settings icon
share icon
Ερώτηση

Δείχνει η Αγία Γραφή πως ο Χριστός λατρεύτηκε;

Απάντηση



Λατρεία σημαίνει «σεβασμός που αποδίδεται σε θεία ύπαρξη». Αν ο Χριστός έλαβε και δέχθηκε λατρεία, επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτό τη θεότητά Του. Αυτό είναι σημαντικό καθώς κάποιοι αρνούνται τη θεότητα του Χριστού, υποβιβάζοντάς Τον σε κατώτερη θέση από αυτήν του Θεού. Ναι, ο Χριστός δέχθηκε λατρεία. Όντας το δεύτερο πρόσωπο της Τριάδας, λατρεύτηκε και συνεχίζει να λατρεύεται.

Από το ξεκίνημα της ζωής του Χριστού μπορούμε να δούμε περιστατικά λατρείας προς το πρόσωπό Του. Μόλις οι Μάγοι είδαν το παιδί Ιησού, «έπεσαν και το προσκύνησαν» (Ματθαίος 2:11). Η Αγία Γραφή καταγράφει την αρχική ανταπόκριση του πλήθους όταν ο Χριστός εισερχόταν θριαμβευτικά στην Ιερουσαλήμ: «πήρε φοινικόκλαδα και βγήκε να τον προϋπαντήσει κραυγάζοντας: «Δοξολογείστε: Ευλογημένος αυτός που έρχεται στο όνομα του Κυρίου, ο βασιλιάς του Ισραήλ.» (Ματθαίος 21:9, Ιωάννης 12:13). Η λέξη ωσαννά αποτελεί μια έκκληση για σωτηρία και μια έκφραση δοξολογίας. Η λέξη αυτή που χρησιμοποιήθηκε από το πλήθος αποτελεί μια μορφή λατρείας.

Αμέσως μετά το περπάτημα του Χριστού επάνω στο νερό της λίμνης, «εκείνοι που βρίσκονταν στο πλοίο, ήρθαν και τον προσκύνησαν λέγοντάς του: «Πραγματικά είσαι Γιος Θεού» (Ματθαίος 14:33). Δύο ακόμη στιγμιότυπα άξια υπενθύμισης, κατά τα οποία ο Χριστός δέχθηκε λατρεία, συνέβησαν μετά την ανάστασή Του. Κάποιες από τις γυναίκες (Ματθαίος 28:8-9, Μάρκος 16:1, Λουκάς 24:10) βρίσκονταν καθ' οδόν να βρουν τους μαθητές για να τους αναγγείλουν την ανάσταση του Ιησού, όταν Εκείνος τις συνάντησε στον δρόμο τους. Όταν αντιλήφθηκαν πως Αυτός είναι, «αφού πλησίασαν, έπιασαν τα πόδια του, και τον προσκύνησαν» (Ματθαίος 28:9).

Έχουμε, κατόπιν, την περίπτωση του Θωμά, που δεν πίστευε ότι ο Χριστός είχε αναστηθεί από τους νεκρούς παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιποι μαθητές έδιναν μαρτυρία περί αυτού. Είχε περάσει μια εβδομάδα από την ανάσταση του Χριστού και ο Θωμάς εξακολουθούσε να αμφιβάλλει. Ο Χριστός που γνώριζε την αμφιβολία του Θωμά, εμφανίστηκε σ' αυτόν και του έδειξε τα σημάδια των πληγών που προκάλεσαν τα καρφιά στα χέρια Του και στα πόδια Του, όπως και την πληγή στην πλευρά Του. Πώς ανταποκρίθηκε ο Θωμάς; Ο Θωμάς του είπε, «ο Κύριός μου και ο Θεός μου» (Ιωάννης 20:28). Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν βλέπουμε τον Χριστό να λέει σ' αυτούς που Τον λατρεύουν να μην το κάνουν, όπως μίλησαν άνθρωποι αλλά ακόμη και άγγελοι, στους οποίους κάποιοι απέδωσαν λατρεία χωρίς να πρέπει (Πράξεις 10:25–26, Αποκάλυψη 19:9–10).

Εξακολουθούμε να προσφέρουμε λατρεία στον Ιησού σήμερα, προσφέροντας τον εαυτό μας ως ζωντανή θυσία – η προσφορά του εαυτού μας στον Θεό δια της πίστης μας στον Ιησού Χριστό, για να πραγματοποιήσει στη ζωή μας το θέλημά Του (Ρωμαίους 12:1–2). Ο Χριστός είπε, «Ο Θεός είναι πνεύμα· και εκείνοι που τον προσκυνούν με πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν.» (Ιωάννης 4:24). Λατρεύουμε τον Θεό αληθινά και πνευματικά υπακούοντας στις εντολές Του. Η λατρεία δεν είναι μόνο η προσκύνησή μας μπροστά στον Ιησού, το ρίξιμο των φοινικόκλαδων στα πόδια Του ή ο ύμνος και ο αλαλαγμός της αγάπης μας γι' Αυτόν. Η λατρεία έχει σχέση με τη γνώση του προσώπου Του, την επικοινωνία μαζί Του, την υπηρεσία Του και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό Του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Δείχνει η Αγία Γραφή πως ο Χριστός λατρεύτηκε;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries