οι χριστιανοί δεν υπόκεινται πλέον στον νόμο τού Σαββάτου, αλλά η ιδέα τής ανάπαυσης εξακολουθεί να είναι σημαντική. Ο Ιησούς είπε πως το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο, εννοώντας ότι ο Θεός το έδωσε ως δώρο σε μας (Μάρκος 2:27). Σε αντίθεση με το φορτίο που είχε καταντήσει στις ημέρες τού Ιησού, σκοπός τού Σαββάτου ήταν να οδηγεί σε αποκατάσταση. Κατά την ανάπαυση δηλώνουμε την εξάρτησή μας από τον Θεό, ασκούμε πίστη στην δική Του προμήθεια και λαμβάνουμε αναψυχή.
Ο Ιησούς δεν έκανε καμία διακοπή από την διακονία Του αλλά είχε ώρες ανάπαυσης-ανανέωσης και εξασφάλισε το ίδιο για τους μαθητές Του. Σε κάποια χρονική περίοδο όπου «ήσαν πολλοί εκείνοι που έρχονταν και έφευγαν, και δεν ευκαιρούσαν ούτε να φάνε» είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του, «ελάτε εσείς οι ίδιοι ιδιαιτέρως σε έναν ερημικό τόπο και αναπαύεστε λίγο» (Μάρκος 6:31). Είναι ξεκάθαρο πως αν ο Ιησούς επιδίωξε να περάσει κάποιον χρόνο απομονωμένος, είναι καλό πράγμα να κάνουμε τα χρειαζούμενα διαλείμματα.
Η ισορροπία είναι απαραίτητη όταν σχεδιάζουμε διακοπές. Η ανάπαυση είναι δώρο· ακόμη περισσότερο, αποτελεί μια ανθρώπινη ανάγκη. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε πέρα από τον ρυθμό τής εργασίας και της ανάπαυσης, όπως αυτό γίνεται φανερό στην καθημερινή μας ανάγκη για ύπνο. Την ίδια στιγμή ισχύει ότι ο σκοπός τής ζωής δεν είναι η ανάπαυση. Πρέπει να εργαζόμαστε. Διαβάζουμε στην περικοπή Εφεσίους 5:15-17, «Προσέχετε, λοιπόν, πώς να περπατάτε ακριβώς, όχι ως άσοφοι, αλλά ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρό, επειδή οι ημέρες είναι πονηρές. Γι’ αυτό, μη γίνεστε άφρονες, αλλά να καταλαβαίνετε τι είναι το θέλημα τού Κυρίου.» Ο Μωυσής προσεύχεται, «Δίδαξέ μας να μετράμε έτσι τις ημέρες μας, ώστε να προσκολλούμε τις καρδιές μας στη σοφία.» (Ψαλμός 90:12), και ο Ιησούς λέει, «Εγώ πρέπει να εργάζομαι τα έργα εκείνου που με απέστειλε …» (Ιωάννης 9:4). Είναι ξεκάθαρο πως ο σκοπός τής ζωής μας δεν είναι να βρισκόμαστε σε διακοπές αλλά χρειαζόμαστε πραγματικά χρόνο που θ’ αφήνουμε τις καθημερινές απασχολήσεις για να μας ανανεώσει ο Θεός. Ο Θεός δεν μας σχεδίασε ώστε να εργαζόμαστε ή να διακονούμε επί 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το έτος.
Ένα άλλο ζήτημα που χρειάζεται να θεωρήσουμε αναφορικά με τις διακοπές είναι η διαχείριση. Οφείλουμε να είμαστε καλοί οικονόμοι τού χρόνου και των οικονομικών μας. Είναι σημαντικό να διαθέτουμε τους πόρους μας σε πράγματα που έχουν αληθινή αξία. Οι καλές διακοπές θα είναι ανανεωτικές για την ψυχή μας και θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον Κύριο. Οι διακοπές αποτελούν επίσης μια υπενθύμιση ότι εξαρτιόμαστε από τον —όχι από τους εαυτούς μας— για τα προς το ζην.
Η οικονομική διαχείριση είναι ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τις διακοπές. Είναι καλό να λογαριάζουμε τα οικονομικά προσεκτικά όταν σκεπτόμαστε τις διακοπές. Είναι οι δαπάνες τών διακοπών εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων; Είναι τα έξοδα ανάλογα με την αξία τών διακοπών; Είμαστε υπεύθυνοι σε άλλες περιοχές τών οικονομικών (πληρωμή τών λογαριασμών μας, προσφορές στην εκκλησία, βοήθεια συνανθρώπων μας, κ.λπ.); Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διακοπές μας πρέπει να είναι φτηνές. Δεν είναι κακό να ξοδέψουμε χρήματα —ακόμη και αρκετά χρήματα— για μια εμπειρία. Το όφελος από πλευράς σχέσεων, ανεφοδιασμού ή χαράς μπορεί ν’ αξίζει το κόστος. Το κλειδί είναι να υποτάξουμε τις οικονομικές μας αποφάσεις στον Θεό και να διαχειριστούμε τους πόρους μας καλώς.
Οι διακοπές δεν είναι μόνον επιτρεπτές για τον χριστιανό αλλά και αναγκαίες. Όσον αφορά το τι ακριβώς οι διακοπές εμπεριέχουν, αυτό είναι ζήτημα συνείδησης, πόρων και πρακτικότητας. Οι διακοπές μπορεί να είναι απλές ή εξεζητημένες, αλλά όπως λέει το Κολοσσαείς 3:17, «κάθε τι, ό,τι αν κάνετε, με λόγο ή με έργο, όλα να τα κάνετε στο όνομα τού Κυρίου Ιησού, ευχαριστώντας διαμέσου αυτού τον Θεό και Πατέρα».
English
Μπορεί ο χριστιανός να κάνει διακοπές;