settings icon
share icon
Ερώτηση

Μας βάζει ο Θεός σε πειρασμό να αμαρτήσουμε;

Απάντηση


Στην Γένεση 22:1, η Εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «δοκίμασε» είναι η λέξη «νασά» και σημαίνει «ελέγχω, δοκιμάζω, δοκιμασία, μπαίνω στην διαδικασία απόδειξης ή ελέγχου.» Επειδή έχει τόσα πιθανά συνώνυμα, πρέπει να δούμε το πλαίσιο του κειμένου και να το συγκρίνουμε με άλλες περικοπές. Καθώς διαβάζουμε την αφήγηση του γεγονότος, παρατηρούμε ότι ο Θεός δεν είχε την πρόθεση να ολοκληρώσει ο Αβραάμ τη θυσία του Ισαάκ. Ο Αβραάμ όμως δεν το γνώριζε αυτό και ήταν πρόθυμος να εκτελέσει την εντολή του Θεού, γνωρίζοντας ότι αν ο Θεός πραγματικά το απαιτούσε, ήταν επίσης ικανός να αναστήσει τον Ισαάκ από τους νεκρούς (Εβραίους 11:17-19). Η λέξη «πειραζόμενος» από το αρχικό κείμενο της επιστολής προς Εβραίους, μεταφράζεται καλύτερα ως «όταν δοκιμαζόταν» αντί «όταν δελεαζόταν ή έμπαινε στον πειρασμό». Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι στη Γένεση 22:1, η Εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται ως «δοκίμασε» έχει να κάνει με την δοκιμή ή την αξιολόγηση.

Στον Ιάκωβο 1:13, μας δίνεται μια βασική αρχή: κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι πειράζεται «από τον Θεό». Η λέξη «από» είναι ουσιώδης για την κατανόηση αυτής της δήλωσης επειδή υποδεικνύει την προέλευση κάποιου πράγματος. Οι πειρασμοί που προκαλούνται με σκοπό την αμαρτία δεν προέρχονται από τον Θεό. Ο Ιάκωβος συμπεραίνει: ο Θεός ούτε μπαίνει σε πειρασμό από το κακό ούτε ο ίδιος βάζει σε πειρασμό κάποιον για να αμαρτήσει.

Άλλη μια σημαντική λέξη σε αυτή τη συζήτηση βρίσκεται στην επιστολή του Ιακώβου 1:2-3 – «Αδερφοί μου, να χαίρεστε όταν δοκιμάζεστε από πολλούς και διαφόρους πειρασμούς· γιατί πρέπει να ξέρετε ότι μέσα από τη δοκιμασία της πίστεώς σας γεννιέται η υπομονή.» (ΝΜΒ) Η λέξη «πειρασμοί» υποδηλώνει πρόβλημα ή κάτι που σπάει τo μοτίβο της ειρήνης, της ανάπαυσης, της χαράς και της ευτυχίας στη ζωή κάποιου. Η ρίζα του ρήματος πειράζω σημαίνει «βάζω κάποιον ή κάτι σε δοκιμασία», με σκοπό την ανακάλυψη της φύσης αυτού του προσώπου ή την ποιότητα αυτού του πράγματος. Ο Θεός κάνει τέτοιες δοκιμασίες για να αποδείξει –και να αυξήσει- τη δύναμη και την ποιότητα της πίστης κάποιου και να φανερώσει την ισχύ της (εδ. 2-12). Έτσι, σύμφωνα με τον Ιάκωβο, όταν αντιμετωπίζουμε πειρασμούς, ο σκοπός του Θεού είναι να αποδείξει την πίστη μας και να βελτιώσει τον χαρακτήρα μας. Αυτό είναι ένα υψηλό, καλό και ευγενές κίνητρο.

Υπάρχουν πειρασμοί που είναι σχεδιασμένοι για να μας κάνουν ν' αποτύχουμε; Ναι, αλλά δεν προέρχονται από τον Θεό –προέρχονται από τον Σατανά (Ματθαίος 4:1), τα πονηρά πνεύματα (Εφεσίους 6:12) ή από τον εαυτό μας (Ρωμαίους 13:14, Γαλάτες 5:13). Ο Θεός επιτρέπει να τους υποστούμε κι αυτό για την ωφέλειά μας. Ο Θεός είπε στον Αβραάμ να προσφέρει θυσία τον Ισαάκ –ο πειρασμός (η δοκιμασία) δεν σκόπευε να κάνει τον Αβραάμ να αμαρτήσει αλλά να τον δοκιμάσει και επιβεβαιώσει την πίστη του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μας βάζει ο Θεός σε πειρασμό να αμαρτήσουμε;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries