settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη;

Απάντηση


Στην Β΄ Τιμόθεον 3:16, γράφει ο Παύλος, «Ολόκληρη η γραφή [είναι] θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που [γίνεται] με δικαιοσύνη.» Είναι η μοναδική φορά που χρησιμοποιείται στη Γραφή η λέξη θεόπνευστος, που σημαίνει εμπνευσμένη από τον Θεό, φωτισμένη με θείο πνεύμα. Υπάρχουν, όμως, άλλες βιβλικές περικοπές που υποστηρίζουν τη βασική λογική πως οι Γραφές είναι εμπνευσμένες από τον Θεό.

Η δύναμη της πνοής του Θεού σε θεία έμπνευση διαποτίζει τις Γραφές. Ο Θεός εμφύσησε «πνοή ζωής» στον Αδάμ (Γένεση 2:7), και ο Ιησούς «εμφύσησε και τους λέει· λάβετε Άγιο Πνεύμα» (Ιωάννης 20:22). Στη Β΄ Πέτρου 1:21 διαβάζουμε πως «δεν ήρθε ποτέ προφητεία από θέλημα ανθρώπου, αλλά οδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, μίλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού.». Εδώ βλέπουμε πως αναφέρεται ότι οι αλήθειες της Γραφής έρχονται απευθείας από τον Θεό, και όχι από την πρωτοβουλία των συγγραφέων που χρησιμοποίησε για την καταγραφή τους.

Ο Πέτρος σημειώνει ότι ο Παύλος «σας έγραψε σύμφωνα με τη σοφία που του δόθηκε» (Β΄ Πέτρου 3:15-16) και η αμέλεια να προσέξουν τα μηνύματα αυτά θα έθετε σε κίνδυνο τους αναγνώστες. Οι Γραφές πηγάζουν από το Άγιο Πνεύμα, που μας τις δίνει «όχι με διδαγμένα λόγια ανθρώπινης σοφίας, αλλά διδαγμένα από το Άγιο Πνεύμα, συγκρίνοντας τα πνευματικά προς τα πνευματικά» (Α΄ Κορινθίους 2:13). Πραγματικά, οι Βεροιείς πιστοί χρησιμοποιούσαν με πιστότητα τον θεόπνευστο λόγο του Θεού για να ελέγξουν την αξιοπιστία του Παύλου: «εξετάζοντας καθημερινά τις γραφές, αν έτσι έχουν αυτά» (Πράξεις 17:11).

Η πίστη κατέχει κεντρική θέση στο πώς κάποιος δέχεται την ισχύ ή την αξία του θεόπνευστου λόγου του Θεού. «Ο φυσικός άνθρωπος, όμως, δεν δέχεται αυτά που ανήκουν στο Πνεύμα του Θεού· επειδή είναι σ' αυτόν μωρία, και δεν μπορεί να τα γνωρίσει για τον λόγο ότι ανακρίνονται με πνευματικό τρόπο.» (Α΄ Κορινθίους 2:14). Ο «πνευματικός άνθρωπος» έχει λάβει το δώρο της πίστης (Εφεσίους 2:8–9) για τη σωτηρία της ψυχής του. Διαβάζουμε στην Εβραίους 11:1, «Είναι δε η πίστη, πεποίθηση γι' αυτά που ελπίζονται, βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπονται». Υπάρχει δικαιοσύνη Θεού στο ευαγγέλιο που αποκαλύπτεται στις Γραφές, αλλά η δικαιοσύνη μας προέρχεται και διατηρείται από την πίστη μόνο. «Ο δίκαιος θα ζήσει δια της πίστης.» (Ρωμαίους 1:17).

Αν και το εδάφιο Β΄ Τιμόθεον 3:16 είναι το μόνο στην Αγία Γραφή που περιέχει τη λέξη «θεόπνευστος» και χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός του λόγου του Θεού, οι Γραφές είναι γεμάτες με παρόμοιους ισχυρισμούς. Αυτά είναι πραγματικά τα λόγια του Θεού, που μας θυμίζουν ότι η αγάπη Του και η αλήθεια Του είναι εκεί για να μας οδηγήσει σε όλες τις διαστάσεις της ζωής. Ο απόστολος Ιάκωβος μπορούσε να μιλήσει για τη φύση των Γραφών (όπως και για πολλά άλλα) όταν διακήρυττε, «κάθε αγαθή δόση, και κάθε τέλειο δώρημα είναι από πάνω, το οποίο κατεβαίνει από τον Πατέρα των φώτων, στον οποίο δεν υπάρχει αλλοίωση ή σκιά μεταβολής» (Ιακώβου 1:17).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries